güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Ok “Zeytinciliği Bitirmek İçin Bir Hamle Daha Yapıldı”

31.05.2017 Tarihli Üretim Reformu Kanun Tasarısı Hakkında Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un Yazılı Bir Basın Açıklaması Yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2017 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2017 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Ok “Zeytinciliği Bitirmek İçin Bir Hamle Daha Yapıldı”

31.05.2017 Tarihli Üretim Reformu Kanun Tasarısı Hakkında Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un Yazılı Bir Basın Açıklaması Yaptı.

 

Ok yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “AKP hükümetleri rant için tarım arazilerini ve meraları imara açarak tarım ve hayvancılığı ithalata dayalı hale getirmiştir. Bunun sonucu olarak 2003-2016 yılları arası 500 Milyar TL değerinde tarım ürünleri ithal edilmiştir. Canlı hayvan ithalatında da dünya ikincisi olduk.

Türkiye de Tarım ve Hayvancılığı bitiren AKP hükümeti hızını alamamış şimdi de zeytinciliği bitirmek için bir hamle daha yapmıştır.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan sözde ÜRETİM REFORM PAKETİ YASA TASARISI ! AKP hükümeti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştur.

Daha önce 6 defa getirilip bütün siyasi partilerce ret edilen zeytincilik yasası 7.kez TBMM’ye karşı intikam alırcasına tekrar getirilmiştir.

7.Kez getirilen zeytincilik yasası neler getirecek;

-Zeytincilik Yasasının 20.maddesinde yer alan  ‘’Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve genaratif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanda yapılacak Zeytinyağı Fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının iznine bağlıdır’’ ifadesi yer alıyordu.

Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’nda bu madde şöyle değiştiriliyor;

‘’Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinliklerin bitkisel gelişmesini, çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir’’ denmektedir.

Buradan bu tasarıyı hazırlayan Sayın Bakan’a sormak istiyorum;

1.Bakanlık tarafından ‘Kamu Yararı’ kararı alınmış yatırımlar nelerdir?

2. Kamu sağlığı ve toplumsal menfaatler ile çevre, doğal kaynakların sağladığı yaşamsal faydaların bir bütünü olur, her türlü ekonomik gaye ve kazançtan daha öncelikli olan ve mahkemelerin üstün kamu yararı olarak gördüğü zeytin ağaçlarını hangi kamu yararı ile keseceksiniz ?

3. Sayın Bakan bu tasarıyı siz mi hazırladınız? Yoksa maden lobisinin hazırlayıp elinize tutuşturduğu bir yasa mı?

-Dayatmalar ile değiştirilmek istenen bir diğer madde ise zeytinlik saha tanımlamasıdır. Yasa tasarısının 2.maddesi;

‘’Orman sınırları dışında kalan ve her bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunması’’ şartı getirilmektedir. Bir dekarda 15 zeytin ağacı yoksa o alan zeytinlik kabul edilmiyor.

Ege ve Marmara bölgelerinde ki zeytinlik alanlarında bir dekara 10-12 zeytin ağacı denk düşmektedir. Sizin hazırladığınız tasarıda ise 15 zeytin ağaç olması gerekiyor.

Türkiye’de 830 bin hektar zeytinlik alan üzerinde yaklaşık 170 milyon zeytin ağacı bulunurken, yapılmak istenen zeytinlik tanımı ile 600 bin hektar alanda 115 milyon zeytin ağacı, ranta, imara ve maden lobisine açılmaktadır.

Sayın Bakan’a sormak istiyorum;

1.Bu rakamlar tesadüf müdür?

2.Tesadüf ise zeytinciliği bitirecek bu tasarıyı hala savunacak mısınız?

-Yine 2.madde ile Zeytinlik Koruma Kurulu kurulması öngörülüyor. Zeytin alanlarının korunması imara açılması, sanayi tesisi kurulması, ranta açılması il bazında kurulacak ve 9 kişiden oluşacak kurullar tarafından kararlaştırılacak.

Türkiye’de aynı konuda kurulların birbirinin tam tersi kararlar verdiği milletimizin hafızasındadır. Kurulların siyasilerin oyuncağı haline getirilip işlevsiz hale getirildiğini sağır sultan bile bilmektedir.

Zeytinci aileleri; bakan yada kurul güvencesi değil, kanuni güvence istiyor. Elinizi zeytinliklerden çekin !!!  

-Tasarının 3.maddesinde, zeytinlik alanlarda hayvan otlatılması yasaklanıyor. Hayvan otlatanlara 5 bin lira para cezası öngörülüyor. Daha önce olan 3 ay hapis cezası ise kaldırılıyor.

-Tasarıdaki 4.maddede ayrıca zaruri haller dışında zeytin ağacı kesenlere ağaç başına 2 bin lira ceza öngörülüyor. Başka bir deneyimle 2 bin lira veren zeytin ağacını kesebilecek . Yani parayı veren ağaç  katliamını istediği zaman yapabilecek.

Bu durumunun Türkiye’mizde yaşanmasını bırak tartışılmasını dahi kabul edilemez.  Bu madde ile parayı basan lobiler zeytinlikleri kesip yok edecektir.

Eğer bu tasarı bu haliyle geçecek olursa ;

750 bin kadar aile ile  birlikte, dolaylı yollar ile zeytincilikten rızkını temin eden yaklaşık 10 milyon insan mağdur olacaktır.

Zeytin üreticiliği aynı zamanda stratejik bir üründür. Ömrü yaklaşık 2000 yılı bulan zeytin ağacı bütün kutsal kitaplarda olduğu gibi Kuran-ı Kerim’de de adı zikredilen meyvelerden biridir.

Kısacası zeytincilik ne madenciliğe, ne de imar rantına feda edilemeyecek kadar insan sağlığı için faydalıdır.

Bir an önce AKP hükümetinin böylesi büyük bir yanlıştan dönmesini talep ediyorum. Aksi taktirde daha önce 6 kez TBMM’ye gelen bu tasarının bütün siyasi partilerin vekillerinin karşı duruşuyla 7. kez ret edileceğine inanıyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.