Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, yaşanan depremin büyük Marmara depreminin ayak sesleri olabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Perinçek, depremin meydana geldiği bölgede daha önce de sarsıntılar yaşandığını hatırlatarak, "26 Eylül 2019 ve 11 Ocak 2020 tarihlerinde de, en büyüğü 5.0 ve 5.9 büyüklüğünde olmak üzere çok sayıda deprem meydana gelmişti. Çarşamba günü gerçekleşen deprem bize bir kez daha büyük Marmara depremini hatırlattı. Ancak beklediğimiz büyük deprem bu değil. Meslektaşlarımın çoğu ve ben, büyük depremin büyüklüğünü 7.0 ile 7.5 arasında bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"1766’daki Gibi Art Arda Depremler Olabilir"
Perinçek, 1766 yılında Marmara'da meydana gelen ve art arda gerçekleşen iki büyük depreme dikkat çekerek, "Kanımca bugün yaşadığımız deprem, yaklaşan büyük depremin ayak sesleri. Benim beklentim, büyük depremin Marmara Adası dolaylarında olacağı yönünde. Bu deprem, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolunu da tetikleyebilir. 1766’da olduğu gibi 2, hatta 3 büyük depremi art arda yaşayabiliriz" dedi.
Trakya Fay Sistemi’ne Dikkat Çekti
Perinçek, bölgedeki depremlerin Trakya Fay Sistemi ile olan ilişkisine de dikkat çekti: " Çarşamba günü olan depremin ve 2019 yılında meydana gelen depremlerin odaklarının bir kısmı, Trakya Fay Sistemi ile aynı doğrultuda dizildi. Bu durum, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gerçekleşen bir depremin, Trakya Fay Sistemi’ni de tetikleyebileceği düşüncesini destekliyor."
"Umarım Birkaç Yıl Daha Zaman Tanınır"
Açıklamasının sonunda önleyici tedbirlerin önemine değinen Perinçek, "Umarım büyük deprem gelmeden önce bize 3-5 yıl daha zaman tanınır ve Marmara çevresindeki kentleri daha güvenli hale getirebiliriz" diyerek yetkililere ve halka çağrıda bulundu.
Haber: Serhat Barış