BANDIRMA DOĞA MAHALLESİ’NDEKİ TARLALARA MECLİSTEN SATIŞ KARARI

Bandırma Belediye Meclisi’nde Karacabey’deki 378 bin metrekare büyüklüğündeki tarlaların satışı tartışmalara neden oldu. 50 yıl önce köylülerin emekleriyle alınan tarlaların satışına oy çokluğuyla encümene yetki verildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2024 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2024 08:45
https://www.bandirmayasam.com.tr

Bandırma Belediye Başkan Vekili Şerafettin Engüdar başkanlığında gerçekleştirilen aralık ayı olağan meclis toplantısına tarla satışları damga vurdu. Karacabey’in İsmetpaşa Mahallesi’nde yer alan ve toplamda 378 bin metrekare büyüklüğünde olan iki tarlanın satışı Bandırma Belediye Meclisi’nin aralık ayı toplantısında gündeme geldi.

Yaklaşık 50 yıl önce, Doğa Köyü sakinlerinin aralarında para toplayarak satın aldıkları tarlalar, 2014 yılında kabul edilen Büyükşehir Yasası ile birlikte Bandırma Belediyesi’ne devredildi. Tolga Tosun döneminde ürün alımına dayalı gerçekleştirilen protokol ile tarlalarda üretilen ürünler Bandırma Belediyesi’nin “Halk Gıda” markası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştı. Dursun Mirza döneminde protokolün sonlandırılmasıyla tarlaların satışı belediye meclisi gündemine sunuldu.

“EDİNCİK MERASINDA GÖSTERDİĞİNİZ HASSASİYETİ BURADA DA GÖSTERİN”

Gündemin 3 ve 4’üncü maddesinde yer alan tarla satışları hakkında konuşan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Doğan, “Köyler ve Bandırma Belediyesi arasındaki protokolün Doğa Mahallesi ile yapılmama nedenini sorduğumuzda mahalle muhtarının başvuru yapmadığını söylediler. Doğa Mahallesinin Muhtarı başvuruya geldi, başvuruyu almadılar ve biz vermeyeceğiz dediklerini söyledi. Ben de dedim ki Doğa Mahallesi'nin bir tedirginliği var. Arkadaşlar burası bize verilmedi, satılıyor mu dedim. Dursun Başkanım da yok öyle bir şey dedi. Bugün de karşımıza bu gündem maddeleri geldi. 50-55 yıl önce köylüler paralarını biriktirerek satın aldı. Ben muhtarımızın vermiş olduğu dilekçenin de önergeye alınıp bu konunun bir kez daha düşünülerek gündeme alınmasını talep ediyorum. Daha önce Edincik'te de olmuştu ve Edincik Mahallesi'ndeki arkadaşlar burada bir sürü insanın emeği var dedi. Bu nedenle bu konunun yeniden değerlendirilmesini istiyoruz. Edincik Merasında gösterdiğiniz hassasiyeti burada da gösterin. 50 yıl önce köylüler emek vererek bu tarlaları almışlar. Biz satmayın demiyoruz, başka uygun bir yeri satın tamam diyelim.” dedi.

“KÖYDEN KENTE GÖÇ ARTIYOR DEDİĞİMİZDE AK PARTİ SIRALARINDAN SES DUYMADIK”

Konu hakkında söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Burak Uğur, “Ben bu konuya biraz farklı bir alandan bakmamızı rica edeceğim. Özellikle de bugün belediyenin önünde açıklama yaparken bulunan AK Parti grubunu ve MHP grubunun, benim aklıma takılan bu konuları özellikle irdelemelerine rica edeceğim. Çünkü 2012 yılı aralık ayı olduğunda 14 tane ilik vasfı değişerek büyükşehir vasfı alırken, bu tarlaların tamamı ve köylerin ekipmanları belediyelere geçerken kimse sesini çıkartmadı. Biz sesimizi çıkarttık. Köylerdeki hayatı bitirici bir hareket yaptıklarını söyledik. Ancak AK Parti'nin sesi çıkmadı, bugün aşağıda konuşuyor herkes. Köyden kente göç artıyor diye her söylediğimizde maalesef AK Parti sıralarından herhangi bir ses duymadık. 20 küsur yıldır ülkemizde ilmek ilmek dokunan 30'dan fazla tarım, gıda, sanayi kuruluşu, kamu kuruluşu satışı gerçekleşti. Yine AK Parti sıralarından herhangi bir ses çıkmadı. Yine baktığımızda her ay Cumhurbaşkanlığı kararıyla kırsal bölgelerde bulunan, orman vasfı taşıyan alanlar ya madenciliğe ya endüstriye açılıyor, yine sesini çıkartanlar biziz. Geçtiğimiz aylarda şehrimizin domates üreticisi ben batıyorum bana yardım edin diye çığlık çığlığa bağırırken yine biz oradaydık. Bugün geldiğimiz noktada Bandırma Belediyesi'nin tapulu malı olan tarlayla alakalı encümene yetki vermek üzere meclise gündem getiriyoruz. Aşağıda herkes ne kadar güzel kırsalı konuşuyor. Mehmet Bey burada kırsalı konuşuyor. Madem bu kadar kırsalla ilgilisiniz, madem sizin için bu kadar değerli buyurun. Bu sorduğum sorulara sizler açıklık getirin.” diye konuştu.

“SOSYAL MARKETİMİZE DOĞA’DAN NOHUT GELMEMİŞTİR”

Bandırma Belediye Meclis Üyesi Bilgen Süngü, “Doğa Mahallesi’ndeki bu arazi önceki dönem belediye başkanlığımızda Doğa Mahallesi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği’ne verilmiş. Dernek vatandaşa ticarete vermiş ve buraya bir kere nohut ekilmiş. Bu nohut hasat yapıldığında buradaki nohut tane ve dirlik olarak yeterli olmadığı için bizim sosyal marketimize bugün söylendiği gibi bu tarlaların hiçbirinden ürün gelmemiştir. Tamamen başka köylerden bunlar satın alınarak gelmiştir. Yeni Ziraatli, Eski Ziraatli ve Çepni’deki olay farklı. Orada üretilen buğday bize un yapılma yerine bırakılmış ve oradan bize gelmiştir. Sosyal marketimizde Eski Ziraatli’nin buğdayı satılmaktadır.” dedi.

Cemal Adıgüzel, “Bandırma Belediyesi’nin bundan kısa bir süre sonra sattığı arazileri geri alacak güce sahip olacağına inanıyorum. Encümen bugüne kadar kötü niyetli bir satış gerçekleştirmemiştir. Yetki aldığı tüm arazilerin satışı da yapılmamıştır. Gerek duyulmadığı sürece ben bu arazinin satışının yapılmayacağını biliyorum bu nedenle bu satışa kabul oyu vereceğim.” dedi. Konuşmaların ardından oylanan gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edilerek tarlaların satışı için Encümen’e yetki verildi.

Haber: Mihriban Nur Uysun