Bandırma Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılan programa, Bandırma Belediye Meclis Üyesi Tuğçe Karaçay, Lions Kulübü Derneği Başkanı Seda Akkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlikte, sağlıklı yaşam ve bilinçli birey olmanın önemine dikkat çeken konuşmalar yapıldı. Program sonunda, etkinlikte emeği geçen konuşmacılara günün anlam ve önemine uygun olarak çiçek takdim edildi.
Katılımcılar, düzenlenen etkinlik sayesinde bilinçlenme fırsatı bulurken, sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenlere dair önemli bilgiler edindiler.
Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erikçi, sigarayı bırakma sürecinde karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelme yöntemleri üzerine konuşma gerçekleştirdi.
Erikçi "Öncelikle, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen bireylerin, bu durumun olumsuz etkilerini kabul etmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra, sigaranın verdiği duyusal uyarılmaların ve çevresel etkilerin farkına varmalarını istiyoruz. Örneğin, kapalı bir alanda sigara içildiğinde o ortamı terk etmeyi düşünmeleri önemli bir adım. Kişilerin, sigaradan kopuş yaşayabilmeleri için kendilerini yeniden değerlendirmelerini istiyoruz. Sigara içmediklerinde nasıl bir birey olacaklarını ve sigara içmeye devam ederlerse hayatlarında ne tür zararlara yol açabileceğini düşünmeleri gerekiyor. Bununla birlikte, sigaranın yalnızca kendilerine değil, ailelerine ve çocuklarına olan etkisini fark etmelerini istiyoruz. Bu noktada, bireylerin çevresine olan zararlarını düşündüğünde genellikle daha fazla motive olduklarını görüyoruz. Kendileriyle bir anlaşmaya varmalarını öneriyoruz: "Sigarayı bırakıyorum çünkü daha sağlıklı bir insan olmak istiyorum." Bu motivasyonu oluşturduktan sonra, davranışsal olarak destekleyici ilişkiler kurmaları önemli. Sigara içmeye teşvik eden arkadaş çevrelerinden uzak durmalarını öneriyoruz. Kısaca, "kötü arkadaşlardan uzak durmak" burada geçerli bir yöntem. Sigara yerine farklı aktiviteler yapmalarını teşvik ediyoruz. Spor yapmak, kitap okumak, haber izlemek gibi davranışlar bu süreçte yardımcı olabilir. Ayrıca, sigarasız kaldıkları dönemlerde kendilerine ödüller vermeleri motive edici olabilir. Ancak, bu ödülün bir sigara olmaması gerektiğini hatırlatıyoruz.
Uyaranları kontrol etmek de büyük önem taşıyor. Sigara içen bir bireyin çevresinden sigara konusunda baskı veya aşırı övgü görmemesi gerekiyor. Sigarayı bırakmak bir sosyal özgürleşme anlamına gelir. Bugün sigarayı, kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında içemediğimiz düşünüldüğünde, sigara içmeyen bireylerin aslında daha sosyal olduğunu fark edebiliriz. Sigarayı bırakan bireylerde bazı yoksunluk semptomları ortaya çıkabilir. Bunlar arasında baş ağrısı, öksürük, iştah artışı ve kilo alımı gibi belirtiler yer alır. Örneğin, öksürük genellikle akciğerlerin temizlenmesi sürecinin bir parçasıdır. Bu dönemde, yeterli miktarda su tüketmeleri ve fiziksel aktivitelerle ilgilenmeleri faydalı olacaktır. Kilo alımını önlemek adına da spora yönelmelerini öneriyoruz." dedi.
Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler için Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erikçi, etkili bir strateji olan "4 D Kuralı"nı önerdi. Dr. Erikçi, sigarayı bırakma sürecinde dikkat dağıtma, derin nefes alma, düşünme ve alışkanlıkları değiştirme prensiplerini vurgulayarak, çevre desteğinin de bu süreçte kritik bir rol oynadığını ifade etti. "Sigarayı bırakma kararı bir kez verildiyse ve uygun yöntemlerle desteklenirse, bu bağımlılıktan kurtulmak mümkündür" diyen Dr. Erikçi, bireylerin bu zorlu süreçte yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti.
"4 D Kuralı" dediğimiz stratejiyi benimsemelerini tavsiye ediyoruz.
1. Dikkat dağıtın: Sigara içme isteği geldiğinde yürüyüşe çıkın, müzik dinleyin veya başka bir işle ilgilenin.
2. Derin nefes alın: Yavaş ve derin nefesler alarak rahatlamaya çalışın.
3. Düşünün: Sigarasız bir hayatın size katacaklarını aklınıza getirin.
4. Değiştirin: Sigara içme alışkanlığını başka bir davranışla değiştirin.
Destekleyici bir çevrenin önemi bu süreçte çok büyük. Maalesef ülkemizde, sigarayı bırakma çabalarının genellikle kısa süreli olduğunu gözlemliyoruz. Çevre desteği eksik olduğunda, bireylerin tekrar sigaraya başladığını görüyoruz. Ancak, sigarayı bırakma kararı bir kez verildiyse ve uygun yöntemlerle desteklenirse, bu bağımlılıktan kurtulmak mümkündür" ifadelerinde bulundu.
Haber: Serhat Barış