Psikiyatrist Dr. Bekir Ceylan Çocuklarınız, akıllı cihazlarınızı ortadan kaldırdığınızda sıkıldığını ve yapacak hiçbir şeyleri olmadığını söyleyebilir.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Bekir Ceylan, gelişen teknoloji karşısında çocukların ekran karşısında geçirdiği süreyi azaltmak için ebeveynlerin yüz yüze iletişime geçmeleri gerektiğini söyledi.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Bekir Ceylan, televizyon yayınları, film ve videolar, ekran oyunları ile bilgisayar, tablet, telefon ve diğer cihazlarda geçirilen zaman, ekran süresi olarak adlandırıldığını söyledi.
Bu cihazlarla geçirilen zamanın gitgide uzamasının, özellikle çocuklar için risk yarattığını belirten Ceylan, bu durumun aynı zamanda aile üyelerinin birbirleriyle daha az vakit geçirmesine de sebep olduğunun altını çizdi.
“Ekran Karşısındaki Süreyi Sınırlandırın”Ebeveynlerin bu durumun farkında olduğunu ancak ne yapacaklarını bilmedikleri için müdahale edemediklerini aktaran Ceylan, ailelere ekran karşısındaki sürenin sınırlandırılmasını önerdi ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Aileler, hafta içi ve hafta sonu izin verilen ekran süreleri ile ilgili bir plan yapmalı. Bu planı hazırlarken yaratıcı ve dengeli olunmalı. Programa dijital dünyadan tamamen uzak bir gün konulabilinir. Ya da oyun oynayacak saatler eklenebilir. Uygulamalar, oyunlar, mailler gibi ekrana bağlı aktivitelere ne kadar zaman ayırdığınızı anlamak için süre tutulmalı. Böylece dijital aktivitelere ayırmak istenilen yeni zaman daha doğru belirlenebilir. Sohbet uygulamalarında çok fazla zaman harcamak yerine yüz yüze iletişim öncelikli hale getirilmeli. Hayatınızdaki insanlarla sadece çevrimiçi ortamlar üzerinden konuşma alışkanlığınızdan vazgeçin. Uzaktaki sevdiklerinizi telefonla arayın veya aynı şehirde yaşadığınız halde uzun zamandır ihmal ettiğiniz akrabalarınızla bir araya gelin. Ekran karşısında geçirdiğiniz sürenin bir kısmını dışarıda geçirin. Gününüze kısa bir yürüyüş eklemeniz bile bütün zamanınızı telefon, tablet veya laptopunuzla koltuğunuzda geçirmenizden daha iyidir. Koşuya çıkabilir, sanatsal bir etkinliğe katılabilir ya da küçük çocuklarınız varsa onlarla dışarıda oynayabilirsiniz.
Çocuklarınız, akıllı cihazlarınızı ortadan kaldırdığınızda sıkıldığını ve yapacak hiçbir şeyleri olmadığını söyleyebilir. Böyle bir tavra karşı alternatifler üreterek beraber bir oyun oynamayı, yemek pişirmeyi, el işi yapmayı veya bir şeyler çizmeyi önerin. Böylece ekran karşısında fazla süre geçirmelerini önlerken yeni bir hobiye sahip olmalarını da sağlayabilirsiniz. Evdeyken telefonları elinizde veya kıyafetlerinizin cebinde tutmak yerine duracakları ortak bir alan belirleyin. Bildirimlerin en azından bir kısmını kapatmanız da onları kontrol etmek için sürekli telefona bakmak istemenizi engelleyecektir. Yemek odası, yatak odası, çocuk odası veya banyoda ekranlardan uzak durun. Yemeğinizi ekran karşısında yemeniz aile arasındaki etkileşimi keser. Çoğu doktorun uykudan en geç bir saat önce telefon ve bilgisayar gibi cihazların bırakılmasını önerdiğini unutmayın. Ekran karşısında çok fazla süre geçirmenin yaratacağı problemleri çocuklarınızla konuşun ve uyguladığınız kısıtlamalar ile önlemlerin onların güvenliği için olduğunu anlamalarını sağlayın. Şiddet içeren video oyunlarının, filmlerin, görüntülerin veya siber zorbaların oldukça yaygın olduğunu hatırlatarak güvenlik risklerini azaltmak için beraber neler yapabileceğinizi anlatın.” /Haberci