UĞUR: “ÜRETİCİMİZ ZORLANDI AMA 2025 İÇİN UMUTLUYUZ”

Burak Uğur, 2025 yılında doğru politikalarla tarım sektöründe güçlü bir geleceğin inşa edilebileceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2024 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2024 09:30
https://www.bandirmayasam.com.tr

Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, 2024 yılını tarım ve hayvancılık sektörünün genel durumu açısından değerlendirdi. Uğur, sektördeki zorlukların yalnızca üreticileri değil, aynı zamanda ülkenin gıda güvenliğini ve kırsal ekonomiyi de ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Domates, mısır ve zeytin üretimini değerlendiren Uğur, Üretim maliyetlerindeki artışa rağmen ürün fiyatlarının istenilen seviyeye ulaşamaması, üreticilerimizi borçlanmaya zorladı. Bu durum, domates üreticilerinin üretim kapasitelerini düşürmelerine yol açtı. Mısır üretimi, Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinden biridir. Ancak, yılın son çeyreğinde uygulanan gümrük indirimi kararları, üreticilerimizi dış piyasalarla rekabet edemez hale getirmiştir. Yerli üreticilerimiz, ithal ürünlerin baskısı altında kalmış ve ürünlerini maliyetlerini dahi karşılayamadan satmak durumunda bırakılmıştır. zeytin ve zeytinyağı sektöründe de yükselen üretim maliyetleri ve zeytin fiyatlarının uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle yeterli seviyede olmaması, çiftçilerimizi zor durumda bırakmıştır.“ dedi.

“Yerli Üretim Teşvik Edilmeli”

Hayvancılık sektöründeki sorunların 2024 yılında derinleşerek devam ettiğini belirten Uğur,”Yem fiyatlarındaki sürekli artış, üreticilerimizin maliyetlerini karşılamalarını imkansız hale getirdi. Düşük süt ve et fiyatları ise sektörün sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ciddi kayıplar yaşarken, bazıları sektörden çekilmek zorunda kaldı. Girdi maliyetlerinin azaltılması için yerli üretim teşvik edilmeli, kooperatifleşme desteklenmeli ve yenilenebilir enerji kaynakları tarımda kullanılmalıdır.  Ürün fiyatlarında istikrar sağlanması amacıyla taban fiyat politikaları yeniden gözden geçirilmeli ve spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilmelidir.  Tarımsal destek politikaları güçlendirilmeli, doğrudan gelir desteği ve mazot desteği artırılmalıdır. Tarım sigortası kapsamı genişletilmeli ve doğal afetlere karşı çiftçiler daha güçlü korunmalıdır. Hayvancılık sektöründe yem üretimi için yerli üretim teşvik edilmeli, düşük faizli krediler sağlanmalı ve yeni işletmelerin kurulması desteklenmelidir.”diye konuştu. 

Burak Uğur, tüm zorluklara rağmen 2025 yılı için umutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:

Türkiye’nin tarımsal potansiyeli, doğru politikalar ve etkin destek mekanizmaları ile güçlü bir geleceği inşa edebilecek seviyededir. Tarım, insanlığın en temel ihtiyacı olan gıda arzını sağladığı için vazgeçilmez bir sektördür. Türkiye Ziraatçılar Derneği olarak, üreticilerimizin yanında olmaya ve sorunların çözümü için çalışmaya devam edeceğiz.” 

Haber: Selin Girgin