Önce Sicilya ardından Malta dolanıp duruldu. Ondan hem Yunanlılar hem İngilizler çok rahatsız oldular. Onun Matladan çıkışından sonra onu yakalamak üzere 4 Yunan muhribi Malta civarına sevk edildi.
Geminin önemli ihtiyacı olan kömür Malta Adasından politik görüşmeler sonucunda temin edilebildi. Buradan alınan 480 ton kömür sayesinde Yunan Muhriplerine rağmen gemi tekrar Akdeniz’e açılabildi. Hamidiye Akdeniz ve Adriyatik de ir efsane olmuştur. Gazzeye gelen gemi ardından Hayfa, Beyrut Limanları arasında mekik dokudu. İskenderun’a rota kırdı sonra tekrar Otranto Körfezine dönüp orada seyretmeye başladı. Hamidiye İtalya Çizmesinin topuğunu dolaştığı sırada İpsara zırhlısı ile 3 yunan muhribi korfo adasındaydı. Ama yerlerinden kıpırdamadılar.
Havanın kararmasından sonra Otranto Boğazında seyreden Hamidiyenin tam burnuna mürettebatın şaşkın bakışları arasında bir yıldız düştü. Parçaları eriyip gitti. Bu denizcilikte uğurlu bir olaydı. Seferin hayırlı geçeceğine işaretti. Gemi Şingin ve Draç limanlarındaki askeri hedefleri bombaladı. Ve İskenderiye’ye döndü. Kömürü tamamlandı. 17 Nisan da denize açılan gemi Mihali adlı yardımcı Yunan kruvazörünü batırdı. Yunan deniz kuvvetleri peşinde olmasına rağmen Hamidiyeyi yakalayamadılar. Akdeniz’e artık Rauf ya da Hamidiye Denizi denmeye başlanmıştı.
Hamidiyenin kamerendan Süveyşe kadar yaptığı seyirde baş gösteren arızaları artık onu iyi bir bakım istediğini ortaya koyduğundan geminin İstanbul’a dönmesine karar verildi ve gemi 7 ay 24 günlük yolculuğundan başarılı seferinden dönüp Çanakkaleye girdiğinde artk Hamidiye meşhur bir gemi efsane bir gemi olurken onun komutanı Rauf Orbay da Albay Ramiz’in suçlamaları nedeniyle hissettiği eziklikten kurtulmuş şanlı bir denizciydi. Hamidiye sayesinde tanınan Rauf Orbay mevki ve makamında yükselirken Türk kamuoyununda tanıdığı, sevdiği bir kişilik olacaktı. Hatta son Osmanlı padişahı Mehmet Vahdettin’in sevgili kızı Sabiha Sultan’ın gönlünü çalacak, aşık olacağı bir tip olup hayallerini bile süsleyebilecekti.
Osmanlının son dönem deniz bakanı olacak olan Rauf Orbay daha sonra bu tanınmışlığıyla Kurtuluş Harbinde de görev alacak ve bazı tarihçilerin adlandırmasıyla Kurtuluş Harbinin ilk öncülerinden biri olacaktır. Ama nasıl onu Hamidiye ile korsanlığa bir hatasını düzeltme arzusu itmişse Kurtuluş Harbindeki fiili çalışmalarındaki öncülüğüne iten bir icraatından de söz edenler olacaktır. Bu icraatı da Mondros Mütarekesini imzalayan heyetin başkanı olması ve böyle bir mütarekeyi imzalayan kişi olmanın ezikliğini duymasıdır. Bu korsan harekâtı Hamidiye ve Rauf’u toplum gözünde yükseltirken bu yükseliş ikisini, birbirinden ayırmış Rauf Orbay mevkii ve rütbenin yükselmesi yollarında ilerlerken Hamidiye de yeni komutan ve personelleriyle Türk tarihinin yeni olaylarında başarılı görevler yapmaya devam edecektir. Hamidiye Gemisinin aslında Osmanlı donanmasına katıldığı ada önemli işler görmeye başlamış bir gemidir.
Nitekim Sisan Adasında çıkarılan isyanın bastırılmasında önemli rollerden birini oynadığını görmekteyiz. Yine Sultan Hamit’in aldığı bu gemi onun donanmadan korkup kendisine karşı donanmanın bir harekâtta bulunması için donanmayı Haliçte çürütmesini haklı kılan bir görevde de yer aldığını görmekteyiz. 31 Mart olayında Hamidiye de harekât ordusuna katılan donanmanın kuvvetleri Arasında yer almış Sultan Hamit’in tahtan indirilmesinde pay sahibi olmuştur. Devamı yarın…