MÜDÜR KESKİN, AŞIRI SICAKLARA KARŞI UYARDI

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serkan Kadir Keskin, yaşanan aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler ile ilgili bilgi vererek vatandaşları uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 11:10
https://www.bandirmayasam.com.tr

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serkan Kadir Keskin, son zamanlarda artan sıcak hava dalgalarının çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Sıcaklık ve nemin artışıyla birlikte vücut ısısının yükseldiğini belirten Dr. Keskin, özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan bireylerde terleme mekanizmasının vücut ısısını dengede tutmada yetersiz kalabileceğini belirtti. Aşırı sıcakların sağlık üzerindeki etkileri konusunda uyarılarda bulunan Dr. Keskin, isilik, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, güneş yanıkları ve güneş veya sıcak çarpması gibi durumların ortaya çıkabileceğine işaret etti.

“KOYU RENKLİ KIYAFETLER TERCİH EDİLMEMELİDİR”

Vatandaşlara aşırı sıcaklarla ilgili önerilerde bulunan Dr. Serkan Kadir Keskin, “Sıcak kaynaklı yaşanabilecek sağlık sorunlarında ilk yardımda kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) serinletilmeye çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Kapalı alanlar mutlaka havalandırılmalıdır. Mümkün olduğunca 11:00-16:00 saatleri arası dışarı çıkılmamalıdır. Dışarı çıkarken koyu renkli kıyafetler tercih edilmemelidir. Direkt olarak soğuk suya girilmemelidir. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir.” dedi.

“HER GÜN EN AZ 2-2,5 LİTRE SIVI TÜKETİLMELİDİR”

Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyleyen Müdür Keskin, “Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Alkol tüketimden uzak durulmalıdır. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Açıkta satılan yiyeceklerden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmelidir.” dedi. /Haber Merkezi