ULU ÖNDER ATATÜRK, EBEDİYETE İNTİKALİNİN YILDÖNÜMÜNDE BANDIRMA’DA ANILDI

Bandırma Cumhuriyet Meydanı'nda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 86. yıl dönümü ve Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla resmi tören gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2024 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2024 10:45
https://www.bandirmayasam.com.tr

10 Kasım Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 86’ncı yıl dönümü ve Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla resmi tören gerçekleştirildi. Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene katılanlar arasında; Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Taylan Öztaylan, 6. Anajet Üs Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Esat Çetin, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, Adalet Komisyin Başkanı Mehmet Kahyaoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Ahmet Tunç, İlçe Emniyet Müdürü Mesut Demirdaş, Bandırma Müftüsü belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.

Bandırma Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, STK'lar ve siyasi partiler tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saat 09.05'te acı sirenlerin çalmasıyla birlikte 2 dakikalık saygı duruşunda duruldu. Ardından Ulu Önder’in anısına İstiklal Marşı okundu.

"ATATÜRK, UMUDU DİRİ TUTAN İNANCIN ADIYDI"

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Resul Yavuz gerçekleştirdi. Prof. Dr. Resul Yavuz, “Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yürütülen istiklal savaşı böyle bir ateş çemberinin içinde başarıya ulaştı. Onun liderliğinde verilen istiklal savaşı emperyal ülkelerin baskısı altındaki uluslara ilham kaynağı oldu. 1920'li ve 30'u yıllarda Kuzey Afrıka, Güney Asya Kafkaslar ve Ortadoğu'da bağımsızlık mücadelesi veren hemen bütün uluslar için Mustafa Kemal Atatürk, prangalar kıran özgürlüğün, karanlığı boğan aydınlığın, korkuyu yok eden cesaretin ve umudu diri tutan inancın adıydı. Bir araştırmacı, bir tarihçi, bir akademisyen olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, üzerinden yüzyıl geçse de Büyük Önderin fikir ve düşünceleriyle çağın söyledikleri arasında çatışan, tezat giden, aykırı düşen herhangi bir unsur yoktur. Yakın dönem tarihimiz üzerinde yapılan yerli ve yabancı araştırmalarda bu hususlar dikkate değer bir şekilde incelenmiş ve bu alanda sayısız eserler üretilmiştir. Özellikle onun egemen ve bağımsız bir ülke modeli, o ülke üzerinde laik, demokrat ve sosyal bir yönetim anlayışı ve yerli üretime dayanan milli bir  ekonomi modeli bugün dünyamızda güçlü ülkeleri ayakta tutan en başat faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolasıyla bu açıdan bakıldığında bizler, Atatürk ölümsüzdür derken, kast ettiğimiz onun fani bedeni değil, onun bizlere miras bıraktığı fikir ve düşünceleridir.” diye konuştu.

Tören şiirlerin okunmasıyla sona erdi. Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törenin ardından program Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılan Anma Programı ile devam etti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma programında sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Edincik Recep Gencer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Aysun Karadayı, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi. Program şiirsel koro gösterisiyle sona erdi.

Haber: Mihriban Nur Uysun