CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İstiklal Madalyası’nı hak eden Balıkesir’e kayıtsız kalmayacağına inandığını söyledi. Ahmet Akın, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Balıkesirlilerin gösterdiği kahramanlığa kayıtsız kalmayarak bu vefayı Kuvayı Milliye’nin 100'üncü yılında Kuvayi Milliye’nin Başkenti Balıkesir’i İstiklal Madalyası ile taçlandırarak göstereceğine yürekten inanıyorum” dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Balıkesir’in İstiklal Madalyası’nı hak ve talep ettiğini dile getirdi. “Balıkesir, Kuvayı Milliye’nin başkentidir” diyen Ahmet Akın, “Balıkesir 100 yıl önce yaktığı Kuvayı Milliye ateşinin onurunu İstiklal Madalyası gibi onurlu bir sembolle ödüllendirilmesini beklemektedir. Balıkesir’e verilecek İstiklal Madalyası ile şehit ve gazilerimize geç kalmış bir vefa borcunu ödemiş olacağız” diye konuştu.
Ahmet Akın, kendisinin verdiği kanun tekliflerini anımsatarak, Balıkesir’e İstiklal Madalyası verilmesinin “siyaset üstü” bir çalışma olacağını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Sayın Başkanım, teşekkürler.
Çok değerli milletvekili arkadaşlarım, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli arkadaşlar, Kuvayı Milliye, yanmış, yıkılmış, işgal edilmiş, düzenli orduları için tasfiye kararı alınmış bir milletin yeniden doğuş hareketidir; amacı, hiçbir devletin ve ulusun egemenliğini kabul etmeden, yüce Türk milletinin ay yıldızlı bayrağı altında yaşama hakkını ve bağımsızlığını oluşturmaktır. Vatanı işgal edilmiş, bağımsızlığı ve özgürlüğü elinden alınmış Türk milletinin yeniden doğuş hareketi olan Kuvayı Milliye meşalesi, Balıkesir'de yakılmıştır değerli arkadaşlar.
Balıkesir, Kuvayı Milliye'nin en güçlü, en kuvvetli halkasıdır. İzmir'in işgalinden hemen sonra yiğit Balıkesirliler 16 Mayıs 1919'da önce eski belediye binasında, daha sonrasında da okuma yurdunda bir araya geldiler. İşgali protesto kararının alındığı bu toplantıdan sonra 18 Mayıs 1919'da yapılan Birinci Alaca Mescit ve ardından İkinci Alaca Mescit toplantılarında Balıkesir'in kahraman evlatları silahlı mücadele kararı aldılar. Bu toplantılarla Kuvayı Milliye hareketi, ilk kez olarak Balıkesir'de başlamış ve tüm Anadolu'ya yayılmıştır.
Sayın milletvekilleri, Balıkesir halkı ilk silahlı mücadeleyi başlatarak cepheler kurmuş, varını yoğunu vatan savunması için feda etmiş, seferber etmiş ve yüce Türk milletinin haklı davasının bütün dünyaya duyurulmasını sağlamıştır. Balıkesir, Kuvayı Milliyesi, mutasarrıfı, belediye reisi, ilçe kaymakamları, aydını, subayı, din adamı, genci yaşlısı hep birlikte 5 kongre düzenlemiş ve on dört ay boyunca Ayvalık, Soma, Akhisar ve İvrindi cephelerinde mücadele ederek işgal ordusunu yıpratmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşunu Ayvalık'ımızda, son kurşunu da Bandırma'mızda atılmıştır.
Değerli arkadaşlar, Balıkesirliler Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuruyla Samsun'a çıkışının ardından Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolun ilk harcını koyarak da Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde önemli katkılar vermişlerdir. Balıkesirlilerin işgal karşısında gösterdiği vatanseverlik duygusu ve bu uğurda verdikleri mücadele de tarihte yerini almıştır.
Sayın milletvekilleri, 1924'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde alınan kararla ilk kez İnebolu'ya İstiklal Madalyası verildi. Şehirlerini Fransız işgalinden kurtaran Kahramanmaraşlılar 1925'te İstiklal Madalyası'yla onurlandırıldı. 2008 yılında geçmişte gösterdikleri kahramanlıklarla tam 87 yıl sonra Gaziantep İstiklal Madalyası'na kavuştu. Kurtuluş Savaşı'nda verdiği destansı mücadeleyle büyük bir kahramanlık gösteren Şanlıurfa'ya da İstiklal Madalyası 2016 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde oy birliğiyle verildi.
Değerli milletvekili arkadaşlarım, Balıkesir Kuvayı Milliye'nin başşehridir; bunu hem tarihçiler hem de bu konudaki uzmanlar açık ve net olarak ortaya koyuyor. Balıkesir, yüz yıl önce yaktığı Kuvayı Milliye ateşinin İstiklal Madalyası gibi büyük bir sembolle onurlandırılmasını bekliyor. (CHP sıralarından alkışlar) Balıkesir'e verilecek İstiklal Madalyası'yla şehit ve gazilerimize geç kalmış olan bir vefa borcunu ödemiş olacağız. Tüm yiğit Balıkesirli hemşehrilerim bu hakkın Balıkesir'e teslim edilmesi için tam bir birlik beraberlik içinde yek olmuş durumdalar. Hangi siyasi görüşten olursa olsun tüm Balıkesirliler bu hakkın Millet Meclisi tarafından teslim edileceğine yürekten inanıyor ve bunu bekliyor. Verilecek olan İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı'nda fedakârca, vatan aşkıyla vatanın bağımsızlığı ve özgür bir gelecek için mücadele veren yiğit Balıkesirlilere duyduğumuz minnetin bir ifadesi ve bu büyük mücadelenin simgesi olacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin, yiğit Balıkesirlilere gösterdiği kahramanlığa karşı kayıtsız kalmayacağına inanıyorum ve bu vefayı, Kuvayı Milliye'nin başkenti Balıkesir'i İstiklal Madalyası'yla da onurlandıracağına yürekten inanıyorum.
Değerli milletvekili arkadaşlarım, Balıkesir'imize İstiklal Madalyası verilmesi için hem geçen dönem hem de bu dönem kanun tekliflerini verdim. Bu kanun tekliflerimiz şu anda komisyonda bekliyor. Bizler bu vatanın evlatları ve bu cumhuriyeti Mustafa Kemal Atatürk'ten emanet alan, Cumhuriyetin, Atatürk'ün evlatları olarak emanet aldığımız cumhuriyeti ileri götürmek ve gazilerimize ve şehitlerimize karşı borcumuzu ve vefamızı göstermek için komisyondaki teklifimizi isterseniz Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayıyla bir günde, isterseniz bir saatte kanunlaştırıp yüce Türk milletinin fedakârlığını ve vefasını Balıkesirlilere göstererek Balıkesir'i İstiklal Madalyası'yla onurlandırabiliriz.
Hepinize saygılar sunuyorum.” /Haber Merkezi