Kurban Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler Büyük Önem Arz Ediyor

Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenler, Kurban seçerken nelere dikkat edilmeli?

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bandirmayasam.com.tr

Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenler, Kurban seçerken nelere dikkat edilmeli?

Korona virüs salgını sürecinde gerçekleşecek ilk Kurban Bayramı yaklaşırken kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler büyük önem arz ediyor. Hayvanın seçiminden kesimine kadar ki süreçte Kurban ibadetinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için yapılması gereken bazı kurallar var. Peki kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte kurban alımında dikkat edilmesi gerekenler

Kurban Bayramına sayılı günler kala en merak edilen konuların başında kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler oldu. Sağlıklı bir kurban ibadeti için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Peki alacağınız kurbanlıkta nelere dikkat etmeniz gerek...

İşte Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

İşte bu noktada kafası karışık olanlar için bazı püf noktaları sizler için derledik.

* Büyükbaş hayvan alacaksanız süt dişleri düşmüş 2 yaşını bitirmiş, 3 yaşından gün almış olması, küçükbaş hayvan alınacaksa 1 yaşını doldurmuş 2 yaşından gün almış olması gerekir.

* Hayvanın yaşının anlaşılabilmesi için büyükbaş hayvanlarda, ön dişlerine bakmamız gerekir. Ön alt süt dişlerinin düşerek yerine kalıcı kare şeklini andıran diğer dişlere nazaran, daha büyük ve parlak 2 dişin çıkması, hayvanın 24 ayını doldurduğunu, halk arasında kullanılan tabiriyle kapak attığını gösterir.

* Küçükbaş hayvan alacaksanız, seçilecek hayvanın ergin bir koyun büyüklüğünde, ebeveynlerinden ayırt edilemeyecek şekilde yetişmiş olması gerekmektedir. Ayrıca hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar, kurban olarak tercih edilmelidir.

* Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı kıllar ince ve parlaktır.

* Ayrıca göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz.

* Çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/ veya veteriner sağlık raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir.

* Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar 2 yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır.

* Hayvanların yaşlarının tayini için çiftlik kayıtları, diş gelişimi, hayvanların boynuzlarındaki değişiklikler ve erişkin özellikleri dikkate alınır. Düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonucu verir.

* Kayıtlar yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak tayin edilir. Sığırlarda üst çenede 12 azı dişi vardır, kesici diş bulunmaz. Alt çenede ise 12 azı dişi ve 8 tane kesici diş, olmak üzere 20 tane diş bulunur. Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunur. Sığırın kesici dişlerinin durumu incelenerek yaşı tayin edilebilir.

* Önce süt dişi (geçici) olarak çıkar, sonra bu süt dişleri düşerek yerine kalıcı dişler çıkar. Hayvanlarda dişlere göre yaş tayini, süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alma ve aşınma süreleri dikkate alınarak yapılır.

* Kesici dişler, alt çenenin önünde sağ ve solda dörder tane olmak üzere sekiz adettir./Haber Merkezi