"BİR ÖMÜR KADIN" KARMA SERGİSİ SANATSEVERLERLE BULUŞTU

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen Bir Ömür Kadın karma sergisi, Bandırma Tunç Başaran Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2024 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2024 12:30
https://www.bandirmayasam.com.tr

Serginin açılışına Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz, belediye meclis üyeleri, kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sanatseverler katıldı. Açılışta Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nilgün Germiyan ve Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz birer konuşma gerçekleştirdi.

Germiyan "Sanat, Kadınların Sesi Olmalı"

Serginin açılış konuşmasını yapan Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nilgün Germiyan, sanat ve kadının toplumdaki yeri arasındaki bağa dikkat çekti. Germiyan, şu sözlere yer verdi. "Toplumsal varlığımızın en önemli özelliklerinden biri, sürekli evrilerek toplumsal bir projeye dönüşmesidir. Ancak bu süreç, kadınların hayatını sınırlayıcı etkiler yaratıyor ve bu sınırlamalar, kadınların sanatla olan ilişkisine de yansıyor. Bugüne kadar pek çok yetenekli kadın tanıdım. Ancak bu kadınların içlerindeki yeteneği dışa vuramayıp bunun acısını yaşadıklarına da şahit oldum. Amerika’da, Chicago’da yaşayan bir seramik ve resim sanatçısı olan bir kadından örnek vermek istiyorum. Bu kadın, feminizm akımının öncülerinden biri olarak kabul edilen, kadın sanatçıların eserlerinin değerlendirildiği akademilerde kaynak olarak kullanılan sanat kitaplarına konu olmuş önemli bir isimdir. Sanat eğitimine geç bir yaşta başlamış ve ilk dersinde, profesörün eğitim programını açıklarken 'kadın sanatçıların sanata katkıları' konusunu dersin bir parçası olarak belirttiğini duymuştur. Bu ders, onun için çok önemli hale gelmiş ve tüm eğitim süreci boyunca hiçbir devamsızlık yapmadan, sabırla ve heyecanla bu dersi beklemiştir. Arada kocasına bu dersi hatırlattığında ise sadece 'Bekle' yanıtını almıştır. Mezuniyet günü geldiğinde, o kadın hâlâ bu dersin işlenmediğini fark etmiş ve son dersin son dakikasında tekrar profesöre konuyu hatırlatmıştır. Ancak profesör, 'Hiç!' diyerek sınıftan ayrılmıştır. Bu cevap, 'Kadının sanata hiç katkısı yoktur' anlamına geliyordu.

Bu yaklaşım, dünyanın her yerinde kadınları aşağılayan bir zihniyetin hastalığıdır ve başka hiçbir değer taşımamaktadır. Biz, bu anlayışla ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu mücadeleye estetik bir yorum katmaya ve derdimizi bu şekilde anlatmaya gayret ettik. Dilerim, bu konuda bir nebze olsun başarılı olabilmişizdir. Bu süreçte bize destek veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.

Ergöz "Kadına Yönelik Şiddet, Toplumun Kanayan Yarasıdır"

Germiyan’ın ardından söz alan Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz, kadına yönelik şiddetin toplumsal bir yara olduğuna vurgu yaptı. Ergöz, konuşmasında "Şiddet ve kadın kavramlarının bir araya gelmesini hiçbir şekilde kabul edemiyoruz. Bu iki kelimenin yan yana gelmesi dahi, toplumumuzda büyük bir kültürel sorunu işaret ediyor. Kadına karşı şiddetin kötülüğünü, çağdaş bir toplum olma arayışına zararını anlatmak için ne kadar söz söylesek yetmez. Burada, kadınların toplumdaki yerini ve önemini bir kez daha vurgulamak için toplandık. Cumhuriyet, kadın haklarını pek çok gelişmiş ülkeden önce tanıyan ve kadınları eşit yurttaş seviyesine çıkaran bir anlayışla kuruldu. Bu, Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonuyla hayata geçmiş bir ilke. Biraz geçmişe baktığımızda, Selçuklu İmparatorluğu döneminde dahi kadın ve erkeğin yönetimde eşit katılımla karar aldığını görürüz. Örneğin, bir emir yayımlanacaksa, bu emir hatun ve hakanın ortak iradesiyle çıkıyordu. Peki ne oldu da bu kadim Anadolu kültüründen uzaklaştık? Neden kadınların toplumsal konumunda böyle bir gerileme yaşadık? Bu soruları hep birlikte düşünmeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi, 'Dünyadaki her şey kadının eseridir.' Bugün ise ciddi bir ekonomik krizden geçiyoruz. İnsanlar açlık sınırında yaşıyor. Ama toplumsal bir patlama yaşanmıyor. Neden mi? Çünkü kadınlar, az olanı ellerinin bereketiyle çoğaltıyor, o yokluk içinde bile ailelerini ayakta tutmayı başarıyorlar. Hepimizin annelerini hatırlayalım. O yokluk günlerinde bile azdan çok yaparak bizleri büyüttüler. İşte bu güç, kadınların topluma ve hayata kattığı değerin en büyük göstergesi. Bugün burada, kısa bir zamanda kadınların neler başarabileceğini ortaya koyan muhteşem bir serginin açılışını yapıyoruz. Bu, Bandırma Belediyesi’nin, Kadın Dayanışma Derneği’nin ve Münevver Hocamızın öncülüğünde gerçekleşti. Kadınların yaratıcılığı ve emeği sayesinde bu eserler hayat buldu. Katkı sağlayan herkese, tüm kadınlara teşekkür ediyorum."

Sergi 1 Aralık'a Kadar Ziyarete Açık

Konuşmaların ardından protokol üyeleri sergiyi gezerek eserleri inceledi. Kadınların yaşamına dair derin izler taşıyan eserlerin yer aldığı Bir Ömür Kadın karma sergisi, 1 Aralık 2024 tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

Haber: Serhat Barış