Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Bandırma Ticaret Odası işbirliğinde TÜBİTAK Destekleri Bilgilendirme semineri düzenlendi.
Bandırma Ticaret Odası Eğitim Salonunda düzenlenen seminerin konuşmacıları Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Dr. Cem Aldağ, Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş ve Dr. Öğretim Üyesi Adem Dalcalı’ydı. Aralarında, İŞKUR Bandırma Şube Müdürü Emrullah Narin ve İŞKUR Bandırma Şube Şefi Mümin Erbil’n de olduğu çok sayıda katılımcıya seminerde konuşmacılar tarafından TÜBİTAK destekleme ile ilgili her türlü bilgiler slayt gösterisiyle anlatıldı.
Dr. Cem Aldağ, konuşmasında TTO hakkında bilgi verirken, teknoloji ofisleri, bilimsel ve teknolojik bilgiye ulaşmaya aracılık etmek, teknolojik bilgi üretmek, üretilen bilginin ticarileştirilmesini sağlamak ve teknoloji transferini ve girişimciliğini destekleyen, üniversite- sanayi iş birliğini sağlayan birimler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, TÜBİTAK TEYBED ile ilgili şu açıklamayı yaptı. “Türk sanayisinin araştırma-teknoloji geliştirme yeteneğinin, yenilikçi kültürünün ve rekabet gücünün arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla özel sektör kuruluşlarının araştırma- teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemektir”. Temurtaş, desteklenen AR-GE aşamalarını da şu şekilde sıraladı. Kavram geliştirme. Teknolojik teknik ve ekonomik yapılabilirlik etüdüdür. Geliştirilen kavramdan tasarıma geçiş sürecinde yer alan laboratuvar ve benzeri çalışmalar. Tasarım, tasarım uygulama ve tasarım doğrulama çalışması. Prototip üretimi. Pilot tesisin kurulması. Deneme üretimi ve tip testlerinin yapılması. Saha testlerinde karşılaşılan tasarım kaynaklı sorunların çözülmesi. Prof. Dr. Feyzullah Temurtaş, “desteklenmeyen AR-GE projelerinde, üretim veya üretim altyapısına yönelik yatırım ağırlıklı projeler( tesis ve tezgah alımı içeren) ile AR-GE içeriği bulunmayan faaliyetlerini içeren projeler programın amaçlarına uygun olmadığı için desteklenemez” dedi. /Ahmet Türkmen – Umut Osman Sunci