güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkan Mirza 2017 Yılı Faaliyet Raporunu Sundu

Bandırma Belediye Meclisi’nin Mart Ayı olağan toplantısı Belediye Meclis Salonunda yapıldı. Komisyonlara yeni üyeler seçilirken Başkan Dursun Mirza 2017 yılı faaliyet raporunu okuyarak üyelerin görüşüne sundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2018 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2018 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Başkan Mirza 2017 Yılı Faaliyet Raporunu Sundu

Bandırma Belediye Meclisi’nin Mart Ayı olağan toplantısı Belediye Meclis Salonunda yapıldı. Komisyonlara yeni üyeler seçilirken Başkan Dursun Mirza 2017 yılı faaliyet raporunu okuyarak üyelerin görüşüne sundu.

Toplantıya başlamadan önce Belediye Başkanı Dursun Mirza, bir süre önce Afrin Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında Mehmetçiklere gönderilen mektuplar nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanlığından gelen teşekkür mektubunu okudu. Kilis’te bulunan 4. Komando Tugayı 4. Tabur Komutanlığı’ndan gelen mektubu üyelere okuyan Başkan Mirza, her zaman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanında olduklarını söyledi. Alışılmışın aksine aylık sunum yapmayacağını belirten Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın açıklamalarının ardından toplantının gündemine geçildi.

Komisyonlara üye seçimleri yapıldı

Toplantıda yapılan gizli oylama ile Encümen ve Komisyonlara yeni üyeler seçildi. Buna göre Encümen Üyeliklerine 21’er oyla Erhan Elmastaş,  Zerrin Eken ve Sami Türkmen seçilirken, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliklerine CHP’den Erhan Elmastaş, Celile Gezen ve Aydın Yağar, AK Parti’den Nejan Nart Ünver ve Ahmet Okbay, Tarife Komisyonu Üyeliklerine CHP’den Nusret Ekiztaş, Tolga Tosun, Aydın Yağar ile AK Parti’den Özcan Muslu ve Yusuf Balat, İnceleme ve Araştırma Komisyonu Üyeliklerine CHP’den Selim Panç, Fatma Sibel Salı, Gökhan Yankol, AK Parti’den Kamil Eryılmaz ve Yılmaz Özdemir seçildi. İmar Komisyonu Üyeliklerine CHP’den Şerafettin Engüdar, Gönül Karabulut Özdemir ve Cemal Adıgüzel, AK Parti’den Sabri Külcü ve Orhan Özyurtlu seçildi. Kıymet Takdir Komisyonu Üyeliklerine ise CHP’den Gönül Karabulut Özdemir ve Sami Türkmen AK Parti’den de Göksel Karlahan seçildi.

Meclis Gündeminde 2018 yılı Kapalı Pazar Yeri Tahsis Ücretlerinde değişiklik yapılması talebi hakkındaki Emlak İstimlâk Müdürlüğü yazısı da görüşüldü. Bilindiği gibi, yeni Kapalı Pazar Yeri için daha önce yıllık 120 TL olan işgaliye ücreti 30 TL iyileştirme yapılarak yıllık 90 TL olarak belirlendi. Başkan Dursun Mirza” Orada bir değer oluşturuldu, Pazarcıdan bundan hariç hiçbir ücret almadık. Çarşamba günleri için de ücret almıyoruz ama Pazarcıların o yerleri 45-50 bin Liraya devrettiğini de biliyoruz” dedi.

5 ay 29 gün süreyle 62 geçici işçi alınacak

Geçtiğimiz aylarda çıkarılan KHK hükümlerince devlet kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya alınması sürecinde Belediye’de çalışan fakat çeşitli sebeplerle kadroya alınamayan 30 kişinin bulunduğu belirtilirken, KHK’da yapılan bir değişiklikle bu 30 kişinin işlerine geri dönebilecekleri ifade edildi. Bunun yanı sıra Bandırma Belediyesi’nin İŞKUR bünyesinde 5 ay 29 gün süreyle 62 işçi çalıştırabileceği, bunlardan da 24’ünün önümüzdeki günlerde alınacağı belirtildi.

Bandırma Belediyesinin 2017 faaliyet raporu görüşüldü

Kanunlar gereği çalışma raporu görüşmeleri öncesi Belediye Başkanı Dursun Mirza Meclis’teki yerini 1. Başkan vekili Şerafettin Engüdar’a devrederek meclis sıralarına oturdu. Daha sonra sırasıyla Başkan Dursun Mirza, AK Parti Grubu adına Ahmet Okbay, CHP Grubu adına Zerrin Çelebi Eken ve AK Parti Grubundan Yılmaz Özdemir birer konuşma yaptı.

Başkan Mirza konuşmasında rakamlarla 2014 yılından bugüne yapılan çalışmaları anlatarak, Büyükşehir sisteminin Bandırma Belediyesi’ne verdiği zararlardan bahsederken 2017 yılında yapılan çalışmaları anlattı. Başkan Mirza, Kapalı Pazar Yeri ve Yaşam Alanı başta olmak üzere 2017 yılında Güneş Enerji Santrali, General Balcı Çamlığı, Ziraat Bahçesi, Hobi Bahçeleri, Hürriyet Parkı gibi birçok proje ve yenilemeye imza attıklarını ifade etti.

