• Temsil heyeti Ankara’ya gelmeden önce, İngilizlerin ve İstanbul’un ortak hazırladıkları suikast planının Ankara merkez komutanı Abdülkadir bey tarafından bozulmasıdır.(heyet başkanı, Mustafa Kemal)
• Yine temsil heyetinin Ankara’ya gelmesinden önce İstanbul’dan gelen yabancı uyruklu bir bayanın Ankara garında şüpheli davranışları sonucu yakalanıp, sorgulanmasıyla bir suikast planının ortaya çıkarılmasıdır.
• Temsil heyeti Ankara’da iken, İngilizlerce gönderilen 3 Rum’un tren istasyonunda şüpheli hareketlerinin dikkat çekmesi, yakalanıp sorgulanmaları. Mustafa Kemal’i öldürmeye geldiklerini itiraf etmeleridir. (Komutan Nuri Bey, sorgulama sırasında; Mustafa Kemal’i öldürmeye geldik diyen Rum’u sinirlenerek bir yumrukta öldürmesi olayın bir diğer ilginç yanıdır)
• İngilizlerin en iyi casuslarından sayılan Hintli Mustafa Sagir’in Afgan temsilcisi sıfatıyla ülkemize gelip, Mustafa Kemal’in huzuruna kadar çıkması. Fakat Sagir’in gizli yazışmalarının teşkilat-ı mahsusça çözülmesiyle suikast planının ortaya çıkarılması ve M. sagir’in tutuklanıp idam edilmesidir.
• Çerkez Ethem’in düzenli orduya katılmak istememesi oluşan gergin ortamda, Ethem’in Mustafa Kemal’i öldürmeye gitmesi fakat sıkı güvenlik önlemlerinden dolayı vazgeçmesidir.
• Yine Çerkez Ethem’in adamlarının Ankara’da meclis yolunda pusu kurmaları fakat becerememeleridir.
• 1926 yılında gerçekleşen ve ittihatçıların karıştığı İzmir suikastı girişimidir.
• Teşkilat-ı Mahsusa fedaisi hacı Sami’nin Atina’daki Çerkez komitesi tarafından Mustafa Kemal’i öldürmesi için tutulması. Fakat Kuşadası’na çıkan hacı Sami’nin Yörüklere sataşması ve jandarmayla girdiği çatışmada öldürülmesidir.
• Esnaf odası başkanı ile kayıkçı Ali Osman’ın, Osmanlıyı yeniden kurmak için Mustafa Kemal’i öldürmeyi planlamaları ve durumun ortaya çıkarılmasıyla tutuklanmalarıdır.
• Mustafa Kemal’in korumalarından topal Osman’ın, mecliste Mustafa Kemal’e karşı çıkan ıı. Grup lideri Ali Şükrü’yü öldürmesi. Topal Osman bu yüzden suçlanınca da 10 adamıyla Mustafa Kemal’in köşküne saldırması ve çıkan çatışmada öldürülmeleridir.(M. Kemal’in saldırıdan önceden haberi vardı)
• Giritli bir kişinin İzmir’de iken köşke çıkıp Mustafa Kemal ile görüşmek istemesi. Görüşme başlamadan elindeki el bombasını kullanması, latife hanımın yaralanmasıdır.(Ata’ya bir şey olmamıştır-olay Türk basınında sansüre uğramış, yabancı basın aynen geçmiştir)
• Sovyet hükümeti destekli komünist bir Ermeni çetesinin Beyoğlu’ndaki bir otele ziyaret edeceğini öğrendikleri Mustafa Kemal’e suikast hazırlamaları. Planın polis tarafından öğrenilmesi ve çıkan çatışmada üç ermenin de öldürülmesidir.
• Yunanistan’daki ermeni komitacıların iki suikastçıyı Ankara’ya göndermeleri suikastçılardan mercan Manukyan’ın trende giderken boş boğaz davranıp tanıştığı Musa isimli Türk’le sohbet ederken üstü kapalı plandan bahsetmesi ve tutuklanmasıdır.
• Osmanlı şehzadelerinden Abdülaziz’in yeğeni prens Sami’nin Osmanlıyı yeniden kurmak için İngiliz ve Fransızlarla ortak plan hazırlamaları fakat uygulanamamasıdır.
• Avusturya istihbaratının kayıtlarında yer alan 1933’de iki Türk ve iki Ermeni’nin önce dışişleri bakanı Tevfik Rüştü Aras’ı sonra da onun cenazesinde Mustafa Kemal’i öldürmeyi planlamalarıdır.
Bu tek tek saydığımız Mustafa Kemal’e yapılması düşünülen yahut bu konuda girişimler gerçekleştirilen suikastlar içerisinde en çok yankı uyandıran Türk toplumunun dikkatini çeken suikast olan İzmir suikastı üzerinde durmamız gerekir düşüncesindeyim. Bu nedenle bu suikast girişimini ve bu suikast girişimi neticesinde gelişen olayları yazılı kaynaklardan irdelediğimizde şu anlatımı görebiliriz:
İzmir Suikastı Haziran 1926'da yurt gezileri kapsamında bulunduğu İzmir kentinde Mustafa Kemal'e karşı yapılması tasarlanmış bir suikast girişimidir. Suikast gerçekleşmeden önce ortaya çıkarılmış suçlu görülen çok sayıda kişi idam veya hapis cezasıyla cezalandırılmıştır.
Suikast girişimi 15 Haziran 1926 günü Mustafa Kemal Balıkesir’deyken İzmir’de Giritli Şevki adlı bir motorcunun doğrudan dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'e ulaşması ve ihbarıyla ortaya çıktı. Suikastçılar İzmir Kemeraltı çarşısının ana caddesine (günümüzdeki adı "Anafartalar Caddesi" o dönemdeki adı -caddedeki Mevlevi dergâhı nedeniyle- "Mevleviler Sokağı") nâzır bir otelin pencerelerinden Mustafa Kemal Paşa gezi programı üzere caddeden geçerken ateş açmayı planlıyorlardı. Devam edecek…