Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında bir etkinlik düzenlendi. Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler de katılım sağladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte, Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sefer Üstebay ve Doç. Dr. Rulin Deniz konuşmacı olarak yer aldı. Doç. Dr. Üstebay, etkinliğin açılış konuşmasında, Birleşmiş Milletler’in (BM) 21 Mart’ı Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan ettiğini hatırlatarak, “Bu özel gün, down sendromlu bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sorunları ele almak, çözümler üretmek ve topluma tam entegrasyonlarını sağlamak için önemli bir fırsattır.” dedi.
“Bu Bir Hastalık Değildir ve Kalıtsal Geçiş Göstermez”
Ardından söz alan Doç. Dr. Rulin Deniz ise down sendromunun genetik bir farklılık olduğunu vurgulayarak, “Down sendromu, 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunmasıyla ortaya çıkar. Bu bir hastalık değildir ve kalıtsal geçiş göstermez. Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, ileri anne yaşı, kromozomal bozukluklar ve çevresel faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir.” diye konuştu. Etkinlik, katılımcılara down sendromu konusunda bilinç kazandırma ve toplumsal farkındalığı artırma amacıyla yapılan sunumların ardından sona erdi.
Haber: Mihriban Nur Uysun