Esnek Kuşak (Flux Generation)
'Neslin' belirli bir yaşta olması veya belirli bir demografik benzerliğe sahip olmasın gerekmez.
Adaptasyon güçleri mükemmeldir. Pek çok alanda beceri ve bilgiye sahiptirler ve zıt alanlarda farklı roller alabilirler. Zıt alanlarda farklı roller alabilirler.
K Kuşağı-1995-2002 ( Karamsar Kuşak) (No, we can not.)
1995-2002 yılları arasında doğan, dış dünyanın tehlikelerinin farkında olan kuşaktır. Dijital öncesi dünyayı tanımazlar bu nedenle akıllı telefon kuşağı da diyebiliriz. Ulaşılabilir olmak son derece önemlidir. Yaşamış̧ oldukları sıkıntıları ve problemleri sosyal medyadan açıklarlar.
Bu kuşağın genel özelliklerine bakarsak, yaratıcı, üretici mucitler neslidir. Devlet kurumlarına güvenmez bununla birlikte markaların söyledikleriyle yaptıklarının tutarlı olmasını isterler. Sadece satın almak istemez, markaların yaratma ve tasarlama sürecine dahil olmak isterler.
K kuşağının bir başka önceliği dünyaya yayılmış olan sosyal eşitsizlik. Son dönemlerde yaşanan savaş ve göçlerle etkisi daha da derinden hissedilen ekonomik eşitsizlik, ırkçılık, toplumsal eşitsizlik ve cinsiyet eşitsizliği gündemlerindedir. Bu gerçeklerle internet yüzünden erken yaşta yüzleşmek zorunda kalmış, bilinçli, risk alabilen, aktivist ve özgüvenleri yüksek bir nesildir. Ve bu sorunlar nedeniyle ciddi kaygılar duyarlar. Kısacası sosyal sorumluluk duyguları oldukça gelişmiştir.
Kendileri fiziki olarak etkilenmese bile dünyanın dört bir yanındaki acıları psikolojik olarak deneyimler ve de karamsarlardır. Empati güçleri yüksektir.
Londra Üniversitesi fahri Profesörlerinden ve Cambridge Judge Ticaret Üniversitesi’nden, İngiliz bilim adamı ve araştırmacı Noreena Hertz 1995 ile 2002 yılları arasında doğan gençler ile araştırma yapmıştır. Araştırmada elde ettiği bulgulara göre daha önce yapılan kuşak sınıflandırmalarından farklı olarak bu kuşağı mucit, üretici ve oluşturucu şeklinde ifade etmiştir ve bu dönemdeki nesli K kuşağı şeklinde adlandırmıştır. Araştırmacının bu nesil için «K Kuşağı» kullanmasının nedeni ise dünyanın varoluşu ile ilgili süreci tehdit şeklinde algılayan bu nesli açıklarken Açlık Oyunları (Hunger Games-2012) filminin ana karakteri Katniss Everdeen’ den esinlenerek bu kuşağa onun adının baş harfini vermiştir.
Hedefi değil, yolu önemserler.
“Tarafımız Belli Olsun”
Meydanda odunlardan büyük bir yığın yapıp odunları tutuşturmuşlar. O kadar büyük bir alevmiş ki, bulutlara kadar yükselmiş. Bütün hayvanlar ateşten korkmuş kaçmış. Nemrud, ne güçlü bir kral olduğunu herkes anlasın, görsün istemiş. Nemrud’un askerleri İbrahim peygamberi mancınıkla ateşin tam orta yerine atacaklarmış.
Bu sırada göklere kadar varan ateşe doğru bir karınca ağzında küçücük bir damla su ile telaşla gidiyormuş. Başka bir karınca onun bu telaşını görüp sormuş:
– Acele ile nereye gidiyorsun?
Telaşla yetişmeye çalışan karınca, ağzındaki bir damla suyu ellerinin arasına alıp cevap vermiş:
– Haberin yok mu? Nemrud, İbrahim peygamberi ateşe atacakmış. Meydana ateşin olduğu yere su götürüyorum.
Diğer karınca kahkahalarla gülerek demiş ki:
– Senin yanan büyük ateşten haberin yok mu? Ateşe hiç bakmadın mı? Ne kadar büyük, senin bir damla suyun ateşe ne yapabilir ki?
Bir damla su taşıyan karınca:
– Olsun, hiç olmazsa hangi taraftan olduğum anlaşılır.”
K Kuşağı tıpkı Hz. İbrahim’e su taşıyan karınca gibi taraflarının belli olmasını ister.
C Kuşağı 1964- 2015
Consumer (Tüketici) Connected (online/ bağlantıda) Creative (yaratıcı) Dijital düşünebilen ve onu hayatına dahil edebilen bireylerini kapsayan bir kuşaktır. Bu kuşak, internetle sosyalleşmeyi benimser.
Dijital çağın getirdiği hız ve hemen cicilik ile beklemeye karşı tahammülünü yitirmiştir.
Kısacası C kuşağı ise bir yaş grubunu değil, davranış ve düşünce tarzını ifade ediyor.
“Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar, yetişkinlere karşı saygısızlar, ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenlerini sinirlendiriyorlar…” demiş Aristo… Kısacası “Bati yakasında değişen bir şey yok.”
Sevgiyle kalın...