Oruç Tutanlar Nasıl Beslenmeli?

Damla Eren, oruç tutan kişilerde doğru beslenmenin önemine değinerek, ramazan ayı boyunca nasıl beslenilmesi konusunda önemli bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bandirmayasam.com.tr

Damla Eren, oruç tutan kişilerde doğru beslenmenin önemine değinerek, ramazan ayı boyunca nasıl beslenilmesi konusunda önemli bilgiler verdi.

Bandırma Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Diyetisyen Damla Eren oruç tutan kişilerin beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, ramazan süresince iftar öncesi- sonrası ve sahurda nelerin yenilebileceğini aktaran Diyetisyen Eren verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı. Ramazan ayına girdik malum. 1 aylık bir dönem ve ciddi bir manada metabolizmamızın yavaşladığı bir dönem. Çünkü malum şartlarda 3 ana öğün tüketiyoruz, ara öğünler tavsiye ediyoruz. Ramazanda bunu mecburen 2 öğüne indirmek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla bu uyku düzenimizin bozulması bunlar metabolizmamızı yavaşlatan unsurlar. Ama biz bu de avantajı avantaja çevirebiliriz.

Öncelikle sahurda yememiz gereken şeyler sahuru kahvaltı tarzında tüketmemiz en mantıklısı olur. Yumurta peynir tuzsuz zeytinler gün içinde susatmaması için tuzsuz olmalıdır veya ceviz badem gibi yağlı bir grup eklemek bizi tok tutacaktır. Onun dışında mevsim yeşilliklerine yer vermemiz gerekiyor. Savura oturmadan önce bir bardak kadar sıvı tüketmek bizim için önemli şekersiz komposto gibi sıvı tüketirsek gün içindeki sıvı kaybımızı önlemiş oluruz.

Yoğurttan çok ayran ve süt gibi içeceklerle sıvı ihtiyacımız daha çok karşılamış oluruz. Bunun dışında iftarda bir bardak su ile başlayabiliriz ve evimizde muhakkak hurma bulundurmamız gerekir çünkü hurma kan şekerimizi dengeliyor sonrasında bir kase çorba tüketebiliriz. Sonrasında 15 dakikalık bir ara verip beynimizin şeker geldiğini anlamasını beklememiz gerekmektedir. Sonrasında ise sofrada muhakkak salata ayran cacık şekersiz komposto bulundurmamız lazım. Sonrasında etli sebze yemeği ramazan döneminde bizim kurtarıcımız oluyor az kalorili olduğu için servis tabağımızı oluşturabiliriz, her yemekten bir kepçe alıp bol bol salata koyup yanında da ayran gibi şeyler tüketebiliriz.

İftar sofrasında tatlıya ve meyveye ara verdikten sonra başlamamız lazım 15 dakika en az ara olması lazım çerez ve dondurmada tüketebiliriz. Su tüketimi de önemli. İftardan sahura bir buçuk litre kadar su tüketebilir böylece su ihtiyacımızda dengede tutarız. Su tüketimini fazla yapamayanlar aromalı sular oluşturup içebilirler. Nane veya elma koyarak kendilerine sular hazırlayabilirler.”dedi. /Levent Karaçay