güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

“Balkanlarla Aramızdaki Köprüleri Daraltmalı Ve Genişletmeliyiz”

Balkanlarda yaşayan Türk kökenli insanların Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi ekonomik ve kültürel anlamda Türkiye’ye fayda sağlayacağının altını çizen Balkan Göçmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği Bandırma Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aygün dernek olarak bunun için çalıştıklarını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
“Balkanlarla Aramızdaki Köprüleri Daraltmalı Ve Genişletmeliyiz”

Balkanlarda yaşayan Türk kökenli insanların Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi ekonomik ve kültürel anlamda Türkiye’ye fayda sağlayacağının altını çizen Balkan Göçmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği Bandırma Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aygün dernek olarak bunun için çalıştıklarını ifade etti.

Balkanlarda yaşayan Türklerin yakın bir geçmişte ne çileler çektiğini herkes bilir. Ancak Türkiye’ye geldiklerinde de birçok sorunla karşılaştıklarını belki de çok az kişi biliyordur. Göçmenler adına bu ve bunun gibi birçok sorunu ortadan kaldırmak için 1985 yılında kurulan Mümin Gençoğlu öncülüğünde kurulan Balkan Göçmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği bugün ise artık farklı amaçlara hizmet ederek Balkanlar ile Türkiye arasındaki bağı arttırmayı planlıyor.

Dernek hakkında bilgi aldığımız derneğin Bandırma Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aygün derneğin bugün yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde de bulunarak şunları söyledi.

Aygün; “1984-85 yılları arasında Bulgaristan’daki Türk asıllı vatandaşlara asimilasyon politikası uygulandığından, Türk isimleri değiştirildiğinden, Türkçe konuşma yasak edildiğinden ve Türklere görülmemiş baskılar uyguladıklarından dolayı Mümin Gençoğlu önderliğinde Balkan Göçmenleri Kültür Ve Dayanışma Derneği kuruluyor. Amacı da uluslararası kamuoyunda Bulgaristan göçmenlerinin çektiği acıları, uygulanılan asimilasyon politikalarını durdurmaktır.

1985’den 1989’a kadar Balkanlardaki Türk vatandaşlar baskılara maruz kaldılar. 1989 yılından sonra Turgut Özal zamanında Bulgaristan-Türkiye sınırları açıldı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne 350 bin göçmen kabul edildi. Vatandaşlık problemi, çocuklarını okula gönderememe gibi sorunlarla karşılaştılar. Bu sorunlarla başa çıkmak içinde derneğimiz çok çaba sarf etti.

1995 yılında da Bandırma şubesi kuruldu.  Bandırma’ya yaklaşık 800 hane kadar Bulgaristan göçmeni geldi. Devletimizin de katkılarından dolayı sorunların üstesinden geldik. Herkesin artık bir evi, yurdu var. Çocuklarını okullara gönderiyorlar. Çok şükür ki kayda değer sorunumuz kalmadı.  Dernek olarak Balkan ülkelerindeki Türk kökenli insanlar ile Türkiye’deki vatandaşlarımız arasında bir köprü vazifesi kuruyoruz.  Aramızdaki bağı sağlam tutmak istiyoruz. Bizim kalbimizin bir attığını ve bunun da devamlı olacağını söylüyoruz. Biz onları orda unutmadık. Onlarda bizleri unutmasın diye dernek çatısı altında bir olduk. Derneğimizin amacı Türkiye Balkanlar arasındaki köprüleri sağlamlaştırmaktır. Bizim ortak yürüttüğümüz kültürel, sportif ve ticari faaliyetlerimiz ile bağımızın çok kuvvetli olması gerektiğini düşünüyorum.

Önceden yaptığımız bir faaliyette eski Edincik Belediyesi’ne Bulgaristan’dan bir kardeş belediye seçtik ve buna öncü olduk. Bandırma İlçe Milli Eğitim ile beraber kardeş okullara ziyaretler düzenledik. Bizler ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Çünkü oradaki vatandaşlarımıza ekonomik anlamda bir katkı sağlamak için çaba sarf ediyoruz. 

Derneğimiz kısacası Bandırma’da güncel hayata dâhil olmak istiyor ve bu konuda da çaba sarf ediyor.  Bandırma Belediyesi ile ortak bir çalışma yürüterek balkanlarda kardeş bir belediye ayarlamak üzerine bir planımız var. Umarım bunu yakın bir zamanda gerçekleştirerek Bandırma’ya katkıda bulunacağız. Bu konuda belediyemizin de desteğini almış bulunuyoruz. Göçmenler olarak bizler Bandırma’dan mutluyuz.  Bandırma’ya katkı sağladığımız içinde çok gururluyum.  Yerel yönetimlerin katkılarını bekliyoruz.  Yerel yönetim bizlere ne kadar çok destek sağlarsa bizlerde gücümüze güç katarız.” Umut Osman Sunci-Serhat Barış

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.