Cinsel taciz, kişinin vücut dokunulmazlığı ihlal edilmeden, cinsel yönden rahatsız edici söz ve davranışlardan ibarettir. Cinsel istismar ise kişinin bu cinsel eylem ve davranışlara rızası dışında maruz kalması ve hedef olmasıdır.
En gelişmiş toplumdan en geri kalmış toplumlara kadar, insan ilişkilerinin yoğun olduğu her bölgede cinsel tacize ve cinsel istismara uğrayan birileri muhakkak vardır. Cinsel tacizin, istismarın dünyada ve Türkiye’de yansımaları farklı olduğu gibi ülkemizde Marmara bölgesinde, iç Anadolu bölgesinde, doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde de farklı yansımaları olabiliyor. Şöyle ki; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi gelişmiş metropol şehirlerde cinsel taciz ve cinsel istismarın daha çok toplu alanlarda, fabrikalarda veya işyerlerinde olduğu görülürken, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır veya Kahramanmaraş gibi ataerkil toplumların bulunduğu şehirlerde ise aile içi akrabalık bağlarından kaynaklanan bir cinsel taciz, istismar söz konusu olabilmektedir.
Cinsel Taciz Suçu Nedir?
5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 105. Maddesi cinsel taciz suçunu, cezasını, ağırlaştırıcı sebeplerini açıkça düzenlemiştir. Buna göre;
Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi cinsel taciz suçunu işlemiş olur. Cinsel taciz suçu şikayete tabidir. Kişinin cezalandırılması için mağdurun şikayeti gerekmektedir. Cinsel tacize uğrayan kişinin, faili şikayet etmesi üzerine, kişi; üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına çarptırılır.
Cinsel Taciz Suçunun Ağırlaştırıcı Sebepleri Nelerdir?
Fiilin çocuğa karşı işlenmesi, cinsel taciz suçunda ağırlaştırıcı sebeptir. Böyle bir durumda fail hakkında altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Ayrıca cinsel taciz suçunun; kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde;
Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi halinde;
Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi;
Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle veya teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde kişiye verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Cinsel İstismar Nedir?
Genç, yaşlı, çocuk veya kadın, erkek; her yaşta, her an ve her ortamda cinsel istismara maruz kalabilir. Cinsel istismar suçu mağdura karşı, sözle, davranışla, hareketlerle, dokunmayla, bakışlarla veya bazen mimiklerle dahi işlenebilir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu, çocuklara ilişkin cinsel istismar suçunu özel olarak düzenlemiştir. Kanunun içeriğine göre;
Çocukların Cinsel İstismarı deyiminden; on beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış; diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar, anlaşılır.
Kimler Cinsel İstismara Maruz Kalır?
Cinsel istismarın mağduru herkes olabilir. Günümüzde mahkemelerde karşılaşılan somut olaylarda, yaş farkı, sınıf, meslek, cinsiyet farkı gözetilmeksizin herkes cinsel istismara uğrayabiliyor. Yapılan kanuni düzenlemelerle her ne kadar da olsa bu durum önlenmeye çalışılsa da cezaların caydırıcılığı bu konuda yetersiz kaldığı için, cinsel istismar suçunu işleyenlerin ardı arkası kesilmemektedir.
Cinsel Taciz Suçu Kapsamı Hangi Kanunda Bulunur?
Ceza hukuku alanında, ceza davası ve ağır ceza davaları kapsamında olan cinsel taciz suçu genel düzenlemeleri ile Türk Ceza Kanununda yer almaktadır. Aynı zamanda üst norm niteliğinde olan T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki düzenlemeler, Yargıtay Genel Kurulunun İçtihat Kararları, bu tür davalar bakımın önemli argümanlardır.
5237 Sayılı TCK’ya Göre, Cinsel Taciz;
Madde 105- (1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Suçun;
a) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
b) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,
c) Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
d) Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,
e) Teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.Devam edecek…