güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Bandırmalı Milletvekillere Çağrı

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeleri Bandırma’nın çok ciddi deprem kuşağında yer aldığını belirterek, şehrin biran önce depreme hazırlanması gerektiğini ve bunun içinde mutlaka mesleki denetimlerin uygun bir şekilde yapılması gerektiğini söylediler.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2017 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2017 11:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Bandırmalı Milletvekillere Çağrı

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeleri Bandırma’nın çok ciddi deprem kuşağında yer aldığını belirterek, şehrin biran önce depreme hazırlanması gerektiğini ve bunun içinde mutlaka mesleki denetimlerin uygun bir şekilde yapılması gerektiğini söylediler.

Bandırma’yı bekleyen deprem tehlikesine dikkat çekmek için gazetecilerle bir araya gelen Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası yöneticileri Bandırma’nın 1. Derece deprem bölgesi olduğunu aktararak, bu konuyla ilgili olarak bütün ilgili kurumların ve kişilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade ettiler.

Toplantıda Oda başkanı Gürkan İlgin, yönetim kurulu üyeleri Gözde Gülcan Kömürcü, Mehmet Güneş, Recep Küçük ve Selamettin Karaca yer aldı.

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu adına açıklama yapan Başkan Gürkan Ilgın herkesin depremin ne zaman olacağı sorusuna kilitlendiğini belirterek, bunun yerine ne zaman olacağı değil depreme nasıl hazır olacağımızı konuşmamız gerektiğini vurguladı.

Gürkan Ilgın yeteri kadar denetimlerin yapılmadığının altını çizerek mesleki denetimlerin çok önem taşıdığını bunun içinde gerekli yasal düzenlemelerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası olarak deprem konusunu Çevre ve Şehircilik Bakanına anlatmaları gerektiğini belirterek, bu konuda Bandırmalı milletvekillerine çağrıda bulundu ve bakanla bir görüşme ayarlamalarını istedi.

Gürkan Ilgın yaptığı açıklamada, “Deprem konusu Bandırmalıları yakından ilgilendiren bir konudur. Ancak biz alınması gereken önlemleri almayıp sadece depremin ne zaman olacağına takılmış durumdayız. Aslında büyük depremlerin arasından 20- 30 yıl geçiyor ama biz süreyi boşa geçiriyoruz. Biz büyük bir deprem olduğunda yaşanabilecek felaketten kendimizi nasıl koruyabileceğimizi düşünmek ve ona göre önlemleri hızlı bir şekilde almalıyız.”dedi. Güney Marmara’nın deprem yönünden İstanbul’dan çok daha riskli olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin “ Güney Marmara’nın da en riskli merkezlerinden birincisi de ne yazık ki Bandırma’dır. Çünkü İstanbul sadece Kuzey Anadolu Fayından etkilenirken, Güney Marmara ve Bandırma’yı çevreleyen deprem üretebilecek çok sayıda fay kırığı bulunuyor. Toplum olarak depremin nerede ve kaç büyüklüğünde olacağınla ilgilenirken depreme hazırlık döneminde almamız gereken önlemleri unutuyoruz. Bandırma için olumlu konuşabileceğimiz tek konu zeminin sağlamlılığı konusudur. Deprem afet planımız yok. Deprem sonrası kurumlara düşen sorumluluklar konusunda net olduğumuzu düşünmüyorum.”

Yapıların denetlenmesi konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Gürkan İlgin “ Meslek odaları ve yapı denetim şirketleri sistemin yanlışları içinde sıkışmış durumda. Yapıları denetlenmesi konusunda yetkili olan yapı deneti şirketleri ne yazık ki denetim görevlerini yapamaz noktaya geldiler. Denetim konusunda taviz vermeyen firmalar bir daha müteahhitlerden iş alamıyorlar. Müteahhitler kendilerini zorluk çıkaran firmalarla bir daha çalışmıyorlar. Bu da kötü binaların çoğalmasına neden oluyor. Bu denetimsizlik mesleki çöküntüyü de ne yazık ki beraberinde getiriyor.”

 Mevcut imar yasalarının insanların barınma haklarını koruyamadıklarını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin” Bandırma Milletvekillerinin bizim seslerimizi duymasını istiyoruz. Bu yasa sağlam binalar yapılmasını sağlarken, çürük binaların yapılmasını engelleyemiyor. İlk ağızdan Bandırma ile ilgili çekincelerimizi Çevre bakanımıza anlatmak istiyoruz. Bu konuda Bandırma’nın tüm milletvekillerinden yardım bekliyoruz. Ancak üst siyasetin alttakileri pek duyamadığına inanıyoruz. Bugün Bandırma’da hazırlıklara başlarsak ancak 20 sene sonraki depreme hazır hale gelebiliriz.” Dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi Gözde Gülcan Kömürcü, denetim şirketlerinin de sıkıntıları olduğunu dile getirerek “ Yapı denetimleri konusunda yasalardan kaynaklanan sıkıntıları denetim firmaları da yaşıyor. İşlerini ödün vermeden yasaları uygulayan şirketlerle ne yazık ki müteahhitler pek çalışmak istemiyorlar. Denetim şirketleri işleri düzgün yapmaya çalışırken müteahhitlerde zaman kaybetmek istemiyorlar. Denetim şirketlerinin ücretlerini müteahhitler ödediği için sorun bu noktada ortaya çıkıyor. Örnek vermek gerekirse 5 derecenin altında beton dökmenin sakıncalı olduğunu bilinmesine rağmen müteahhitler zaman ve iş kaybını yaşamamak için betonun dökülmesini istiyorlar. Eğer yapı denetim şirketi bunu yapmazsa o müteahhit o şirketle bir daha çalışmıyor.” Dedi.

Toplantı sonunda Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası yönetim kurulunda yer alan bütün İnşaat Mühendislerinde genel kanı denetimsizliğin mesleki çöküntüye sebep olduğu yönünde oldu./Levent Karaçay-Serhat Barış

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.