güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BANDIRMA'NIN İÇME SUYUNU SAĞLAYAN GÖNEN BARAJI’N DA SU SEVİYESİ YÜZDE 14,64 SEVİYELERİNE İNDİ

Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü (BASKİ)’nün resmi sitesinde yayınlanan baraj su seviyesi verilerine göre; Bandırma'nın içme suyunu karşılayan Gönen Barajı'nda doluluk seviye kritik seviyelere kadar indi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 20:00
Muhabir: Serhat Barış
https://www.bandirmayasam.com.tr
BANDIRMA'NIN İÇME SUYUNU SAĞLAYAN GÖNEN BARAJI’N DA SU SEVİYESİ YÜZDE 14,64 SEVİYELERİNE İNDİ

Bandırma içme ve kullanma suyunu sağlayan Gönen Barajı'nda, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde ve yağışsız geçmesi, tarımsal sulamanın artışı ve nüfusa bağlı olarak suyun kullanımının artması nedeniyle barajdaki suyu seviyesi yüzde 14. 61 seviyelerine kadar indi. Gönen Barajı'nda şu anda doluluk oranı Temmuz sonlarında yüzde 51.96'da iken, 19 Eylül 2024 tarihinde barajdaki su seviyesi yüzde 14,61 seviyelerine kadar gerilediği görüldü.

Uzmanlar, 2030 yılına kadar dünya genelinde su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşacağı konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Su Danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker yaptığımız özel röportajda, Bandırma’nın mevcut su durumu, suyun yönetimi ve gelecekte yaşanması muhtemel krizler ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Arıker "suyun yolculuğu ve alınması gereken önlemler"

Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma programının 2030 yılında sona ereceğini hatırlatan Arıker, “Dünyanın 2'inci büyük Fransız su yönetim şirketi Wivendi'ye göre 2030'dan sonra su, dünyanın en büyük sorunu olacak. Hatta şu anda dünya genelinde 400 noktada su savaşı yaşanıyor. Türkiye de bu tehlikenin farkında. Orman Bakanlığı, su kriziyle mücadele için 2023 yılında 114 maddelik bir eylem planı yayınladı. Özellikle turizm sektörü için su verimliliği rehberleri hazırlandı. Ayrıca yeni su yasası üzerinde çalışmalar sürüyor,” dedi.

Su kaynaklarının verimli kullanılmasına dikkat çeken Arıker, “Barajlardan çeşmelere kadar suyun her aşaması titizlikle kontrol edilmeli. Su kalitesi sık sık incelenmeli, pompalar gözden geçirilmeli, isale hatları ve şehir şebekeleri bakım altında tutulmalı. Su kaçakları en aza indirilmeli ve su konusunda halk bilinçlendirilmelidir,” ifadelerini kullandı. Ayrıca Arıker, yağmur suyu toplama ve gri su projeleri gibi alternatif su kaynaklarına da daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

‘’Bandırma’nın geçmişteki su krizini tekrar yaşamamalı’’

Arıker, Bandırma’nın yaklaşık 30 yıl önce yaşadığı su krizini hatırlatarak, “O dönemde şehirde su, saatli olarak bölge- bölge  veriliyordu ve tankerlerle su takviyesi yapılıyordu. Bandırma’da oturan 40 yaş üstü insanlar bu zor günleri çok iyi hatırlar. Bu kriz üzerine Gönen Barajı’ndan Bandırma’ya su getirilmesine karar verildi ve bu proje sayesinde Bandırma’ya uzun vadeli su temini sağlandı,” dedi. Arıker, bu süreçte dönemin Belediye Başkanı Durgut Ergin'in büyük bir risk alarak belediye bütçesinin yaklaşık 10 katı borca girdiğini belirtti. "Danışmanlığını yaptığım proje, belediyenin hazine garantili uluslararası ihaleye çıkmasıyla 40 kilometrelik CTP boru hattı döşendi ve Bandırma’ya su sağlandı," diye ekledi.

Arıker " tedbirlere bugünden başlamalıyız’’

Wivendi eski Türkiye yönetim danışmanı Emekli Akademisyen Burhan Arıker, Bandırma’nın su krizini yeniden yaşamaması için halkın eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca yeni binalarda su depoları yapılması, depoların yanlarına yangın hortumları alınması ve su kaynaklarının verimli kullanılması gibi adımların atılmasının şart olduğunu belirtti.

“Bandırma halkı 30 yıl önce yaşadığı susuz günleri tekrar yaşamamalı,” diyen Arıker, su isale hattı yanında kurulan organize sanayi bölgelerinin su ihtiyaçlarının da dikkate alınarak bölgede geniş araştırma yapılması ve bu bölge için göçü önleme projesi yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Haber: Serhat Barış

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.