Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Bandırma Ticaret Odası (BTO) iş birliğinde “Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Konferansı” düzenlendi. Etkinliğe; Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, BTO Meclis Başkanı Funda Seçil Dedeoğlu, BANÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Edincik Marmarabirlik Zeytin Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özçakır, Manyas Süt Üretici Birliği Başkanı Fevzi Karakaş, üyeler ve vatandaşlar katıldı. Konferanstan önce coğrafi işaretli ürünler tadım ve tanıtım için katılımcıların beğenisine sunuldu.
2 oturumda gerçekleşen programın ilk oturumunda Bandırma’ya kazandırılan “Çakıl Kestanesi, Edincik Su Zeytinyağı, Manyas Kelle Peyniri, Manyas Kazak Fasulyesi ve Edincik Zeytini”nin tanıtım videosu izletildi.
“SADECE BİZİM ÇABAMIZLA SINIRLI KALAMAZ”
BTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını BTO Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz yaptı. Yılmaz, “İşlenmiş veya işlenmemiş meyve ve sebzeler, peynirler, zeytinler, ballar, yemekler, tatlılar, el sanatı ürünler, kılık kıyafetler gibi çok sayıda coğrafi işaret tescili yapılmış ürünümüz mevcut. Manyas Kelle Peyniri, Edincik Zeytini, Edincik Su Zeytinyağı, Manyas Kazak Fasulyesi ve Çakıl Kestanesi...Bunlar Bandırma ve bölgesinin coğrafi işaret tescili alınmış ürünleri. Bereketimizi ekonomik değere dönüştürmek, üreticiden başlayan silsileyle katma değer oluşturmak ve bölgemizin adını ürünlerimizle duyurmak amacıyla biz bu ürünlerimizin coğrafi işaret tescillerini aldık. Ancak bundan sonraki süreç sadece bizim çabamızla sınırlı kalamaz. Bu ürünleri üreten, pazarlayan, satan ve hatta tüm bölge insanı artık bu bilinçle hareket etmelidir. Bizim bu ürünlerimiz ayrıcalıklı ürün, bu ad altında satılıyorsa belirli kıstasları var, özellikleri var ve biz bu özelliklere sahip çıkmalıyız dememiz gerekiyor. Bunu diyebilmemiz için de bu konuda bilinçlenmemiz gerekiyor. Coğrafi işaret tescil konusunu hem bizlerin, hem üreticilerin hem de tüketicilerin detaylı olarak öğrenmesini arzu ediyoruz.” dedi.
“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ÜLKEMİZİN MİLLİ DEĞERİ”
Giriş oturumunda TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanlığı Uzman-Hukukçu Aslı Parmak, “Coğrafi İşaretler Hususunda TOBB’un Vizyonu ve Çalışmaları” hakkında bilgilendirme yaptı. “Coğrafi işaretli ürünlerin ülkemizin milli değeri olduğu ortadadır. Belirgin bir niteliği, günü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülkeyle özdeşleşen coğrafi işaretleri farkındalığın arttırılmasında birliğimiz öncülüğünde bazı çalışmalar yürütmekteyiz.
2023 yılı son itibariyle bilindiği gibi Türkiye'de 1637 coğrafi işaret koruma altına alınmıştır. Bunların 588'i oda ve borsalarımız tarafından tescil ettirilmiştir. 597 coğrafi işaretli ürünün de tescil başvurusunun 119'u yine oda ve borsalarımız tarafından sağlanmıştır. Avrupa Birliği nezdinde de bir takım çalışmalarımız devam etmekte. Son 11 yılda coğrafi şart ürünlerinin yüzde 40'ı oda ve borsalarımız tarafından tescil ettirildi. Bizler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak oda ve borsalarımız vasıtasıyla coğrafi şart ürünlerinin kayıt altına alıyoruz. Her şeyden önce bu piyasanın oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Böylece coğrafi şartların ticaretinde daha çok konu olmasına imkan sağlamaya çalışıyoruz.”diye konuştu.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN DENETİM VE TESCİL SÜRECİ ELE ALINDI
Konuşmanın ardından konferans Uzman Parmak moderatörlüğünde devam etti. Konuşmacı olarak yer alan Türk Patent ve Markam Kurumu Başkanlığı Coğrafi İşaretler Dairesi Sinai Mülkiyet Uzmanı Neşe İloğlu, “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetimi ve Tescil Süreçleri” hakkında bilgilendirme yaptı. Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kıralan ise “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Başvuru ve Denetim Süreçleri”, TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetimi ve Hukuki Uyuşmazlıklar”, Coğrafi İşaretler Ulusal ve AB Tescil Danışmanlık Merkezi Kurucu Başkanı Av. Nedim Korhan Şengün “Coğrafi İşaretli Üürünlerin Ulusal ve AB Tescil Süreçleri” hakkında bilgilendirme yaparak 5 ürünün coğrafi işaretleri hakkında katılımcıları detaylı olarak bilgilendirdi.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN E-TİCARETTEKİ YERİ MASAYA YATIRILDI
2’nci oturumda “Coğrafi İşaretli Ürünlerin E-Ticaretteki Yeri” ele alındı. TRENDYOL İhracat Satış ve İş Geliştirme Müdürü Gökhan Kurtuluş moderatörlüğünde devam eden programda Müdür Kurtuluş, “Coğrafi İşaretli Ürünlerde E-Ticaret ve E-İhracat”, hakkında bilgiler verdi. Konuşmacı olarak yer alan HEPSİBURADA Sürdürebilirlik ve Sosyal Etki Kıdemli Müdürü Duygu Çavdar “Coğrafi İşaretli Ürünlerd E-Ticaret" hakkında detaylı bilgilendirme yaparken program, E-Ticaret Uzmanı Dilara Güven tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Satışı Süreci” hakkında bilgi vermesiyle sona erdi
Haber: Selin Girgin