güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

RAMAZAN BAYRAMI’NDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Nev Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet bölümünden Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, özellikle bayram döneminde şekerli gıdaların tüketiminin normalden fazla olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2025 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2025 11:49
Kaynak: Bülten
RAMAZAN BAYRAMI’NDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

“Bayramda hem lezzetli yiyecekleri tüketip hem de sağlıklı ve dengeli beslenebilirsiniz” diyen Nev Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet bölümünden Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, sağlıklı bir bayram için dengeli beslenme hakkında açıklamalarda bulundu.

Şen, “Özellikle kilo kontrolünü sağlamak için öncelikle Ramazan ayında alışmış olduğunuz 2 ana öğünü devam ettirip, 1 ara öğün ekleyerek, öğün planlaması yapabilirsiniz. Protein (özellikle yumurta ve peynir) ve sebze ağırlıklı, ılımlı karbonhidrat içeren (tam tahıllı ekmek vb.) sizi tok tutacak bir kahvaltı, ara öğün ve yine sebzeden zengin, yeterli protein içeren, düşük karbonhidratlı (ekmek, pilav, makarna, bulgur, patates gibi) bir akşam yemeği şeklinde olabilir” dedi.

“Besinlerden aldığınız enerjiyi akşama doğru azaltma eğiliminde olmanız önemlidir”

“Bayrama özgü yapılan börek gibi hamur işlerini kahvaltıda, tatlı, sarma gibi yiyecekleri ara öğünde tüketerek enerji alımını akşama doğru azaltabilirsiniz” diyen Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, “Aldığınız kaloriyi dengelemek için akşam yemeğinden sonra sindirimi başlatan yiyecek ve içecekler tüketmeyin. Şekersiz açık çay, kahve, bitki çayları, maden suyu tercih edebilirsiniz. Misafirliğe gitmeden önce tüketeceğiniz yiyeceklerin çeşit ve miktarını belirleyerek, planladığınız miktarları aşmama çalışın. Yapılan ikramların hepsini tüketmeyin, hafif olanlarını tercih edin. Tatlı olarak güllaç gibi sütlü ve meyveli hafif tatlıları tercih etmek daha avantajlıdır.  Çikolata, şeker gibi ikramlıkları tüketmeyip, çantanıza koyun. Tatlı tükettiğinizde o gün için dengelemek için meyve tüketmeyip, ekmeği azaltın.  Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun” ifadelerinde bulundu.

“Hareketli kalın, Yürüyüş yapmaya özen gösterin”

Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, “Normal yemek düzenine geçtiğinizde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilirsiniz. Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni sonrası, fazla yemek yemek, aşırı hamur işi ve tatlı tüketimi hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi sindirim problemleri ile birlikte kan şekeri dengesizliği ve kalp damar sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bunun önüne geçmek için kalorisi yoğun yiyecekleri sevdiklerinizle paylaşmak porsiyon kontrolü yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca öğünlerde, yavaş yemek, iyi çiğnemek ve yediğinizin farkın olmanız da sindirim sorunlarının ve aşırı tüketimin önüne geçecektir. Bununla birlikte yeterli su tüketimine özen göstermek yine iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Hareketli kalın. Yürüyüş yapmaya özen gösterin. Eğer zamanınız yoksa ziyaretlere giderken kısa mesafelerde yürüyüş yapabilir, asansör yerine merdiveni tercih ederek fiziksel aktivitenizi arttırabilirsiniz” açıklamalarında bulundu. Bülten

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bandirma Yasam En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.