Bandırma Ticaret Borsası ve Bandırma- Erdek Süt Üreticileri Birliğince “ Sütte Kaliteyi Etkileyen Faktörler ve Kaba Yemin Önemi” adlı konferans düzenlendi.
Konuşmacı olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Zooteknik Bölümünden Prof. Dr. Türker Savaş ve Prof. Dr. Harun Baytekin katıldığı Ticaret Borsası’ndaki konferansa Bandırma ve Erdek Süt Üreticileri Birliği Başkanı Özgür Bakın, muhtarlar ve süt üreticileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Bandırma ve Erdek Süt Üreticileri Birliği Başkanı Özgür Bakın yaptı. Bakın “Gönül isterdi ki salonumuz çok daha kalabalık olsun, maalesef bizim insanımızda bu sıkıntılar var. Kendi sorunlarımızı görmezden geliyoruz. Vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla bu tarz seminerler, toplantıları daha da sıklaştıracağız” dedi.
Ardından Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin mikrofona gelerek konu hakkında bilgi verdi. Halit Sezgin “ Bandırma Ticaret Borsası olarak, üreticiler varsa hem tarımsal anlamda hem de hayvansal anlamda sizler ürettiğiniz sürece bizler varız. Sizleri önemsiyoruz, Bandırma Ticaret Borsası akredite olmuş ender borsalardan biriyiz. Bu akreditasyon gereğini de hem kendi üyelerimize hem de daha kaliteli üretim yapması adına bu tür organizasyonu kimlerle yapmamız gerektiğini gerekiyorsa yapıyoruz. Biliyorsunuz, ülkemizin çok geniş arazisi var. Hem stratejik bir coğrafyadayız hem de ilkim şartları mükemmel. Ama baktığımız zamanda tarımsal anlamda istediğimiz verimliliği yakalamıyoruz. Hepimiz bu anlamda şapkayı önümüze koyarak düşünmeliyiz. Bizim bundan sonra çok daha fazla üretmemiz ve katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor ki dünya da istediğimiz, ekonomik anlamda hedefe ulaşabilelim” ifadesinde bulundu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Zooteknik Bölümü Prof. Dr. Türker Savaş, süt kalitesini etkileyen faktörlerle ilgili üreticileri bilgilendirdi. Türker Savaş, cüsseli ineklerin daha iri, daha iyi ve gösterişli olduğunu belirterek” iri ineklerin yaşama payı ihtiyaçları yüksek olmalıdır. Laktasyon süt veriminin kaliteye önem verdiğini biliyoruz. Süt verimi arttıkça süt yağ oranı da düşer” dedi. Sütün sağlığı konusunda da açıklamada bulunan Prof. Dr. Türker Savaş” Laktasyon döneminde süt yağ oranı özellikle metabolik hastalıklarda bire bir ilişkilidir. mastitis süt miktarını düşürür. Mastitis sorunu olan sürülerde ortalama laktasyon verimi 450 kg. daha düşük olur” dedi. Prof. Dr. Harun Baytekin’de, sütün kalite özelliklerinden bahsederek bu konuda üreticileri geniş şekilde bilgilendirdi. Konferansta ayrıca, çok sayıda üretici kadınların katılması dikkat çekti. Ahmet Türkmen/Serhat Barış