“Varsa Eşi, Biz Bırakırız Bu İşi”
7-12-2017

Sokak lahmacunu yemeyen kişi var mıdır bilemem ama tadına doyamadığımız da bir gerçektir. Sokakta, çarşıda, pazarda her an her yerde rahatça bulabileceğimiz hem pratik, hem hesaplı hem de lezzetli bir sokak lahmacununa kimse hayır diyemez eminim.

15 yıldır Arslanlar kardeşler sokak lahmacunu imalathane sahibi Doğan Arslan bu konuda oldukça iddialı. İmalathanesine oldukça güvenen Doğan Arslan İlçe Tarıma “haftada bir bizi denetlemeye gelin” çağrısında bulunacak kadar da özgüvenli. Arslan kardeşler lahmacun satış ve imalathanesinde lahmacunun nasıl satışa hazır hale geldiğini hem sohbet ederek hem de bizzat göstererek tanıttılar…

Emekli devlet memuruyum ek olarak bu işi yapıyorum

Ben lahmacun satıcısı Mustafa Özateş uzun bir devlet memuru emekliliğimden sonra bu işe başladım ve 3 yıldır yapıyorum. Gördüğünüz gibi, gayet hijyenik ortamda vatandaşlar rahatlıkla yiyebilirler. Baştan itibaren tanıtalım isterseniz ne şekilde yapıldığını. Bu bir ekip işi, 1-2 kişi ile olacak bir şey değil. Bandırma ile özdeşleşmiş bir olay yani bu. Firmamız 15 yıllık, gayette güzel ismimizi duyurduk. Bandırma’da siparişler ve satışlar günlere göre değişiyor 2 bin,3 bin bin 500 oluyor duruma göre. Bize ait olan satış arabalarına da veriyoruz ve kendimizde ayrıca mal alıp satış yerlerimizde de satıyoruz. Bandırma’da birkaç satış noktası var, onların haricinde bize telefonda bildiriyorlar, onların mallarını hazırlıyoruz ve gelip araba ile alıyorlar.  Temizlik konusunda hijyenik belgesi aldık, arabalarımızda da bunlar mevcut, tamamen yasalara uygun ne gerekiyorsa hepsi belgeli şekilde.

Lahmacun’un yapılışı 1. Aşama unumuzu (1. Kalite un kullanıyoruz) tuzumuzu, pak mayamızı bu karıştırıcıda hazırlıyoruz. 2. Aşama tahtalara kesip dinlendiriyoruz. Daha sonra dinlenmiş hamurları mermer tezgâhımız da eldivenlerimizi taktıktan sonra ezerek hamuru açıcı arkadaşa hazır hale getiriyoruz. Daha sonra iç malzemeleri süren arkadaşa veriyoruz. Malzemeleri sürüldükten sonra sürülmüş hamurları kürekçi arkadaş fırına atıyor fırına girip çıkan hamurları temizleyerek arabalara diziliyor veya sipariş verilmiş kutulara diziliyor. Daha sonra yenilecek şekilde hazır hale gelmiş oluyor.  

 Bunların gösterdiği becerileri hiçbirimiz gösteremiyoruz

Saadet Er”   Arkadaşlarımızın yaptığı işte herkesin yapabileceği işler değil karşıdan baktığımız da çok basit ama bunu biz hepimiz yapamıyoruz. Bu fırının kürek işi, bu çocuklar yıllardır bu işlere çocukken başlamışlar. Ayrıca el becerileri var, sanki bu iş için yaratılmışlar. Bunların gösterdiği becerileri hiçbirimiz gösteremiyoruz.

Bu işi 10 yıldır yapıyorum, bir kadın için baya zor bir iş olsa da ben bunu sevdiğim için beni de tatmin ettiği için yapıyorum. Müşteri geldi 2 tane tek istedi, lahmacunu çıkarıp ilk önce domatesi ince kesiyoruz tabi isteğe göre bazıları istemeyebilir maydanoz ister. Bu arada bıçaklarımız baya bir keskin oluyor. Maydanoza hafif tuzumuzu atıyoruz, soğan kıyması bulunuyor isteyene soğan da doğruyoruz. Ayriyeten tamamen ben diyet olarak bakıyorum hepsi doğal şeyler.

Herkes bu işten ekmek yesin ama işi layıkıyla yapsın

Doğan Arslan”  Benim bir tek istediğim şey herkes ekmek yesin, herkes bu işi yapsın ama hakkıyla yapsın. İnsanlara sunduğumuz şeyi önce kendi çocuklarımıza yedirelim daha sonra insanlarımıza yedirelim ben bunu istiyorum.  Benim istediğim şey, İlçe Tarımdan bizi denetlemeleri ayda, haftada bir gün olsun denetlesinler, gördükleri herhangi bir şeyde ben kapatmaya kadar razıyım. Kapatma cezası versinler bize. Buradan merdiven altı yapan arkadaşlara sesleniyorum “ben o kadar iddialıyım, varsa eşi biz bırakırız bu işi”. /Esra Güven