güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bağışıklık ve Kas Sağlığınızı Koruyun

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2024 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 08:09

Vitaminler, vücut sağlığı açısından büyük önem taşır. Hem vitamin hem de hormonal özelliklere sahip olan D vitamini, kas-kemik sağlığından ruh haline, metabolizma işleyişinden bağışıklık sisteminin güçlenmesine kadar vücutta birçok hayati görevi üstlenir.

D vitamini, vücutta bir hormon olarak işlev görür ve kalsiyum ile fosfor gibi minerallerin emilimini artırarak kemik sağlığını destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca, kas fonksiyonlarını düzenleyerek kas gücünü artırır. Hücrelerin sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini destekler. Sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına da katkıda bulunur.

D vitamini sadece belirli besinlerde (yağlı derin su balıkları, süt, yumurtanın sarısı vb.) ve az miktarda bulunur. D vitamini ihtiyacının yaklaşık %20’si gıdalardan karşılanmaktadır. Bundan dolayı sadece beslenme ile tüm ihtiyacın karşılanması zordur. İhtiyacımızın %80’i ise güneş ışıklarının yardımı ile vücutta üretilir. D vitamini sentezi için güneş ışınlarının cilde belli aylarda (mayıs-kasım arası), günün belli saatlerinde (saat 10.00-15.00), yüz, kollar ve bacaklar açık şekilde, ortalama en az günlük 15-30 dakika direkt teması gerekmektedir. Fakat çoğu zaman güneşten faydalanarak da yeterli miktarda D vitamini üretilemeyebilir. Dolayısı ile dünyada ve ülkemizde D vitamini eksikliği ya da yetersizliği oldukça sık görülür, kış aylarında görülme sıklığı daha da artar.

Herkese rutin D vitamini bakılması ya da tedavi başlanması önerilmemektedir. D vitamini eksikliği olma riski olan kişilere D vitamin düzeyi ölçülmesi ve yetersizliği ya da eksikliği olanlara uygun dozda başlanması gerekir. D vitamini eksikliği yönünden yüksek riskli kişiler; Yeterince güneşlenemeyenler, Yaşlılar, Koyu cilt rengine sahip olanlar, Obez bireyler / obezite ameliyatı olanlar, D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaçları kullananlar, Kronik böbrek yetmezliği olanlar, Kronik karaciğer yetmezliği olanlar, Emilimini bozan mide bağırsak sistemi hastalığı olanlar, Paratiroid bezi hastalığı olanlardır.

D vitamini düzeyinin 20 ng/ml’nin (50 nmol/L) üzerinde olması normal kabul edilir. Yaşlılarda ve D vitamini eksikliği yönünden riskli kişilerde daha yüksek günlük D vitamini dozu gerekebilir. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve hipoparatiroidi gibi ek hastalığı olanlarda tedavide kullanılan D vitamini formları ve dozları farklıdır. D vitamini ihtiyaçtan fazla alındığında vücuda zarar verebilir. Ayrıca D vitamini ile birlikte mutlaka yeterli kalsiyum alımı sağlanmalıdır. D vitamini eksikliğinin ya da yetersizliğinin tedavisi mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.