Orhaniye Mahallesinde Hıdırellez Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Bolluk ve bereketin habercisi kabul edilen Hıdırellez, bu yılda Orhaniye Mahallesi meydanında şenlik havasında kutlandı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bandirmayasam.com.tr

Bolluk ve bereketin habercisi kabul edilen Hıdırellez, bu yılda Orhaniye Mahallesi meydanında şenlik havasında kutlandı.

Bölgenin tek Tatar Mahallesi Orhaniye’de yıllardır süregelen Hıdırellez geleneği bu yılda büyük bir katılım ve coşku ile gerçekleştirildi. Orhaniye muhtarı Enver Özbek ve ihtiyar heyeti gelen konukları tek tek karşıladılar. Konuklara ilk olarak mahalle kahvesinde çay ikramında bulunuldu. Öğle namazı öncesi başlayan etkinlikte okunan Mevlid-i Şerif’in ardından davetlilere gelenek göreneğe uygun lezzetler içeren yemekler ikram edildi.

1877 tarihinde kurulan Orhaniye Mahallesi tam 140 yıldır geleneği devam ettirerek Hıdırellez’i bu günde coşku ile kutladı. Muhtar Enver Özbek, atalarından gelen bu geleneği yaşatmanın çabası içinde olduklarını söyledi.

Hıdırellez etkinliklerine, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkan Vekili Sami Türkmen, Bandırma Ak Parti İlçe teşkilatı Başkanı Alp Bostancı, MHP Bandırma İlçe Teşkilatı Başkanı Yurttaş Bakkal,  İlçe Müftüsü Süleyman Küçük, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ile bazı kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Kırım Türkleri Yardımlaşma Derneği Bandırma Şube Başkanı İsmail Okbay,  “ Orhaniye Mahallemizde geleneksel Hıdırellez etkinliğimiz var, bizler de dernek olarak Hıdırellez’imizde küçük bir renk katalım dedik. Kırım’dan gelen atalarımızın eski fotoğraflarını sergiledik.  Eti Holding Ortaokulu öğrencilerinden Kırım, tatarca şarkılar söylendi. Eskiden Hıdırellez, daha farklı kutlanıyordu. Şuan ise günümüzde değişen dünya teknolojisi ile kutlamalar değişti. Bizlerde kendi uygun şartlarımıza göre böyle bir Hıdırellez etkinliği tertipledik” dedi.

Hıdırellez kutlaması diğer yıllara nazaran eşi benzeri olmayan gösterilere sahne oldu. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bandırma Şubesi olarak Kırım Tatarlarını anmak ve anlamak amacıyla konuşmalar, müzikler, gösteriler sahnelendi. Gösterilerin arasında, adet olduğuna inanılan Kalakay adlı katlı hamurun sini içerisinde yerde yuvarlayıp ön yüzü yukarı bakacak şekilde gelirse o yıl bolluk ve bereketin geleceğine inanan bir etkinliği Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar’dan yuvarlanılması istendi. Sembolik olarak yuvarladığı sini şans eseri ön yüzü yukarı gelecek şekilde geldi ve vatandaşlardan büyük alkış aldı. Gösterilerin ardından günün anlam ve önemini belirten çiçek takdim edildi.

Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar da, Hıdırellez şenliğinde yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi.” Çocuklarımızın çok güzel performansını izledik. Çok teşekkür ediyorum öncelikle. Bende sizler gibi Kırım’dan olmasam da o bölgeden bir ailenin çocuğuyum. Bende Kıpçak kökenliyim. Bir Kafkas kardeşi, bir Karadeniz kardeşliğimiz var. Tekrar hepinizi saygı ile selamlıyorum. İnşallah önümüzdeki yıl tekrar buluşmak üzere”. Serhat Barış