güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Önder Kadın Çiftçiler Sertifikalarına Kavuştu

Marmara Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılan törenle, ’Önder Kadın Çiftçiler Projesi’ni başarıyla tamamlayan kadınlara sertifikaları verildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2018 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2018 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Önder Kadın Çiftçiler Sertifikalarına Kavuştu

Marmara Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılan törenle, ’Önder Kadın Çiftçiler Projesi’ni başarıyla tamamlayan kadınlara sertifikaları verildi.

Kırsaldaki kadınlara mesleki beceri kazandırmak, yaşadıkları yerde istihdam edilmelerini sağlayarak göç etmelerini önlemek amacıyla Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Balıkesir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Halk Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Umay Çiftlik Hayvanlarını Koruma Geliştirme San. Tic. A.Ş. ve S.S. Gönen Tuzakçı -Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında oluşturulan projede eğitim alan kadınlar törenle sertifikalarını teslim aldı. Proje kapsamında 10 gün süreyle yılda 4 dönem eğitim alan kadınlar toplam süresi 3 yıl olan projede 104 saat süren teorik ve uygulamalı eğitimlerini tamamladı. Sürü Yöneticisi Elemanı unvanı ile sertifika alan kadınların her birine 40 baş dişi, bir baş erkek olmak üzere 41'er adet damızlık hayvan verilecek.

Marmara Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Biyoteknoloji Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Proje Koordinatörü Doç. Dr. Berrin Yetkin Var, proje ile ilgili bilgileri ve paydaşların görevlerini anlattı.

Kadın isterse yapar

“ Bir Türk Atasözü der ki “Kadın Her şeyi, Erkeklerde Geri Kalanı Yapar” Gerçekten de kırsal kesimde durum budur. Bu gün burada sertifika almaya hak kazanan sizler bu Türk Atasözünün hayatta ki karşılıklarısınız. Bu proje 8 Mart 2017 da Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan’ın Milli Tarım haftası etkinlikleri dolaysıyla yapmış olduğu davetle başladı. O zamandan bu güne kadar birçok zorluklar, birçok kolaylıklar ve bir sürü güzellikler yaşadık. Ve nihayet ilk sertifikalarımızı alıyoruz. Biliyoruz ki işimiz çok görevimiz ağır. Bu süreç içerisinde bizlerden desteklerini esirgemeyen sizlere teşekkür ediyoruz. Ve diyoruz ki durmak yok yola devam.  Unutmayın bizim gücümüz ümmetin gücü, cesaretimiz ümmetin geleceğidir."

Bakanlığımız kadın projelerine pozitif ayrımcılık yapıyor

Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Koyun Yetiştirme olarak iki ayrı programda uygulanan projenin tanıtımı sonrasında konuşan Balıkesir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, "2000-2001 yıllarında toplam ülkemizde tarıma ayrılan toplam destekleme miktarı 1,8 milyar TL iken 2018 yılında bu miktar 14 milyar TL'ye kadar yükselmiştir. Bu rakamın olumlu yansıması ilimizde de böyle. Bizim bugün Balıkesir'de ödediğimiz toplam karşılıksız hibe 207 milyon TL'nin üzerine çıkmıştır.  Bu çiftçiye verdiğimiz önemin gerçekten ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Devletimizin bu gücü sayesinde vatandaşımızın, çiftçimizin, üreticimizin yüzü gülüyor. Sosyal, kültürel, refah seviyeleri yükselmesi sayesinde çok ciddi katkılar sağlıyor. Özellikle biz şunu biliyoruz, kırsalı kalkındırmak imkânsız olduğunu biliyorduk. Kırsal kalkınmanın da kadının kalkınmadan geçtiğini biliyoruz. O yüzden bakanlığımızın kadın projelerine gerçekten pozitif ayrımcılık yaptığını biliyorsunuz. Kadınla ilgili projelerimizin tamamına yakınını bakanlığımız destek sağlamaktadır. Son günlerde duymuşsunuzdur ki özellikle kırsal kalkınma yatırımlarının destek kapsamında genç çiftçilerin projelendirilmesi konusunda kadın çiftçilerimizin herhangi bir özellik arz eden olumsuz bir durum olmadıkça kadın projeleri tamamına onay veriyoruz.

Yaptığımız birçok faaliyeti çiftçilerimiz tarafından aslında bu eksik. Biz de var yerini bulmadığını düşünüyoruz, bizzat işi yapan ile vermek istediğimiz mesajı işi yapanlarla beraber yapabilirsek daha etkili olur diye düşünüyorum” dedi.

Hepsinin emekleri benim için çok kıymetlidir

Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar’da konuşmasında şunları söyledi. “Tarım, çiftçilik denilince bugüne kadar alışa gelmiş hep ön planda bulunan erkekler aksine asıl yükü çekenin kadınlar olduğunu biliyoruz. Özellikle hayvancılık konusunda ahırda hayvanlarla meşgul olan kadınlara burada bir rol verilerek Bu projenin merkezi konulması doğru bir iş olduğunu düşünüyorum. O yüzden bu projenin oluşumunda yürütülmesinde emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu proje Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğümüzün desteği ile yürütülüyor. Marmara Koyunculuk Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde yapılmaktadır. Hepsinin emekleri benim için kıymetlidir. Bundan sonra da bu proje büyüyerek devam edecektir. Gönen Belediyesi'nde bir başkan yardımcısı arkadaşımızın Gönen etinin genel anlamında Balıkesir etinin niçin bu kadar meşhur olduğu konusunda bir tezi var. Gönen eti tercih edilen özellikle et ihracatı yapan İstanbul'dan alan diğer bölgelere göre etin daha fazla fiyat bulunması bir üne sahiptir. Etin yumuşaklığından bahsediliyor. “Bunun da sebebi hayvanlarla kadınların ilgileniyor olmasıdır” diyor. Hayvanlara daha sevgiyle yaklaşan kadınlar hayvanlarda bu yumuşak muamele karşısında daha verimli ve tercih edilen et ortaya koyuyor.

Maalesef kimse artık köye kız vermiyor

Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar ise "Bende bir çiftçi ailesinin üyesiyim. Çiftçilerimiz çok önemli bir iş yapıyorlar. Fena da kazanmıyorlar ama maalesef kimse artık köye kız vermiyor. Hatta köylerde çiftçilikle hayvancılıkla uğraşan anneler kendi kızlarını köylere vermek istemiyorlar. O nedenle bu proje bizim çiftçilerimiz imajını değiştirme anlamında son derece güzel bir proje bence" dedi.

Konuşmaların ardından “Önder Kadın Çiftçi Yetiştirme Projesini” başarıyla tamamlayan çiftçi kadınlara sertifikaları takdim edildi. Ahmet Türkmen/Serhat Barış

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.