güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaz Hastalıklarına Dikkat 

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2024 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 08:21

Yaz aylarında okulların tatil olması, yıllık izinlerin daha fazla kullanılması, sıcaklar, tatil ve memleket ziyaretleriyle açık havada geçirilen süre artıyor. Bu durum da böcek ısırması, yılan sokması, güneş veya sıcak çarpması gibi sıcak ve açık havaya bağlı hastalıklarda artışa neden oluyor. Bu dönemde bağırsak enfeksiyonu ve ishal vakalarının da artıyor. Ayrıca açıkta sergilenen ve satılan yiyecekler de sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Yazın sıcaklık nedeniyle vücudun büyük kısmının açıkta kalması, çoğunlukla kısa kollu ve şort biçiminde giysilerin tercih edilmesi; tatarcık, arı, sivrisinek gibi eklem bacaklıların sokmasını kolaylaştırıyor. Bu hastalıkların bir kısmının sadece böcek ısırığına karşı alerjik bir reaksiyon olarak ortaya çıkabildiğini ve lokal tedavi ile kısa sürede düzelebiliyor. Ancak sıtma, tatarcık humması gibi hastalıklar özgün tedavi gerektirir. Bu hastalıklar da yine yöreye özgüdür. Yani herhangi bir sivrisinek sokması sıtmaya yol açmaz. Sıtma, ancak bir bölgede yerleşik ise, yaz aylarında görülme sıklığı artabilir.

Yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle insanlar gerek buharlaşma gerek terleme şeklinde çok miktarda sıvı kaybediyor. Oluşan bu susuzluğu gidermek için alınan sıvılar, yaz hastalıklarının bir diğer nedenidir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler yaz hastalıkları besin zehirlenmesine yol açabilir. Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu şekilde bulaşır.

Bağırsak enfeksiyonlarının yaz aylarında artması aşırı su kaybına bağlı, çok su kaybettiğimizde ya da sıcaktan bunaldığımızda temizliğine çok dikkat etmeden erişebildiğimiz sıvıları tüketme eğilimi gösteririz. Böyle enfeksiyon riskini artırırız. Artan sıcaklık yiyeceklerde de bozulmaya neden oluyor. Yaz aylarında yiyecekler pişirilmiş olsalar bile mutlaka buzdolabında saklanmalı. Sıcakta kalan ve özellikle açıkta satılan yiyeceklerin üzerine mikrop taşıyan sineklerin konma riski ve mikropların proteinli gıdalar üzerinde daha kolay üremesi gıdaları adeta zehirli hale gelir. Yemeklerin kokmasının nedeni yiyecek üzerinde mikropların aşırı çoğalmasıdır. Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, krema bu açıdan oldukça fazla risk taşır.

Yazın içeceklere atılan buzların temiz suyla yapılıp yapılmadığının bilinemeyeceğinden buz tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Serinletici bir şeyler içmek istediğimizde sonradan buz atmak yerine, ağzı kapalı olarak soğutulmuş içecekleri tercih etmek daha doğru olur. Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler de yazın oldukça tehlikeli. Her şeyden önce yiyeceklerin taze olmasına ve ürün paketliyse üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
    logo
    Bandirma Yasam En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.