güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

AĞIZ VE DİŞ BAKIMININ ÖNEMİ

Marmara Medya Grubu’nun konuğu olan Diş Hekimi Ayşe Göknur Turguter, ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek doğru bakım tekniklerini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2024 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2024 08:00
Kaynak: Mihriban Nur Uysun
https://www.bandirmayasam.com.tr
AĞIZ VE DİŞ BAKIMININ ÖNEMİ

Marmara Medya Gurubumuz bünyesinde yayın yapan Genç FM’de haftanın altı günü canlı yayınlanan Güne Günaydın programının konuğu NEV Bandırma Tıp Merkezi Diş Hekimi Ayşe Göknur Turguter oldu. Genç FM programından sonra Yaşam Gazetemize röportaj veren Diş Hekimi Turguter, ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Soru; Kaç yaşından itibaren düzenli diş doktoruna kontrole gitmeliyiz?

Cevap; Süt dişleri ortalama 2,5-3 yaşında tamamlanır. Süt dişleri tamamlandıktan sonra 6 ayda bir her birey mutlaka diş doktoruna gitmelidir. Evde anne, babanın fark edemediği küçük çürükleri ya da bireylerin fark edemediği diş taşlarını diş hekimi daha başlangıç aşamasındayken teşhis eder ve tedaviler yapılır. Dişlere erken tedavi uygulandığı için kanal tedavisi ve diş çekimine daha az ihtiyaç duyulur.

Soru; Dişteki sarı renk, genetik ya da fazla antibiyotik kullanımıyla ilişkisi var mıdır?

Cevap; Diş rengimiz de aynı saç ve göz rengimiz gibi genetiktir. Fakat günlük beslenme alışkanlıklarımız özellikle çay, kahve, alkol tüketimi, sigara kullanımı ve pigmentasyonu fazla domates, karadut gibi besinler de diş rengimizi etkiler. Bazı antibiyotikler, özellikle tetrasiklin grubu antibiyotiklerin dişlerin gelişim döneminde kullanımı, dişlerde kalıcı renklenme yapabilir. Ayrıca yaş ilerledikçe dişlerdeki aşınmalar arttıkça, dişteki dentin tabakasının yansımasıyla dişler daha sarı renkte gözükmeye başlar.

Soru; Şeker tüketimi diş sağlığını nasıl etkiler?

Cevap; Ağız ve diş sağlığını etkileyen belki de en önemli etkenlerden birisi şeker tüketimidir. Şekerli yiyecek ve içecek tüketimi olduğunda ağızdaki bakteriler ile şeker reaksiyona girer ve asidik bir ortam oluşur. Ağızda asit miktarı arttıkça dişlerin minesi zayıflayarak çürüklere neden olur. Günlük şeker tüketim sıklığı arttıkça ağızda asit oluşumu da artar, dolayısıyla çürük riskinin artmasına neden olur. Özellikle yapışkan ve sert şekerler diş yüzeyine yapışarak uzun süre asit üretimine ve dişlerde aşınmalara, erozyona sebep olur. Şeker tüketimi ağızda plak oluşumunu arttırır. Plak, diş yüzeyine yapışan bakteri ve yiyecek artıklarıdır. Yeterli ağız hijyeni sağlanmadığı, plak temizlenmediği takdirde birikmeye devam ederek sertleşir ve diş taşını oluşturur. Diş taşları da temizlenmez ise diş eti hastalıklarına sebep olur.

Soru; Geceleri diş sıkma problemi yaşayan kişilere ne önerirsiniz?

Cevap; Günümüzde özellikle yoğun stres sebebiyle ne yazık ki çoğu insanın yaşadığı bir sorun diş sıkma problemidir. Öncelikle diş sıkma sebebi belirlenip o sebebin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Stres kaynaklı ise stressiz bir yaşam tarzı ve egzersiz önerilir. Diş sıkma esnasında dişlerin birbirine zarar vermesini önlemek amacıyla kişiye özel ölçü alınarak gece plağı hazırlanır. Bu plak gece yatarken takılır ve sabah uyanınca çıkartılır. Diş sıkmayı tedavi etmek amaçlı botoks tavsiye edilir. Botoks ile dişlerin birbirine fazla kuvvet uygulaması önlenir. Etkisi ortalama 6 aydır. 6 ayda bir tekrarlanması tavsiye edilir. Botoksun etkisi süresince diş sıkma meydana gelmediği için kas zayıflar ve diş sıkma alışkanlığı tedavi edilmiş olur.

Soru; 20 yaş dişi mutlaka çekilmeli mi?

Cevap; 20 yaş dişleri ağızda yeterli yer varsa ve ağız düzenini bozmadan çıkabiliyorsa ve karşısındaki 20 yaş dişi ile kapanışa gelerek çiğneme görevi görebiliyorsa çekmeye gerek yoktur. 20 yaş dişleri en arkadaki ve en son çıkan dişler olduğu için genelde çıkacak yer bulamaz, yarı gömük kalarak diş eti iltihaplarına sebep olabilirler, öndeki dişe baskı yaparak çürümesine neden olabilirler ya da çene içindeki pozisyonları sürmeye uygun olmayabilir. Eğer bu tarz durumlar varsa, çürük ise ve iltihaplanma yaparak hastayı rahatsız ediyorsa çekmemiz gerekir.

Marmara Medya Gurubu temsilcisi Ümit Babacan, “Sağlık alanında yapılan her türlü yayının toplum için büyük önemi var. Bizde yayıncılık sorumluluğu gereği, Marmara Medya Gurubu bünyesinde bulunan Yaşam Gazetesi, Marmara TV ve Genç FM olarak bu tür yayınlar konusunda okuyucularımızı izleyenlerimizi ve dinleyicilerimizi uzman hekimlerimizi konuk ederek bilgilendirmeye devam edeceğiz. NEV Bandırma Tıp Merkezi Diş Hekimi Ayşe Göknur Turguter’e katkılarından dolayı teşekkür ederiz.” dedi.

Haber: Mihriban Nur Uysun

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.