Çay bahçesini devralan ve Erdek Belediyesi ile sözleşme imzalayan Sarıgül, önce ruhsat konusunda sorunlar yaşadı sonrasında ise sözleşme yaparak aldığı alanın bir bölümünün Milli Emlak’a ait olduğunu öğrendi. Çay bahçesinin önündeki Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı olan sahil bandından da yer kiralayan Sarıgül’ün masa sandalyeleri ekiplerce kaldırıldı. Büyükşehir Belediyesi ise esnaftan kullanamadığı yer için ücret talep etti.
Zarar eden ve yaşadığı sorunlara çözüm bekleyen Sarıgül, “Burayı biz güzel yer diye şahıstan devraldık. Devir işlemlerini Erdek Belediyesinde yaptık. Orada Deniz Bey diye bir müdür var bizzat o ilgilendi. ‘3 senelik, 1 senesi kullanıldı iki senesi size kaldı, sonrasında da hakkınız olur uzatıla bilinir’ denilmişti. Geldik buraları düzelttik. Belediyenin bize dediği 30 metrekare kapalı alan, kullanılabilir alanınız 250 küsur. Ayrıca ön tarafı Milli Emlak’tan kiralayabilirsiniz dendi, kullandığınız alan kadar ücret ödersiniz dendi. Sezona başlarken Milli Emlak görevlileri geldi. 42 metrekare alana denizden çıkanların oturması için 8 masa attım, içeri de duş hizmeti de vermeye başladık. Çok kısa bir süre sonra Milli Emlak’tan Furkan isimli bir görevli gelerek selam sabah yok, üslup yok burayı kaldırmanız gerekli dedi. Biz de neye istinaden kaldırmamız gerektiğini kendisine sorduk. Bize kaldıracaksınız dendi. Birçok işletme masa ve sandalye koyuyor ama biz yine de anında kaldırdık. Belediyeye Reisimize çıktığımızda durumu anlattım. Bana ‘Tabiî ki koyacaksın burası Büyükşehir Belediyesine verildi, büyükşehir karışır, zabıta karışır, Milli Emlak’ın Büyükşehir’le irtibat kurması lazım, nasıl kazanacaksın başka türlü, yay’ dedi. Kaldırttılar diyorum bana yay diyor ve ben yine yaymadım. İki üç gün arayla jandarmayla buraya geldiler. Çevre sakinleri de ‘ikide bir burayı jandarma basıyor siz ne satıyorsunuz’ demeye başladı. Ben burada her gün zarar ediyorum. İçerisinin senelik bedeli 498 bin lira bu parayı da ödedim. Sonra bu ödeme yaptığım alanla ilgili Milli Emlak gelerek ‘burası da bizim’ dedi. Tekrar Belediye Reisine çıktım ‘biz konuştuk halledeceğiz’ dedi. Hiçbir şey halledilmedi, Milli Emlak görevlisi hala gelip burayı kaldır diyor. Burayla ilgili sözleşme yaparken bunun bana bildirilmesi gerekmiyor muydu? Belki de burayı almazdım.” dedi.
Ailesi ile birlikte insanlara hizmet ettiklerini ancak 4 milyona yakın zarara uğradıklarını aktaran Sarıgül, Erdek Belediye Başkanından, Kaymakam’a kadar sorunu tüm ilgililere ilettiğini ancak hiçbir şekilde çözüm bulunmadığını söyledi. Sarıgül, “Ailemle birlikte insanlara hizmet etmek için çalışıyoruz 3,5-4 milyon zarardayım. Kaymakam Bey’e de çıktım, durumu anlattım. Benim yerim 42 metrekare tespitler de yapıldı. Bir sürü işletmenin Milli Emlak’tan aldığı yer var. Ben bütün prosedürü uyguladım. Oda kaydımızı da eşimin üzerine yaptırdık, ne gerekiyorsa yaptık. Sonra bize buranın ruhsatını çay bahçesi olarak veremiyoruz dediler. Niye veremiyorsunuz? diye sorduğumuzda ise ‘Burası çay ocağı olarak ihaleye çıkarılmış, yanlış çıkarılmış’ dediler. Büfe olarak ruhsat verdiler, turizm işletmesi alamadım zaten sezon bitti. Yaşadığım mağduriyeti herkes duysun istiyorum. Hakkımı dava açarak arayacağım. Her şey bende belgeli... Niye iki defa ruhsat masrafı ettirildi? Çay ocağı olarak ihaleye çıkardığınız yeri bana niye çay bahçesi olarak verdiniz, sonra veremiyoruz diyerek büfeye çevirdiniz? Kimsenin birbirinden haberi yok. Hala belediyeye gidiyorum ‘yay kardeşim bir şey olmaz.’ Kaymakam Bey’e çıkıyorum ‘böyle bir kanun var’ o zaman herkes kaldırsın. Belediye neden bir çözüm bulamıyor, benim maddi manevi zararımı kim karşılayacak? Her şey ispatlı, delilli ben bu olayın üzerine gideceğim. Halk niye bir tek senin masan sandalyen kaldırıldı diye soruyor.” dedi.
Süreçle ilgili tüm belgelerin elinde olduğunu ve dava açacağını söyleyen Yılmaz Sarıgül, bu konuyla ilgili avukatların da kendisine ulaşmasını beklediğini sözlerine ekledi.
Haber: Serhat Barış