güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdek’te Muhtarlar Günü Kutlandı

19 Ekim Muhtarlar günü Erdek´te de düzenlenen törenle kutlandı. Erdek Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan Muhtarlar Günü kutlama töreni, Cumhuriyet alanında çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2017 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2017 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Erdek’te Muhtarlar Günü Kutlandı

19 Ekim Muhtarlar günü Erdek´te de düzenlenen törenle kutlandı. Erdek Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan Muhtarlar Günü kutlama töreni, Cumhuriyet alanında çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, bazı kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra demokratik kitle siyasi örgütleri temsilcilerinin hazır bulunduğu törende Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Koza Baycan günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi.

Baycan “Bugün Muhtarlar Günü’nün 3. yılını kutluyoruz. Osmanlı arşivinde, 2. Mahmut döneminde yayınlanan ferman ile 19 Ekim 1829 tarihinde kurulan Muhtarlık Teşkilatının, kuruluş günü esas alınarak 19 Ekim tarihi; Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih, 11 sayılı genelgesiyle, aynı gün Resmi Gazetede yayınlanarak "Muhtarlar günü" olarak kutlanmasına karar verilmişti. Muhtarlık, Osmanlı'dan Cumhuriyetimize kadar taşınan ender kanunlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahallerin devlet kuruluşlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan, katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; "Muhtar, demokrasinin temel taşıdır" Bu günü bizlere "Muhtarlar Günü" olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Gazi Meclisimize ve İçişleri Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Devletin vatandaşa dokunan en yumuşak eli ve vatandaşın en yakın ilk kapısı olan muhtarlık kurumu, son yıllarda ortaya konulan yeni yaklaşımın doğal neticesi olarak değer kazanmıştır. Ancak, 2014 yerel seçimlerinde büyükşehir kanunu ile köy tüzel kişiliklerini kaybeden muhtarlıklarımızda ise ciddi sorunlar yaşanmaktadır”.

UNUTMAYALIM Kİ; EN KISA VE KESİN ÇÖZÜM, YERİNDE VE ANINDA OLAN ÇÖZÜMDÜR.
“Bunu da yerel belediyeler ve büyükşehir belediyeleri, muhtarlarımız ile sağlayabilir. Başarılı bir siyasetçi ve belediye başkanı, muhtarlarını koruyarak onlarla birlikte çalışmalıdır. Bulunduğu bölgede ona hizmet eden tek gönüllü, etkin ve değerli bir birimdir. Mahallesinde tüm eksikleri bilen, ihtiyaç sahibi vatandaşın sıkıntısını bilen ve ortak olan muhtardır. Devletin mühür ve beratı olan tek seçilmiş kişi mahalle muhtarıdır. Siyasi parti çatısı altında değil, kendi ismiyle halkın karşısına çıkar. Kamu yönetimi anlamında muhtarlık kurumu en önemli kurumlardan birisidir. Ancak, muhtarlık tüzel kişiliğinin yasal çerçevesinin çizilmemiş olması yasa koyucunun eksikliğidir. Bu eksiklik, demokrasimiz ve kamuya hizmet götürülmesinde ise büyük bir kayıptır. Siyaset kurumu, bu eksikliği kısa sürede gidermelidir. Büyükşehir yasası ile köy tüzel kişiliği kaldırılan ve mahalle muhtarlığı olan kırsal mahalle muhtarlarımızın sorunları ve yaşadığı sıkıntılara bir an önce çözüm bulunmalı, köy tüzel kişilikleri iade edilmelidir. Adalardaki muhtarlarımızın sorunları, yaşadıkları coğrafî konumlara göre değerlendirilmeli ve ona göre çözüm üretilmelidir. Halkın güven duyduğu, yetki verdiği muhtarlarımız; demokrasinin kalesidir. Halkımızın güven tesis ettiği muhtarlık kurumuna verilen önemin artması, taşıdığımız mührün gücünün farkındalığına varıp, buna yakışır bir şekilde hareket etmemiz gerektiğini gösterir. Muhtarlıklar olarak birleşerek, tüzel kişilikteki yasal istediklerimizden, alamayacağımız hiçbir konu olmadığının farkına varıp, birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Özlük haklarımızı almak için tüm muhtarlarımızın bir araya gelerek dayanışma içinde sorunlarımızı çözeceğimize güvenim tamdır. Bu anlamlı günü bize kazandıran, başta sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve Gazi Meclisimize tekrar teşekkür eder, düzenlediğimiz bu kutlama programına katılan tüm katılımcılara teşekkür ederim. Tüm muhtar arkadaşlarımın ve muhtarlık camiasının gününü kutlarım” dedi.

Cumhuriyet Meydanında son bulan tören Erdek Kaymakamlığında devam etti. Erdek ilçesine yeni atanan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çelik, muhtarları makamında ağırladı. Muhtarlar arası kısa diyalog halinde geçen buluşmada, Erdek İlçesine bağlı tüm muhtarların içersinde “Yılın en iyi Muhtarı” unvanı Ormanlı Mahalle Muhtarı Nihat Erdoğuş’a verildi. Kapıdağ bölgesinde görev yapan muhtarlarımız, Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'yı makamında ziyaret etti. Serhat Barış

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.