Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, yaptığımız röportajda bu sene büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların baskül fiyatının 55-65 lira arasında belirlendiğini açıkladı. Kesim ve sonrası için ise çeşitli uyarılarda bulunan Şerafettin Çıkar, kesimlerin önceden belirlenen kanuna uygun yerlerde yapılması, kesim yapıldıktan sonra ise etlerin poşetlerle muhafaza edilmemesi gerektiğini söyledi.
Şerafettin Çıkar, “Büyükbaş ve küçükbaşın bu seneki baskül fiyatı 55-65 lira arası olarak belirlendi. Bu da demek oluyor ki küçükbaşın fiyatı 3 bin ila 5 bin lira arasında değişiyor. Büyükbaşın hissesi ise 4 ila 6 bin lira arasında değişiyor, o da 6-7 hisse olursa. Biliyorsunuz ki karkasın fiyatı çok arttı, şu an 98 lira seviyesinde.
Bizim ricamız vatandaşların hijyenik olan yerlerde kurbanını kestirmesidir. Kurbanların veteriner bulunan, hijyenik yerlerde kesilmesi çok önemli. Kurban, derme çatma yerlerde kestirilmemeli. Kurban Bayramı olduğu için göz yumulabiliyor, müsaade edilebiliyor ama bu tür derme çatma yerlerde kesim yapmak kanunen yasaktır.
Şu an Bandırma’da toplam 35 noktada büyükbaş hayvan kesiliyor. Bu noktalarda kesilmeyen kurbanların sistemden düşümü de yapılmıyor. Bu durum nedeniyle ülke sınırları içindeki hayvan sayısı yüksek görünüyor. Örneğin ülkede toplam 19 milyon hayvan olduğu biliniyor ancak bu rakam gerçeği yansıtmıyor. Reelde bu rakam 3-4 milyon daha eksik çıkıyor. Bunun önüne geçmemiz, gerçek sayısı bulmamız lazım.
Bir diğer dikkat etmemiz gereken husus ise kurban etlerini poşetlerle muhafaza etmememiz gerektiğidir. Kesilmesinin akabinde poşetler ile hemen buzdolabına koyulan kurban etleri bozulmaktadır. Et, poşetin içindeyken kendi ısısını dışarı atamadığı için bozuluyor,” dedi. /Umut Osman Sunci