güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Aracın Hangi Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Araç kullanmak zevkli ve konforlu, ancak araç kullanırken can güvenliğimiz açısından bakımına özellikle dikkat etmek ve sürekli olarak ilgilenmek çok önemli. Otomobil sahipleri yol güvenliği açısından kendilerinin, sevdiklerinin ve başka insanların can güvenliğini, olası hasarlara karşı sağlamak için mutlaka periyodik araç bakımını yaptırmalıdır.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2017 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2017 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Aracın Hangi Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Araç kullanmak zevkli ve konforlu, ancak araç kullanırken can güvenliğimiz açısından bakımına özellikle dikkat etmek ve sürekli olarak ilgilenmek çok önemli. Otomobil sahipleri yol güvenliği açısından kendilerinin, sevdiklerinin ve başka insanların can güvenliğini, olası hasarlara karşı sağlamak için mutlaka periyodik araç bakımını yaptırmalıdır.

Peki aracımızla ilgili olarak yeteri kadar bilgiye sahipmiyiz?  Ve düzenli olarak aracımıza bakım yaptırıyormuyuz? Cevap ise maalesef hayır.

Oysaki uzmanlara göre araçların bakımı ve ömrünü uzatmak için tüm aksamların zamanla değiştirilmesi gerekir. Araç bakımı yapılmadığı takdirde trafik kazaları ve hasar yaşamanız ne yazık ki kaçınılmaz oluyor.

Marmara Televizyonu olarak araç sahiplerinin araçlarında ki tüm aksamların hangi zaman ve kilometre aralığında bakım yapılması gerektiğini araştırdık ve sorularımızın cevabını ise işin ustalarına sorduk.

Yaklaşık 25 yıldır sektörün içinde yer alan ve birçok model araç için hizmet veren Muharrem Bingöllü periyodik bakımın bütün aksamlar için büyük öneme sahip olduğunu belirterek, can ve mal kaybı yaşamamak için mutlaka düzenli bakım yaptırılması gerektiğini söyledi.

Her aracın bakımının farklı kilometre ve zaman diliminde yapıldığını ifade eden Bingöllü, bunun için mutlaka uzman birine danışılması gerektiğinin öneminin altını çizdi.

Bingöllü, “ Araçların modeline ve markasına göre bir bakım periyodu vardır.  Çoğunlukla 10 bin km bakımları yapılması gerekiyor. Bunlar da ise yağlarımız, filitrelerimiz değişiyor.  20 bin 40 bin km ise ağır bakımları yapılıyor. Bu bakımlarda ise aracımızın bujileri değişiyor.

En önemlisi ise fren sisteminde ki balatalar, hidrolik yağlarını mutlaka iyi bir performans alabilmek için değiştiriliyor. 4. Yılını bitirmiş lastiklerin kullanılmamasını tercih ediyoruz. 

Triger kayışlarını da aracımızın minimum 60 bin km de 90 bin km değişmesi öneriliyor.  Triger kayışı koptuğu zaman büyük masraflar açılabiliyor. Aracın fan kayışını da yine aracın marka, modeline göre 50 bin km değiştirilmesi gerekiyor. Kullanılması bile deforme olabiliyor.  

Aracın tam performans alabilmesi için sadece arabanın yağını değiştirmek için gelseniz bile kontrolünüzü bakımınızı zamanında yaptırmanız öneriyoruz.  Her 20 bin km rot balans ayarını periyodik olarak mutlaka yaptırmamız gerekiyor.

Her aracın bakım zaman ve kilometresi farklı olduğundan araç sahiplerinin ya internetten bakım kartlarının edinebilir veya ustasına sorabilir.

Disk ve balatalarında doğru zamanda değişmesi önemlidir. Her 10 bin kilometrede balatalar, aracın frenine basıldığında titreme yapıyorsa disklerin değişim zamanının geldiğini anlayabiliriz.  Değişmediği takdirde sürüş emniyetini bozabileceği gibi, diğer aksamlara da zarar verebilir.

Araçta bulunan sıvılarında doğru zamanda değişmesi önem taşır. Aslında sadece kışın antifriz kullanılmasının yanlış olduğunu düşünürüz. Oysaki motoru koruması açısından yaz aylarında da konulması gerekiyor. Motor yağı ise ayrı bir öneme sahiptir. Her aracın kendi karakteristik özelliğine göre motor yağı kullanılmalıdır ve filtre özelliğine göre yağ seçilmelidir. Aracımızın motor yağını ise 10 bin kilometre veya 1 yıllık bir periyotta değiştirmemiz gerekiyor. Aslında bunların tamamı bütün sürücüler tarafından bilinmesi gereken bilgilerdir. Bunun dışında özellikle uzun yola çıkan sürücüleri mutlaka lastik havalarını silecek suyunu, motor yağını ve aydınlatma aksamlarını kontrol etmeleri kendi güvenlikleri için ciddi öneme sahiptir” dedi.  /Levent Karaçay

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.