güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Gümrük Günü Kutlandı

Dünya Gümrük Günü’nün 67’nci yılı tüm yurtta olduğu gibi Bandırma’da da yapılan törenle kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2020 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2020 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Dünya Gümrük Günü Kutlandı

Dünya Gümrük Günü’nün 67’nci yılı tüm yurtta olduğu gibi Bandırma’da da yapılan törenle kutlandı.

Cumhuriyet Alanında yapılan tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından  Bandırma Gümrük Müdürü Vekili Ercan Uğurcan günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi. Uğurcan, Dünya Gümrük Örgütü tarafından, 2020 yılı özetinde” İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” sloganı belirlenmiştir’ dedi.

Ercan Uğurcan konuşmasında şu sözlere yer verdi;“Dünya Gümrük Günü, Gümrük İşbirliği Konseyi'nin ilk kez toplandığı 26 Ocak 1953 tarihini hatırlayarak toplumda gümrüklerin işleyişi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl kutlanmaktadır.

Dünya Gümrük Günü çerçevesinde düzenlediğimiz kutlamalar bizlere de uluslararası ticaretin geliştirilmesi, kolaylaştırılması, işbirliğinin sağlanması, eşya, taşıt ve yolcu hareketlerinin yürütülmesiyle ülke ekonomisine ve güvenliğine sağladığımız katkılar çerçevesinde yürüttüğümüz faaliyetlere ilişkin kamuoyuna bilgi verme olanağı sunmaktadır.

Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) tarafından, 2020 yılı özelinde "İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” sloganı belirlenmiştir.

Tam da bu yıl için belirlenen slogana uygun olarak konuşmama 2019 yılında Ticaret Bakanlığımızın Montreal Protokolü Global Ödülü aldığını belirterek başlamak isterim. Uluslararası arz zincirinde önemli rol oynayarak sınırlarda görev yapan gümrüklerin bu stratejik görevi ile Birleşmiş Milletler’ in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ nde altı çizilen 17 Hedef ile de doğrudan ilintili olarak çevresel, ekonomik, toplumsal ve halk sağlığına yönelik tehditlerin üstesinden gelinmesinde gümrükler küresel düzeyde gereklilik arz etmektedir.

DGÖ’niin 2019-2022 Stratejik Planında belirtilen, “Refalı düzeyi daha yüksek ve daha güvenli bir dünya için gümrükleri bir araya getirme: Sınırlar Ayırır, Gümrükler Birleştirir” sloganı yeni bir vizyon olarak belirlenmiştir. Yeni vizyonda, arz zincirinde yeralan tüm aktörleri birleştiren, ekonomik refahın arttırılmasına katkı sağlayarak sınırları daha güvenli bir alan haline getiren gümrüklerin rolüne önemle atıf yapılmaktadır.

Gümrüklerce fikri mülkiyet haklarının korunması, sahteciliğin engellenerek yeniliğin artırılması, insan, uyuşturucu, silah kaçakçılığı ile kara paranın aklanması ve diğer suçlarla mücadele etmek suretiyle güvenlikli ve sağlıklı toplumlar kurarak insanlığa hizmet edilmekte, - Eşyanın sınırdan geçiş süre ve maliyetinin azaltılması, ticari faaliyetlerin desteklenmesi, ulusal ve yabancı yatırımların arttırılması, ticaret engellerinin azaltılması, vergi kaçırma ve diğer ticari sahteciliğe karşı eylemlerde bulunmak suretiyle adil ve kapsayıcı toplumlar için refah düzeyi artırılmakta,İklim değişikliğine karşı mücadele ve çoklu çevresel anlaşmaların desteklenmesi, bitki ve hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, nesli tükenmekte olan canlılar ile ozon delici maddelerin ve kimyasal tehlikeli atıkların yasadışı ticaretiyle mücadele edilmesi suretiyle gelecek kuşaklar için gezegenimizin korunmasına çalışılmaktadır.

Ülkemizde toplanan vergilerin her yıl yaklaşık %25 i gümrük idarelerimizce tahsil edilmektedir. Kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde ise uyuşturucu madde, silah-patlayıcı, nükleer madde, elektronik eşya, tütün mamulleri vb farklı eşyalar bazında çok başarılı çalışmalara imza atılmaktadır. Ayrıca, ülkemize ait bitki ve hayvan türlerinin yasadışı yollarla yurt dışına çıkarılması ihtimaline karşı da müteyakkız olunmakta, nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerine özel önem verilmektedir.

Ülkemizin 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesi, üretim ve istihdamımızın süreklilik arz eder bir biçimde artırılması için Bakanlığımızın “hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı” vizyonu doğrultusunda Bandırma Gümrük Müdürlüğü olarak personelimizin özverili çalışmaları ve paydaşlarımızın da katkılarıyla aralıksız hizmet sunmaktayız. Bu çerçevede ülkemizde 2019 yılında tüm zamanların rekoru ile gerçekleştirilen yaklaşık 180,5 Milyar Dolar ihracatımıza bizim de Bandırma’dan 540 Milyon Dolar katkı sağladığımızı belirterek bölgemizdeki tüm girişimcilerimizi ihracat yapmak için teşvik ediyoruz.”

Törene, Bandırma Çelebi Liman İşletme Müdürü Orhan Kılıç, Bandırma Gar Müdürü Doğan Yıldız ile çok sayıda çalışanlar katıldı. /Ahmet Türkmen-Umut Osman Sunci

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.