RAMAZAN AYI ÖNCESİ KIRMIZI ET FİYATLARI FIRLADI

Türkiye'de son günlerde kırmızı ve beyaz et fiyatlarında yaşanan artış, yaklaşan Ramazan ayı öncesi esnafı ve vatandaşı mağdur etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 12:00
https://www.bandirmayasam.com.tr

Ramazan ayı öncesi kırmızı et fiyatları 15 günde 2 kez zamlandı. Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, ete gelen zammı değerlendirdi. Bandırma'da kıymayı 400 liranın altında bulmak artık oldukça zor. Fiyatlardaki yükselişin devam edeceği belirtiliyor. Bu durum vatandaşları beyaz ete yöneltmiş durumda. Kasaplar, kırmızı ete olan talebin azaldığını ancak beyaz ete olan ilginin arttığını ifade ediyor.

"Küçükler Yok Olunca Büyükler Tekelleşmeye Gidiyor"

Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, yeni fiyat tarifesinin kıyma için 480 lira, kuşbaşı için ise 500 lira olduğunu belirtti. Çıkar "Kıyma 480 lira, kuşbaşı 500 lira. Fiyat güncellemesinin sebebi olarak karkas ete 50 lira zam yapıldı. Normalde fiyatlar Ramazan ayı içinde belirlenirken bu sefer 15 gün öncesinde belirlendi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, et fiyatlarındaki artışın sebebini ülke genelindeki kasap sayısının azalması ve büyük marketlerin sektöre girmesine bağladı. Küçükler yok olunca büyükler tekelleşmeye gidiyor. Önceden aile besiciliğinin yaygın olduğunu ancak girdi maliyetlerinin artmasıyla ailelerin bakamaz hale geldi. Ayrıca, bazı ailelerin evlerinin altında inek beslediğini ancak bu uygulamanın azaldı. Konfederasyon başkanının büyük marketlerde et satışının kısıtlanması için girişimlerde de bulundu" dedi.

Aynı zamanda toplumda beyaz et tüketiminin teşvik edilmesi için çabaların olduğunu fakat büyük lobilerin bu çalışmaları engellediğini belirten Çıkar, küçük esnafın ayakta kalabilmesi ve yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

İthal edilen etlerin sadece illere gelmesi durumunda nakliye maliyetlerinin yükseldiğini kaydeden Çıkar, yerli üretimin desteklenmesinin önemine işaret etti. Maddi sıkıntılar yaşayan çiftçinin süt hayvanlarını kesime verdiğine dikkat çeken Çıkar, dışarıdan taşınan suyla değirmenin dönemeyeceğini, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini söyledi. /Burcu Bayırlı