“Gelirlerin toplanması için işlemler yapılmamış, ödeme tebligatları gönderilmiş ”

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Okbay ise konuşmasında” 2017 yılının gelirleri incelendiğinde 2016 yılına göre yüzde 15 arttığı görülse de bu artışın merkezi idareden alınan paylardan ve taşınmaz satışından kaynaklandığı, Belediye’nin tahsil ettiği vergi ve kira gelirlerinde bir azalma olduğu görülmektedir. Vergi gelirlerinde tahsilât oranı yüzde 42 de kira gelirlerinde yüzde 47de ve kamu harcamalarına katılım payı yüzde 20’de kalmıştır. Geçen yıla göre vergi gelirleri yüzde 9,98 kira gelirleri ise yüzde 16, 63 azalmıştır. Bütçe geliri toplam tahsilât oranının yüzde 65 seviyesinde gerçekleşmiş olması merkezi idareden alınan pay ile taşınmaz gelirlerinin yüzde 100 artmasından kaynaklanmakta bu iki kalem hariç tutulursa gelirlerin ancak yüzde 40’ının takip edildiği görülmektedir. Gelirlerin toplanması için gerekli işlemler yapılmamış sadece borçlulara ödeme tebligatları gönderilmekle yetinilmiştir. Harcamalar üzerine yaptığımız incelemelerde ise açık ihale usulü tercih edilmeyip İhale Kanunun 21 F ve 22 D maddelerine göre harcamaların yapıldığı görülmektedir. Olsaydı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62. maddesinde belirlendiğine göre 21 ve 22.nci maddelere göre yapılacak harcamaların yıllık toplamı idare bütçesinin yüzde 10’unu KİK’in uygun görüşü olmadıkça aşılamaz maddesine aykırılık teşkil etmektedir. 2017 yılında 57 milyon 531 bin 414 liralık mal ve hizmet alımlarının 46 milyon 549 bin 787 TL’si açık ihale usulüne göre, 10 milyon 984 bin 627 TL’lik kısmı ise 22 ye göre yapılmış olup yasal sınırlar aşılmıştır. Piyasa araştırması ve doğrudan temin yoluyla yapılan alışların dahi usule uygun olmadığı görülmektedir. Yüzlerce harcama dosyası içerisinde örnekleme yöntemi ile yaptığımız denetimlerde doğrudan temin alımlarında bazen tek bazen de iki teklif ile yetinildiği görülmektedir” dedi. Ahmet Okbay’ın ardından CHP Grubu adına Zerrin Eken rapor hakkında uzun bir konuşma yaparak rakamsal bilgiler verdi.

 “Bulunduğunuz makamlar bahane üretme yeri değil, çözüm üretme yeridir”

AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Bandırma Belediye Meclis Üyesi Av. Yılmaz Özdemir ise “Başkan seçileli 4 yıl oldu ve dört yıldır aynı bahaneleri dinliyoruz. Gelirlerimiz azaldı, hizmet alanımız genişledi. Ancak ben bu bahanelerin arkasına sığınmayı yakıştıramıyorum. Çünkü bulunduğuz makamlar bahane üretme yeri değil, çözüm üretme yeridir. Vatandaş sizden bahane değil, çözüm bekliyor. Kaldı ki büyükşehir yasası ile hizmet alanlarımız artmasına rağmen hizmet kalemlerimiz azalmıştır. Su ve kanalizasyon, İtfaiye vs. Büyükşehre geçmiştir. Bunlarla beraber büyükşehir yasası nedeniyle Kırsal Mahallelerimize ait araziler Bandırma Belediyesine geçmiş ve bunlar nedeniyle hem satışından hem de icarından gelir elde ediyorsunuz. İller Bankasına olan 65 Milyon TL Su borcu da BASKİ’YE yani Büyükşehre devredildi. Bunların yanında gerek özel bankalardan gerek İller Bankasından yapılan borçlanmalar ile Belediyemizin gelecek yıllarını da ipotek altına alıyorsunuz. Buna rağmen seçim döneminde vaat ettiğiniz projelerin hiçbir birini göremiyoruz. Cin çukuru, malta deresi vs. Başkanımız hobi bahçelerinden bahsetti, Hobi bahçeleri yanlış bir projedir ve atıl kalmıştır. Görüyoruz ki halkın geneline dokunmayan projeler böyle atıl kalmaya mahkûmdur. Yani boşa geçen bir 4 yıl görüyoruz. Ben Faaliyet Raporunu basan matbaayı kutluyorum, kaliteli iş yapmış, ancak belirtmem lazım ki Faaliyet raporunun içeriği boş yani 2017 yılı da Belediyemiz adına boş geçmiş” dedi. Ahmet Türkmen/Umut Osman Sunci

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.