TAVUK ETİ ÜRETİCİLERİ DESTEK İSTEDİ

Balıkesir Tavuk Eti Üreticileri, üretime ara vermemek için birikimlerini tükettiklerini belirterek destek istedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2022 00:06
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2022 00:06
https://www.bandirmayasam.com.tr

Balıkesir ili Karesi, Altıeylül, Bandırma, Dursunbey, Erdek, Gönen, İvrindi, Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk,  Bigadiç, Edremit, Burhaniye ilçeleri Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği; kanatlı sektörü üretiminde yaşanmakta olan büyük çıkmazı paylaştı.

Tavuk eti, yumurta, damızlık üreticilerinin Balıkesir’deki temsilcisi Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Baltaş ve Başkan Yardımcısı Raşit Dokuz, üretim maliyet artışlarının üreticinin birikimlerini de tüketmek üzere olduğunu söyleyerek, giderek sürdürülebilirliği tehlikeye dönüşen üretim sürecine dikkat çekti.

Baltaş, “Balıkesir’de kanatlı hayvan eti üreticilerinin sayısı 700’ü aştı. Birlik konusunu teşkil eden kümes adedi bin 400’e dayandı. Üretimin damızlık alanını oluşturan ilk etap üreticilerin ülke için hayati önem arz eden potansiyeline sahip iken; üretim adına ortaya çıkan tablonun kar elde etmeyi terk edeli çok oldu. Daha da önemlisi üretici birikimlerini tüketmek üzere” dedi.

Başkan Yardımcısı Raşit Dokuz ise; “Balıkesir bir gıda şehri. Bu gıda şehrinde işlenmiş ve paketlenmiş en büyük katma değeri yaratan gıda ürünü tavuk eti. Sektör üreticileri yüksek maliyet ve kar edememe sorunu yüzünden üretim potansiyellerini tüketmek üzere” dedi.

“Elektrik Ve Kömür Maliyetleri Etkiliyor”

Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Bahattin Baltaş, başta elektrik ve kömür maliyetlerinde yaşanan çok aşırı yükselişin, personel giderlerinde tahmin edilenin üstündeki artış ve entegre tesisler ile başta fiyat olmak üzere ortaya çıkan anlaşmazlıkların, 2017 yılında yürürlüğe giren Sözleşmeli Üretim Yönetmeliği’ne uyulmaması gibi nedenler ile kanatlı hayvan eti üretimini büyük risk altına aldığını bildirdi.

Baltaş, “Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ile üreticilerimize yönelik kömür tahsislerinin çeşitli nedenler ile yapılamaması sonucu ortaya çıkan duruma göre bu kış tavuklar için hayati öneme sahip kömürün fiyatı bir tarafa tedarikinde dahi büyük sorunlar ile karşı karşıyayız. Mevzuatın ayrıntılı şekilde çıkarılmasına rağmen; entegre tesisler ile üreticiler arasında üretimin sürdürülebilirliğine yönelik ortam bir türlü tahsis edilememiştir. Ne yazık ki entegre tesislerin üreticilerin maliyetlerini, risklerini ve emeğini hakkı ile değerlendirme niyetinde olduğunu göremiyoruz. Bu durumdan dolayı üreticilerimiz çok büyük endişeler ile üretimin devamı için elinde avucunda ne varsa kullanmaktadır” dedi. /Haber Merkezi