Onyedi Eylül Üniversitesi Erdek Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü Öğretim Görevlisi Aytaç Toptaş ülkenin turizm konusunda ciddi sıkıntılarının olduğunu ancak Türk Turizminin bundan daha kötü durumlardan çıkmayı başardığını belirterek, ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan sektörün kısa sürede toparlanacağını söyledi.
Ülke ve bölgemizin turizm konusunda ne durumda olduğunu öğrenmek için mikrofon uzattığımız Erdek Meslek Yüksek Okulu Turizm İşletmeciliği bölümü Öğretim Görevlisi Aytaç Toptaş sektörün sorunları ve çözüm yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
Türk Turizminin çok daha büyük badireler atlatarak bu günlere geldiğini aktaran Toptaş konu hakkında verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı. Erdek Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü Öğretim Görevlisi Toptaş, “Türkiye’de her yıl 15-22 Nisan Turizm Haftası olarak kutlanıyor. 40.yılımıza dayandık. Türk turizmi bölgesel açıdan bazı aksaklıklar olsa da bu tip krizlerle her yıl başa çıkmayı biliyor. Son dönemlerde yoğun olarak konuşulan bir konu var. En çok turist gönderen bölgelerde düşüş oldu. Bunları doğal karşılıyorum. Çünkü ülke çıkarları ön plana çıktığı zaman bir sektör üzerinden yorum yapmamız çok doğru olmaz. İnanıyorum ki, krizde aşılacaktır. Sektör kendi dinamikleri ile özellikle iç turizmle bu sıkıntıyı çözmeye başaracaktır. Türkiye 60 milyon 60 milyar dolar turizm geliri getirecek hedef ve potansiyeli var. stratejik planlar ve vizyon çalışmaları doğrultusunda kısa zaman içerisinde çözüleceğine inanıyorum. Özellikle bölgedeki karışıklıklar, komşu ülkelerde sıkıntılar ortadan kalktıktan sonra Türk turizmi hedeflediği turizme kavuşacaktır.
Türkiye literatürüne giren destinasyon dediğimiz yönelim, aslında Türk turizmin en büyük problemi, turizmi bir türlü çeşitlendirememesi. Deniz, kum ayağına Türk turizminde oldukça fazla yükleniyoruz. Oysa şunu bilmemiz lazım. Dünyanın yüzde 73’ü denizlerle çevrili. Bizlerden daha iyi denizi kumu olan ülkeler var. Aslında olması gereken şey, deniz, kum ayağı yerine kültürel turizme, kırsal turizme yönelik çalışmaların da artması lazım. Son zamanlarda bununla ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin, Erdek ilçesinde tarım ve hayvancılık bakanlığı kırsal turizmine yönelik bu tip otel çalışmalarına 500 bin Euro’ya kadar hibe programları başladı.
Turizmin çeşitlemesi çok önemli. Turizmdeki hedef ve amaçlarına ulaşabilmek için bütün dinamiklerini kullanması. Turistik tesisleri açılırken, ortaya koyulan çalışmalar. Bir turistik tesis kurulması 120 milyon liraya mal oluyor ama başına turizmci gelecek diye bir kaide yok. Kurumsal çalışma ile birlikte turizm dinamiklerini ve çeşitliliklerini bir araya getirirsek özellikle kültürel değerleri ön plana çıkarırsak bunun katma değer sağlamasıyla turizmin beklenen hedefe ulaşmış oluruz.
Erdek şanslı bir ilçe. Sürekli bir iç turizmi hareketliliği mevcut. Erdek’in turizmde en önemli sorunlarından bir tanesi, turizmin uzun döneme yayılamaması. Yani sezonun çok kısa olması. Erdek ilçesindeki otellerle görüştüğümüz zaman 45 günlük bir sezon üzerinden değerlendiriliyor. Biraz daha güneye indiğimiz zaman Bodrum’da da 45 gün üzerinde. Diğer taraftan Kıbrıs’a gittiğimiz de 6-7 aya kadar yayabiliyoruz. En önemlisi bunu yapmak gerekir. Her şeyi devletten beklememek gerekir. Bizim insanlarımızın yanlış algısı var. Her şeyi devletten bekleme algısı. Oysa tam tersi Turizm Otelciler Birliğinin kendi potansiyelini yaratması gerekiyor. Daha önceki yıllarda kapıya bir at nalı, eşiğe bir göz boncuğu, kapıyı açtık müşteri bekliyoruz. Bu dönem artık bitti. Erdek’e gelen insanların memnun olarak geri dönmesi gerekiyor. Misal yazın turistler Erdek’e geldiğinde yazın sular kesiliyor, elektrikler kesiliyor, park yeri yok, adım atacak yer yok. Peki, insanları getirdiniz, geri gönderdiğiniz zaman mutlaka memnuniyetle geri göndermeniz lazım. Bu üç problemi çözdüğümüz zaman Erdek’in turizm potansiyeli çok daha artacağını ve gerekli tesislerinde gerekli tadilatlara girerek gerçek turizm tesisleri olarak faaliyet gösterecektir.”dedi./Levent Karaçay-Serhat Barış