“Sigara Birçok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor”

Sigara pek çok hastalığa davetiye çıkaran tehlikeli bir bağımlılık olduğunu söyleyen Bandırma Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünde görev yapan Uz. Dr. Tamer Akay, sigaradan kurtulmak isteyenlere önemli ipuçları verdi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bandirmayasam.com.tr

Sigara pek çok hastalığa davetiye çıkaran tehlikeli bir bağımlılık olduğunu söyleyen Bandırma Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünde görev yapan Uz. Dr. Tamer Akay, sigaradan kurtulmak isteyenlere önemli ipuçları verdi.

Sigara başta akciğer ve kalp olmak üzere tüm yaşamsal organların çalışmasını olumsuz yönde etkiler. Akciğer, mesane, mide, bağırsak, pankreas, prostat, gırtlak ve dudak kanseri ile birebir ilişkilidir. Sigara ayrıca kalp krizi, damar hastalıkları, diş ve diş eti hastalıkları, reflü, gastrit, kronikobstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit oluşumunda temel etkenlerden biridir. Solunum yolu hastalıklarının ağırlaşmasına ve kullanılan ilaçların etkinliğinin azalmasına neden olur. Ciltte sararma solukluk, saç dökülmesi yapar. Tat ve koku duyusunun azalmasına neden olur. Uz. Dr. Tamer Akay, sigarayı bırakmak için öneriler vererek, sigaradan kurtulduktan sonra vücutta yaşanan pozitif değişimleri anlattı.

“Belirlediğiniz gün sigarayı atın ve canınız sigara istediğinde birkaç kez derin nefes alın çevrenizde hoşunuza giden başka bir uğraşla meşgul olun.

Sigara içme isteği ilk 3 dakika çok yüksektir, bu süre bittiğinde azalır. Bu süreyi tamamlamaya çalışın. Bu süreçte bırakma nedenlerinizi ve size sağlayacağı faydaları yazabilirsiniz.

Çok acılı veya çok tatlı şeyler sigara içme isteğinizi artıracaktır bu tür yiyeceklerden uzak durun, taze meyve ve sebze tüketmeye çalışın.

Bırakma belirtilerinin sadece 2-3 hafta sürdüğünü unutmayın. Geçireceğiniz en zor zaman ilk bir haftadır. Sonrasında sinirlilik, aşırı iştah, sigara isteği, titreme, terleme gibi şikayetlerinizin azalacağından emin olabilirsiniz.

Sigarayı bıraktıktan sonra kendinizi ödüllendirin sigara paralarınızı biriktirin ve onlarla kendiniz ve/veya sevdikleriniz için sürprizler hazırlayın.

Yanılıp sigara içerseniz hatanıza odaklanmayın başarınızı devam ettirmek için ne yapabileceğinizi düşünün.

Uz. Dr. Tamer Akay kişilerin kendi kendilerine de sigarayı bırakabileceklerini belirterek bu konuda da şu ifadeleri kullandı. “Kişilerin kendi kendine sigarayı bırakması mümkündür. Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi dışarıdan destek almadan kendi kendine bu bağımlılıktan kurtulabilir. Ancak büyük çoğunluk bunu tek başına başaramaz çünkü dünyada en yüksek bağımlılık düzeyine sahip bağımlılıklardan biri sigaradır. Kolay bulunabilir, rahatlıkla satın alınabilir ve toplum tarafından da kabul görmüş bir bağımlılıktır.” Dedi

Uz. Dr. Tamer Akay Orman Haftasını da fırsat bilerek sigara içenlerin sigarayı bırakmasını ve bol bol ormanda yürüyüş yapmasını önerdi./Levent Karaçay-Kadir Yüksel