Türkiye’nin önde gelen Türk Jeolog Deprem Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi’nde beklenen büyük depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, Marmara Denizi’nde bulunan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolunda Adalar ve Kumburgaz faylarının kilitli olduğunu belirterek, bu fayların büyük bir deprem için enerji biriktirdiğini vurguladı. 10 yıllık kapsamlı araştırmaların sonuçlarını açıklayan Görür, “Marmara Denizi’nin içinde Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu geçiyor. Bunlardan biri adaların güneyinde bulunan ve adalar fayı olarak adlandırdığımız faydır. Diğeri ise Yeşilköy açıklarından Silivri açıklarına kadar uzanan Kumburgaz fay hattıdır. Bu faylar üzerinde İtalyan ve Fransız gemileriyle, dünyanın en donanımlı ekipmanları ve bilim insanlarıyla araştırmalar gerçekleştirdik. Kumburgaz ve Adalar faylarının kilitli olduğunu saptadık. Kilitli fay, şu anda enerji biriktiren ve sürtünme kuvveti nedeniyle kırılmayan faydır. Bu sürtünme aşıldığında deprem üretecektir. Kumburgaz fayı kırılırsa ilk başta kırılacak faydır ve minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretir. Adalar fayı tek başına kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde bir deprem olur. Ancak iki fay birden kırılırsa bu büyüklük 7.5’a kadar çıkabilir. İstanbul’u tehdit eden bu 7.5 büyüklüğündeki deprem, bilim dünyası tarafından da kabul edilmektedir.” dedi.
“MARMARA BÖLGESİ ÇÖKERSE BÜTÜN TÜRKİYE DİZ ÜSTÜ ÇÖKER”
Beklenen Marmara depremine karşı yeterli hazırlık yapılmadığını belirten Görür, olası bir felaketin Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yapısını çöküşe sürükleyeceğini vurguladı.“ Marmara Bölgesi’nde deprem olursa büyük bir can kaybı veririz, mal kaybını ise tasavvur bile edemeyiz. İstanbul’da en yetkili kurumlar bile yapı stokunun yüzde 60’ından fazlasının deprem dirençli olmadığını söylüyor. İstanbul bizi çökertir şaka etmiyorum. İstanbul, Marmara bölgesi çökerse bütün Türkiye diz üstü çöker. Bunu duymayan duysun. Bu şaka değil. Buna inanmıyorsa da gerçekten bilim adamına sorsun. Bizim ekonomistler, iş dünyası, iş adamları depreme hazırlanmayı bilmiyor. Onlar depreme hazırlanmak deyince sadece fabrikalarının sağlam olduğunu zannediyorlar. Bu iş şaka değil. İstanbul’da 1 milyon 100 bin yapı stoku bulunuyor. 97 bin binanın çökme riski çok yüksek. Bunları ortalama 5 katlı ve her katta iki daire olarak düşünürsek, 4 milyon insan ölümle burun buruna. Ölecek demiyorum, ama tehlike büyük. Bu uyarılar dikkate alınmalıdır.” diye konuştu.
“KUMBURGAZ FAYI HAREKET GEÇERSE BU FAYLAR HAREKETE GEÇECEK”
Prof. Dr. Görür, Kanal İstanbul Projesi’nin de fay hatları üzerine inşa edildiğini ve ciddi riskler taşıdığını söyledi. Uzaydan yapılan çalışmalara göre yılda 2 santimetrelik hareketlerin gözlendiğini ve Büyükçekmece’nin güneybatıya doğru kaydığını belirterek, bu bölgedeki riskin ciddiyetini bir kez daha vurguladı. Görür, “Kanal İstanbul tam fay hattının üzerinde. Sazlıdere Barajı ile Küçükçekmece Denizi’nin açıldığı yerde canlı faylar cirit atıyor. Bizim çalışmalarımızda, bu bölgede canlı fayların olduğunu gördük. Küçükçekmece, Büyükçekmece’nin altı, Küçükcekmece’nin batısı orada gördüğümüz heyelanların hepsi dipten, doğrudan doğruya Marmara’ya doğru gelen canlı faylara bağlı. O faylar da Kumburgaz fayına bağlı. Kumburgaz fayı harekete geçerse bütün bu faylar harekete geçecek. Sizi hiçbir güç orada ayakta tutmaya yetmez. Orada heyelanlar tamamen bu faylarla tetikleniyor. Orada şu anda bir hareket var. Uzaydan yaptığımız çalışmalara göre yılda 2 santimetreye varan hareket var. Büyükçekmece batıya, güneye doğru kayıyor.”dedi.
Marmara depremine yönelik uyarılarını tekrarlayan Prof. Dr. Naci Görür, bilimsel verilerin ışığında harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, toplumun tüm kesimlerini sorumluluk almaya davet etti.
Haber: Selin Girgin