TARIM SEKTÖRÜNDE GERİLİM! DANIŞTAY ONUNCU DAİRE BAŞKANLIĞI’NA DAVA AÇILDI

Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Burak Uğur, ziraat mühendislerine yönelik Bitki Koruma Ürünleri Bayilik Sınavı’nın gereksiz bürokrasi yarattığını ve mesleki hakları zedelediğini belirterek, sınavın iptali için dava açtıklarını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2024 09:15
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2024 09:15
https://www.bandirmayasam.com.tr

Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Burak Uğur, ziraat mühendislerinin mesleki haklarını zayıflatıcı etkileri olduğu gerekçesiyle Bitki Koruma Ürünleri Bayilik Sınavı sistemine yönelik eleştirilerini kamuoyu ile paylaştı.

Sistemin sektöre gereksiz bürokratik yük getirdiğini ve uzmanlığa dayalı bir mesleği yıprattığını belirten Başkan Uğur, sınavın iptali için Danıştay Onuncu Daire Başkanlığı’na dava açtıklarını kaydetti. Başkan Uğur, “Bu sınavın, ziraat mühendislerinin mesleki haklarını zayıflatıcı etkisi olduğunu düşünüyor, sektörde gereksiz bir bürokratik yük oluşturduğunu ifade ediyoruz. Bu kapsamda, sınavın iptali için Danıştay Onuncu Daire Başkanlığı’na dava açmış bulunuyoruz. Tarım sektörü, bilgiye ve uzmanlığa dayalı bir alandır. Ziraat mühendisleri, eğitim süreçleri boyunca bitki koruma ürünleri ve ilgili konularda gerekli bilgi birikimine sahip olmaktadır. Ancak bu sınav sistemi, bu bilgileri ve yetkinlikleri göz ardı ederek meslek mensuplarını gereksiz bir sınama sürecine sokmakta ve onların uzmanlıklarına duyulan güveni zedelemektedir.” dedi.

“PERSONELLERİMİZİN MAĞDUR EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM”

Sınav sürecinin ziraat mühendisleri ve tarım profesyonelleri için ciddi maliyet ve lojistik zorluklar oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Uğur, “Bu hafta sonu, binlerce ziraat mühendisi ve tarım profesyoneli, sınava girebilmek için büyük maddi ve manevi zorluklarla karşı karşıya kalacak. Sınav merkezlerine ulaşmak için uzun mesafeler kat edecek olan meslektaşlarımız, artan ulaşım ve konaklama maliyetleri nedeniyle büyük bir yük altında bırakılmıştır. Tarım sektörü gibi stratejik bir alanda çalışan profesyonellerimizin bu şekilde mağdur edilmesi, kabul edilemez bir durumdur. Bu gerekçelerle, dava dilekçemizde, sınav sisteminin ziraat mühendislerinin mesleki haklarını zayıflattığını, eğitim süreçlerinde zaten kazanılmış bilgi ve yetkinlikleri yok saydığını, meslek mensuplarına gereksiz mali ve lojistik yükler getirerek sektöre zarar verdiğini, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliği üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek iptalini talep ettik.” diye konuştu.

“ADİL VE GERÇEKÇİ DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR”

Türkiye’nin tarımsal üretimini geliştirmek ve ziraat mühendislerinin bilgi birikiminden faydalanmak için daha bilimsel ve adil düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Başkan Uğur şunları söyledi:

“Türkiye’nin tarımsal üretimini geliştirmek ve ziraat mühendislerinin bilgi ve deneyimlerinden en iyi şekilde faydalanmak için daha bilimsel, adil ve gerçekçi düzenlemelere ihtiyaç vardır. Meslektaşlarımızın uzmanlıklarını sorgulamak yerine, onların bilgi ve deneyimlerini tarıma kazandıracak politikalar oluşturulmalıdır.

Kamuoyunun bu önemli meseleye duyarlılıkla yaklaşmasını ve tarım sektörünün geleceği adına birlikte hareket etmesini bekliyoruz. Meslektaşlarımızın haklarını savunmak için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ederiz.”

Haber: Selin Girgin