Daha sonraki dönemde Osmanlı halifeleri ise kardeş katletmeleriyle gerçekleştirdikleri haksızlıklarıyla ünlenmiş onlarda İslam yöneticileri bu yöneticilerin olması gereken adil kişilik görüntülerini zedelemişlerdir. Ama yine de İslam devletleri yöneticileri tebaalarının uğradığı haksızlıkları gidermek için ellerinden geleni yapmışlardır demek daha doğru olacaktır düşüncesindeyim.
Çünkü İslam bireyler nerede bir saldırıya uğradıysa halife devletleri daha sonraki Türk İslam devletleri özellikle Osmanlı devleti oralara yardıma koşmaya gayret göstermiş elinden geldiğince yardım etmiştir.
Kendi tebaasına ise mümkün olduğu kadar zulüm etmemiş vergide ve askere alma işlemlerinde adil olmaya özen göstermiştir. Kısacası İslam devletlerinde İslam devleti yöneticileri çoğunlukla İslam dininin istediği ölçüde adil olmaya adaletli olmaya haksızlığa uğrayanların yanında haksızlıkla mücadele etmeye yönelmişler ve İslam devletinin vatandaşın esirgeyicisi koruyucusu olduğunu İslam bireylerin beyinlerine yerleştirmeye özen göstermişlerdir.
Hatta bu çabalayış Türkiye Cumhuriyeti ve çağdaş İslam devletlerinin pek çoğunda da görülebilmiştir. Ne var ki son dönem İslam toplumlarında artık devletlerinin kendilerinin uğradığı haksızlık karşısında kendilerini koruyacağı uğradığı haksızlığı gidereceği fikri yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlamıştır düşüncesindeyim.
Çünkü bugünün dünyasında pek çok İslam devletinde devlet kendi vatandaşını katleder devlet kendi vatandaşına zulüm eder haksızlık yapar duruma gelmiştir. Ne tuhaftır ki İslam devletleri içerisinde devletin vatandaşın koruyucusu hamisi olduğunu vatandaşın uğradığı haksızlığı gidermede tek dayanağı olduğu fikrini en kuvvetle taşıyan ülkemiz halkının kafasında bile tereddütler doğurabilecek hükümet icraatları bizde de görülmeye başlamıştır.
Şunu da eklemek isterim ki yine de İslam ülkeleri içerisinde devleti vatandaşına koruyuculuk eden devleti vatandaşını himaye eden en tipik örnek devlet ülkemizdir diyebiliriz. Her ne kadar parlamenter rejim terk edilip başkanlık rejimine geçilmişse de İslam ülkeleri içerisinde demokrasiyle idare edilen en iyi devlet örneğini ülkemizde görmek mümkündür.
Buna rağmen bizde bile devletimizin haksızlığı gidermede en güvenilir kurum olduğunu söylemek konusunda bazen tereddütler yaşanabilir düşüncesindeyim. Kaldı ki başta Suudi Arabistan olmak üzere Kuveyt, Ürdün, Katar, Suriye, Mısır gibi pek çok İslam devletinde demokrasi dışı yönetimlerin olduğunun söylenmesinin mümkün olduğu düşünülürse artık İslam devletlerinde, İslam’da devletin haksızlıkları gideren kuvvettir demenin ne oranda mümkün olacağını İslam bireylerin vatandaşlarımızın düşünce ve taktirlerine bırakılması gerektiğini düşünmekteyim.