MANİSA (İGFA) - Ege İhracatçı Birlikleri, kirazda kalitenin korunması ve katma değerli ihracat için kiraza zarar veren sirke sineğine karşı 50 bin tuzak dağıtma kararı aldı.
Türkiye’de kiraz üretiminde ikinci büyük il konumundaki Manisa’da, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Kanadı Noktalı Sirke Sineği Tuzaklarının dağıtım etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Dağıtımı yapılan tuzaklar, başta kiraz olmak üzere birçok meyvede verim ve kalite kaybına neden olan, önemli karantina zararlılarından Kanadı Noktalı Sirke Sineği’nin Biyoteknik mücadelesinde kullanılacak” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından temin edilen toplam 50 bin adet tuzak haline getirilmiş şişenin Ahmetli, Akhisar, Demirci, Kırkağaç, Saruhanlı, Köprübaşı, Selendi, Şehzadeler ve Soma İlçelerindeki meyve üreticilerine gönderileceği bilgisini paylaşan Öztürk, “Proje ile İl genelinde toplam 150.000 adet tuzağın dağıtımını gerçekleştirmiş olacağız. 2.000 üreticimiz bu imkândan yararlanmış olacak. Yaklaşık 5.000 dekar alanda Kanadı Noktalı Sirke Sineği’ne karşı Biyoteknik mücadele uygulanacak. Ege İhracatçı Birlikleri’ne vermiş oldukları katkıdan dolayı teşekkür ediyor, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
UÇAK; “SİRKE SİNEĞİYLE ÇEVREYE DUYARLI MÜCADELE EDECEĞİZ”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kiraz meyvesine zarar veren Sirke Sineği ile çevreye duyarlı, biyoteknik mücadele yapmak üzere 1 litrelik şişelere 250 ml sirke konularak yapılan sirke sineği tuzağından Ege İhracatçı Birlikleri olarak 50 bin tane yaptırdıklarını dile getirdi.
Tarımsal zararlılarla yapılan mücadelede çevreye zarar vermeden mücadele etmenin çok önemli olduğunun altını çizen Uçak, projenin çevreye duyarlı bir mücadele yönteminin uygulamanın yanında, üreticilere kendi imkanları ile zararlılarla mücadele etmenin mümkün olabileceğini göstermeyi de hedeflediklerini kaydetti.