Saraybosna’dan Türkiye’ye gelen Boşnak bir ailenin kızı olan ve 1921 yılında Bandırma’da doğan Pakize Başaran ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ ve ‘Piano Piano Bacaksız’ gibi filmlerin ünlü yönetmeni merhum Tunç Başaran ile oyuncu Meriç Başaran’ın annesiydi. Pakize Başaran’ın yaşlılığa bağlı nedenlerle vefat ettiği öğrenildi. Başaran, Haydar Çavuş Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Marmara Medya Gurubu olarak Pakize Başaran’a Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dileriz.
İstanbul’da 2. Noter Vekili ve Baş Katibi olarak çalıştığı dönemde Orhan Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Kemal Çağlar, Refik Halid Karay, Elif Naci gibi birçok önemli isimle tanışan Başaran’ın ilk öyküsü ‘Hacı Nine’ 1948 yılında Yeni Sabah gazetesinde yayımlandı. ‘Sonbaharımda Bahar’ adlı şiir kitabında yazdığı ‘Unut Beni’ şiiri damadı Cem Karaca tarafından bestelenmişti. Başaran, 2020 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği(ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından, ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülmüştü. Başaran, 100. yaşında 19. kitabını yazmıştı. Nefes aldığı sürece yazmaya devam edeceğini belirten Başaran, “Yazmak beni hayata bağlıyor. Nefes almak, su içmek gibi temel bir ihtiyaç. İnşallah daha çok kitaplar yazacağım” demişti.
Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Bugün kentimizin ve edebiyat dünyasının çok önemli değerlerinden biri olan Pakize Başaran’ın vefat ettiği haberini büyük üzüntüyle öğrendik. Pakize Başaran, sadece bir yazar değil, aynı zamanda bir rehberdi. Kelimeleriyle yolumuzu aydınlatır, ruhumuza dokunurdu. Onun mirası her daim yüreklerimizde yaşayacak. Ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Başımız sağ olsun.” mesajını paylaştı. /Naime Akbin-Melek Babacan