BANDIRMA’NIN KELLE PEYNİRİ KÜRESEL PAZARDA

Balıkesir'in Bandırma, Manyas ve Gönen ilçelerinde üretilen Kelle peyniri, lezzeti ve kalitesiyle dünyanın dört bir yanındaki sofralarda yerini almaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 12:00
https://www.bandirmayasam.com.tr

Peynir üretimi, nisan ve mayıs aylarında, yeşilin en bol olduğu, sütün en kaliteli ve yağlı olduğu dönemde yapılıyor. Üretim sonrası, Bandırma'daki soğuk hava depolarında olgunlaşmaya bırakılan peynir, iki yıl boyunca dinlendirilerek satışa sunuluyor.

Bandırma, liman şehri olmanın avantajıyla Kelle peyniri pazarlamasında ön plana çıkıyor. Bu özel peynir, bölgedeki kaliteli süt ve geleneksel yöntemlerle hem yerel hem de uluslararası pazarda dikkat çekiyor. Bandırma’dan dünya çapına ihraç edilen Kelle peyniri, bu sayede adını duyuruyor.

Balıkesir, 50 çeşit peyniriyle Avrupa'nın en gözdesi haline gelirken, süt ve etin kalitesi ile geleneksel yöntemlerle üretilen ürünleri sayesinde adını uluslararası pazarlarda duyurmaya devam ediyor. Bandırma'nın Kelle peyniri, yakın ilçeler Manyas ve Gönen'de üretilmesine rağmen pazarlamanın Bandırma'dan yapılması nedeniyle adını bu liman kentinden alıyor.

Ali Baltalı, 1985 yılından beri süt ve süt ürünleri üretimi yaparak bu lezzeti dünyaya tanıtıyor. "Güney Marmara Bölgesi, eti ve sütüyle ülke ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor," diyen Baltalı, peynirlerinin olgunlaşması için en az 8 ay bekletildiğini belirtiyor. 

Baltalı "Kalitede Fiyat Konuşulmaz"  

Baltalı,"1985 yılından beri süt ve süt ürünlerinin satışını yapıyorum. Güney Marmara Bölgesi et ve süt bakımından çok verimli yer.  Bölgemiz Türkiye'nin yüzde 12 oranında et ve süt ihtiyacını karşılamaktadır. Peynir'in lezzeti nerde geliyor dersek eğer, işletmemiz olarak nisan ve mayıs ayında yeşilin en bol olduğu, sütün en kaliteli yağlı olduğu zaman peynirlerimizi yaptırıyoruz. Yapılan peynirleri depolarımızda olgunlaştırıyoruz.  En az 8 ay gibi bir olgunlaşma süresi var ve sonrası peynirlerimiz dinlendirmeye alıyoruz. 1 yıl sonrası da satışa başlıyoruz.  Peynirleri 1 ila 5 yıl arası olgunlaştırıyoruz. Avrupa ülkeleri bir peyniri 10 yıl bekletiyorsa bizler onlardan daha iyisini yapmamız gerekiyor. Bölgemiz, büyük ve küçükbaş hayvanlarımızın beslenmesi verimli meralara sahip. Ham maddeye olan yakınlığı atrı bir avantaj.  1985 yılından beri Bandırmalılara hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Kelle peynirin fiyatı 300 liradan başlıyor. Şöyle bir durum var, kalitede fiyat konuşulmaz.  Bu lezzeti bilen bir çok insanımız fiyatını sormadan alıyor. Bandırma'nın çok stratejik konumda ve  ürünlerinburadan satışı çok önemli ve o yüzden Bandırmamızı duyurmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Tan "Bölgemizin Eti ve Sütü Son Derece Değerlidir"

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan ise bölgenin coğrafi yapısının, kaliteli mera alanlarının ve yem hammaddesine yakınlığının hayvancılığa büyük katkı sağladığını ifade ediyor. Tan, "Bölgemizin coğrafi yapısına baktığımızda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığına elverişli bir bölge. Özellikle küçükbaş hayvancılık anlamında çok güzel mera alanlarımız söz konusu. Bölgemiz de özellikle yem hammaddelerinde kolay ulaşılabilir olması nedeniyle en iyi kaliteye ulaşmaktadır.  Doğru yem rasyonu yaptığınızda ve hayvanın dolaşabileceği kaliteli mera alanları olduğu sürece hayvanlar üzerinde olumlu bir şekilde süte ve ete yansımaktadır.  Genel olarak bölgemizde yetişen ürünleri vatandaşlarımız tercih etmektedir.  Kalite konusunda etimiz, sütümüz son derece değerlidir" ifadelerinde bulundu. 

Haber: Serhat Barış