Uğur Mumcu Anıldı

Gazeteci Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te otomobiline bomba konularak Ankara’daki evinin önünde katledilmişti.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bandirmayasam.com.tr

Gazeteci Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te otomobiline bomba konularak Ankara’daki evinin önünde katledilmişti.

Uğur Mumcu’nun ölümünün 25’inci yılında CHP ilçe Başkanlığı, Kadın ve Gençlik kolları tarafından hazırlanan program ile anıldı. Barış Manço Kültür Merkezindeki anma programına Balıkesir CHP Milletvekili Mehmet Tüm, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Eski Dönem Belediye Başkanı ve Milletvekili Sedat Pekel ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Barış Manço Kültür Merkezindeki anma programında açılış konuşmasını yapan CHP ilçe Başkanı Atilla Atakay “CHP Bandırma İlçe Örgütü Başkanı Atilla Atakay “Uğur Mumcu´nun kişiliğine ait deyimlerde bulunurken onu 14 yaşında iken alıp okuduğu "pulsuz dilekçe" kitabından bahsetti.  Uğur Mumcu, benim için önemli birisi. Uğur Mumcu, etkinliği yapılacağından dolayı kitaplığımı karıştırdım ve evde 79 yılında Ben daha 14 yaşındayken Babamdan aldığım harçlıkla para biriktirip “Pulsuz Dilekçe” adlı kitabı aldım. Bu kitabı 14 yaşındayken almıştım. Her satırını ezbere bilirim kitabı biraz karıştırdım. Aslında günümüzü anlatıyor hiç değişen bir şey olmadı. “Ne yazık ki Uğur Mumcu ile ülkede insanlıkta katledildi. Bugünler onun yaşadığı dönemden çok daha zor günler. Onun yazdıklarını şimdi yazmaya çalışanlar hapishanelerde” dedi.

Mirza “Bugünkü gibi hatırlıyoruz”

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza “ Kalpaksız, Kuvayi Milliyeci Uğur Mumcu'yu anmak için toplandık. Tam 25 yıl olmuş. 1993 yılının 24 Ocağı karlı gününde, bugünkü gibi hatırlıyoruz. Uğur Mumcu, 25 yıl önce katledildi yolsuzlukların üzerine gittiği için katledildi. Silah kaçakçılarına araştırdı için katledildi. Yine radikal dinci örgütlerine üzerine gittiği için katledildi. Uğur Mumcu, her türlü teröre karşı durdu ve olayların perde arkasını aydınlatmaya çalıştı. Sürekli belgelere dayalı titiz bir gazetecilik yaptı. Yayınladığı belgelerin, doğru haberlerin aksi ispat edilemedi. Tehditler alıyordu, ailesini korumak için evden çıkarken arabasını çalıştırıyor daha sonra evden ailesini alıp arabasına çağırıyordu. Sanki başına bu olayın geleceğini biliyormuş gibi 24 Ocak sabahı aynısını yaptı anahtarı çevirdi ve o anahtar ölüme çevrildi. O dönem birçok Atatürkçü aydın Uğur Mumcu ile beraber katledildi. Buradan yine 24 Ocak tarihinde öldürülen Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ı da anıyorum. “

“25 Yıl Geçmesine Rağmen, Yazıları ve Sözleriyle Günümüze Işık Tutmaya Devam Etmektedir”

Son konuşmayı gerçekleştiren CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm’de, ölümünün üstünden 25 yıl geçmesine rağmen Uğur Mumcu bize hala ışık tutuyor diyerek  “Cumhuriyet Yazarı Uğur Mumcu, Cumhuriyetçiliğiyle, cesaretiyle, aydın ve antiemperyalist kişiliğiyle Türkiye tarihine damga vurmuş en önemli gazetecilerden biridir. Ölümünün üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen, yazıları ve sözleriyle günümüze ışık tutmaya devam etmektedir. Eğer katledilmeseydi bu yıl 76 yaşında olacak, yine doğruları yazacak ve yine, karanlık, gerici, yobaz ve çıkarcı kişilerin hedefinde olacaktı. Yaşasaydı çok büyük ihtimalle, AKP faşizmine karşı yazdığı yazılar nedeniyle Silivri’de cezaevinde olacaktı.

Mumcu'nun yazıları devleti cemaatlere teslim etmenin sonuçları ve uyarılarıyla doludur. 15 Temmuz 2016’da yaşadığımız süreç, Uğur Mumcu, Aziz Nesin gibi Cumhuriyet aydınlarının uyarılarını dikkate almamanın sonucudur. Bundan tam 25 yıl önce, 1993’te, Uğur Mumcu bir yazısında ‘Türkiye'de özellikle son on yıldır tarikat, siyaset ve ticaret üçgeni var. İslamcı ideoloji veya tarikatlar yasaları aşan bir ayrıcalık sahibi oluyor. Bu nedenle devlet eliyle laiklik yok ediliyor, bunun içinde askeri rejim de var’ demişti. Yine 1993 yılında başka bir yazısında da ‘Tarikatlara ve cemaatlere alınan genç çocuklar, 30 yıl sonra general olacaklar ve Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar’ diye uyarmıştır. 15 Temmuz’da yaşadıklarımız işte bu sözlerin doğruluğunun ispatıdır. Uğur Mumcu ‘insanlar sadece konuştuklarından değil, sustuklarından da sorumludur’ demişti. O, susmadığı için, gerçekleri haykırdığı için, Ankara’da bir kış sabahında katledildi. Ülkemize en büyük zararı işte tam da bu ‘sessizlik’ vermiştir ve vermektedir. Bugün Uğur Mumcu’nun yolundan gidenler susmadıkları için cezaevindeler. Ahmet Şık ‘ülkeyi bir çete yönetiyor, darbe önlendi ama cunta iktidar oldu’ dediği için özgürlüğü elinden alındı. Savaşa karşı barışı savunanlar, ölüme karşı yaşamı savunanlar, adaletsizliğe başkaldıranlar, karanlığın önündeki en büyük güçlerimizdir. Gerçekleri haykırmaktan korkmamalıyız. Bizim, Uğur Mumcu’ya göstereceğimiz en büyük saygı, zulme, haksızlığa, adaletsizliğe ve ölüme sessiz kalmamaktadır. Bu ülkede Uğur Mumcular asla yok edilemez. Uğur Mumcular, silahla, bombayla, korkuyla, hapisle bitirilemez. İnsanlığı savunan, halkına sahip çıkan fikirlere kurşun işlemez. Bu yüzden aradan 25 yıl geçmesine rağmen, tüm ülkemizde bugün hâlâ Uğur Mumcu büyük bir gururla anılmaktadır. Bu vesileyle Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu’yu aramızdan ayrılışının 25. yılında saygıyla anıyorum.”

Gece Uğur Mumcu’nun hayatından kesitler sunulduğu slâyt gösterileri eşliğinde şiirler ile devam etti. Saz sanatçısı Barış Eker’nin geniş bir repertuarı katılımcılara dinleti sundu. Gençlerin Uğur Mumcu’nun kitaplarından yaptığı alıntıların ardın gece oratoryo ile sona erdi./Serhat Barış