güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Şifre Yöneticileri Ne Kadar Güvenli?

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2024 15:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 15:10

Günümüzde websitelerine veya uygulamalara girdiğimizde o kadar çok şifre belirlememiz gerekiyor ki bunları aklımızda tutmamız unutmamamız gerekiyor. Aynı şifreleri kullanmamız ise büyük risk taşıyor. Bunları kolay bir şekilde bir şifre yöneticisi ile kullanmak en iyisi. Şifre yöneticileri tüm kimlik bilgilerimizi tek bir yerde saklar ve hepsini hatırlama yükünü bizden alır. Bu şekilde kolay ve hızlı şekilde uygulamaya giriş yapmış oluruz. Örneğin, iPhone telefonlarda faceid ile parolalarınızı kolay bir şekilde girebilir veya herhangi bir başka telefonda ise parmak izi okuyucu ile şifrenizi girebilirsiniz. Macbooklarda iOS’un son zamanlarda çıkardığı Parololar uygulaması ile şifrelerinizi tek bir yerde toplayıp sadece parmak izi okuyucu ile giriş yapmanızı sağlıyor. Bu gibi dizüstü bilgisayarlarda parmak izi ile giriş yaparak daha hızlı işlem yapabiliyorsunuz. Teknoloji ilerledikçe parolaların yerini parmakizi tutmaya başlayacağını düşünüyorum. Bu yazımda sizler için güçlü şifrelemele yeteneğine sahip mevcut en iyi şifre yönetici uygulamalarını listeledim.

Şifre yöneticisi kullanmalı mıyım?

Şifre yöneticisi kullanarak çevrimiçi güvenliğiniz artabilirsiniz. Bu kullanılan uygulamalar tüm karmaşık şifrelerinizi saklar ve gerektiğinde tek tıkla veya parmak izi dokunuşuyla otomatik doldurabilir. Böylece herbir şifreyi aklınızda tutmanıza gerek kalmadan web üzerinde çözülmesi zor karmaşık şifreler oluşturarak güçlü şifrelere sahip olup güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Şifre yöneticileri güvenli mi?

Şifre yöneticileri genellikle güvenli olarak kabul edilir. Güvenlikleri bir dizi faktöre bağlıdır ve kullanıcıların bilinçli olması önemlidir. Şifre yöneticileri genellikle AES-256 bit gibi güçlü şifreleme standartları kullanır. Şifreleme anahtarı genellikle sadece sizin bildiğiniz ana parola ile açılır ve bu da verilerinize erişimi sınırlı tutarak güvenliğinizi sağlar.

AES-256 bit şifreleme nedir?

AES-256 bit şifreleme, günümüzde yaygın olarak kullanılan en güvenli ve en güçlü şifreleme yöntemlerinden biridir. AES (Advanced Encryption Standard), veri güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan simetrik bir şifreleme algoritmasıdır. “Simetrik” olması, verilerin şifrelenmesi ve çözülmesi için aynı anahtarın kullanıldığı anlamına gelir. AES şifreleme algoritmasının farklı anahtar uzunlukları vardır: 128 bit, 192 bit ve 256 bit. “256 bit” ifadesi, şifrelemede kullanılan anahtarın uzunluğunu ifade eder. 256 bit uzunluğundaki anahtar, şifreleme algoritmasına ekstra güvenlik sağlar. 256 bit uzunluğundaki bir anahtar, çok büyük sayıda (2^256) olası kombinasyon içerir. Bu da, brute-force (kaba kuvvet) saldırılarıyla anahtarın kırılmasını pratikte imkansız hale getirir. Günümüzdeki en güçlü bilgisayarlar bile, böyle bir anahtarı kırmak için astronomik bir süreye ihtiyaç duyar. AES-256, günümüzde bilinen saldırılara karşı güvenlidir ve kırılması pratikte imkansız olarak kabul edilir. Kuantum bilgisayarların gelişimiyle gelecekte tehdit altına girebileceği öne sürülse de, şu an için en güçlü şifreleme yöntemlerinden biridir.

Örneğin, AES-256 bit şifrelemesini kırmak istesek normal bir bilgisayar için evrenin yaşı kadar değil, ondan katrilyonlarca kat daha uzun sürecek kadar zordur. Bu nedenle, günümüz teknolojisiyle pratikte imkansızdır diyebiliriz. Yani, bu şifreleme yöntemi şu an için son derece güvenlidir.

1Password

1Password, güvenli parola yönetimi,dijital güvenlik hizmeti sunan hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar için uygun olarak tasarlanmış olan bir uygulamadır. Kredi kartı bilgilerinizi, kişisel notlarınızı ve diğer hassas verilerinizi güvenli bir şekilde saklamanızı sağlar. Çoklu platform desteğiyle Windows, macOS, iOS, Android gibi işletim sistemleriyle uyumludur. Verileri bulut tabanlı senkronize ederek tüm cihazları güncel tutar. Gelişmiş şifreleme ile, AES-256 bit şifreleme kullanarak verilerinizi korur. Bu şifreleme endüstri standardı olarak kabul edilir ve oldukça güvenlidir. Kullanıcı dostu arayüze sahip olan uygulama, hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey kullanıcılar için uygundur. Bireysel, Aile ve İşletme paketleri mevcuttur. 1Password, dijital güvenliğinizi sağlamak ve parolalarınızı yönetmek için güçlü bir uygulamadır. Parola yönetimini karmaşık bulanlar için birden fazla cihazlarda kullanımı ideal bir uygulamadır tavsiye ederim.

Bitwarden

Bitwarden, güvenli şifre yönetimi ve bulut tabanlı bir çözüm sunan popüler bir şifre yöneticisi uygulamasıdır. Kullanıcıların farklı hesaplar için güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmasını ve yönetmesini sağlar. Bireyler, Aileler ve İşletmeler için çeşitli planlar sunan, hem ücretli hem de ücretsiz sürümleri mevcuttur. Aynı 1Password gibi Bitwarden uygulamasınında çapraz platform desteği bulunmaktadır. Windows, macOS, iOS, Android gibi işletim sistemleriyle uyumludur. Şifrelerinizi bulur üzerinden senkronize ederek cihazlar arasında kolayca erişim sağlamanıza yardımcı olur. Çoğu şifreleme uygulamasının kullandığı AES-256 bit şifreleme kullanarak verilerinizi korur. Bitwarden, açık kaynaklı bir projedir. Bu, kodun herkes tarafından incelenebilir olduğu anlamına gelir ve güvenlik açıkları daha kolay tespit edilebilir. Aileler veya ekipler arasında güvenli bir şekilde şifre paylaşımına olanak tanır. İşletmeler için özellikle kullanışlıdır. Ücretsiz sürümü temel şifre yönetimi ihtiyaclarını karşılar ve çoğu kullanıcı için yeterlidir. Ücretli paketlerinde gelişmiş özellikler sunar. Basit kullanıcı arayüzüne sahip Bitwarden, tarayıcı uzantıları sayesinde giriş bilgilerinizi web sitelerine otomatik olarak doldurur.

NordPass

NordPass, popüler VPN sağlayıcısı olan NordVPN’in şirketi olan Nord Security tarafından geliştirilen bir şifre yönetim uygulamasınıdır. NordPass, kullanıcıların güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmasına, saklamasına ve yönetmesine yardımcı olur. Diğer şifre yönetim uygulamarındaki gibi çoklu platform desteğiyle Windows, macOS, Linux, iOS ve Android gibi çeşitli platformlarda çalışarak Crome, Firefox ve Edge gibi popüler programlar için uzantıları mevcuttur. NordPass şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklamak için XChaCha20 şifreleme algoritmasını kullanır. Bu şifrelerinizi yalnızca size özel olduğunu ve güçlü bir şekilde koruduğunu garanti eder.

XChaCha20 şifreleme

ChaCha20, Google tarafından geliştirilen hızlı ve güvenli bir simetrik şifreleme algoritmasıdır. XChaCha20 ise, ChaCha20’nin 192-bitlik (24 bayt) genişletilmiş bir nonce (tek seferlik bir sayı) versiyonudur. XChaCha20, AES gibi diğer şifreleme algoritmalarına göre daha hızlıdır ve daha az işlemci gücü kullanır. Bu, özellikle mobil cihazlar gibi kısıtlı donanımlarda avantaj sağlar. XChaCha20, veri şifrelemede hızlı ve güvenli olduğu için VPN servislerinde sıkça kullanılan bir şifreleme yöntemidir. Güvenlik ve hız arasında mükemmel bir denge sunan modern ve güçlü bir şifreleme algoritmasıdır. Aynı AES-256 bit şifrelemedeki gibi bu tür şifrelerin çözümüne örnek vermek gerekirse, normal bir bilgisayar ile milyonlarca yıl sürecek kadar uzun bir süreye ihtiyaç duyar. Yani kısaca pratikte neredeyse imkansızdır ve bu nedenle XChaCha20 şifrelemeside son derece güvenli olarak kabul edilir.

Dashlane

Dashlane, aynı diğer şifre yönetim uygulamaları gibi şifreleri ve diğer hassas bilgileri güvenli bir şekilde yönetmenizi sağlayan popüler bir şifre yönetim uygulamasıdır. Kullanıcı dostu kolay arayüze sahip uygulama, çeşitli güvenlik özellikleriyle dikkat çeker. Diğer uygulamar gibi çapraz platformlara destek sunarak Windows, macOS, Linux, iOS ve Android gibi çeşitli platformlarda çalışarak Crome, Firefox ve Edge gibi popüler programlar için uzantıları mevcuttur. Dashlane, şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklar ve düzenlemenize yardımcı olur. Web sitelerine giriş yaparken otomatik olarak kullanıcı adı ve şifrenizi otomatik olarak doldurur ve giriş işlemlerinizi hızlı ve kolay yapar. Şifrelerinizi aile üyeleri veya iş arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.Dashlane, şifrelerinizin güvenliğini analiz ederek zayıf ve tehlikeye giren şifreleriniz hakkında size bilgi verir. Kredi kartı veya diğer hassas bilgilerinizi güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Ücretli aboneliklerde VPN hizmetide mevcuttur. VPN kullanarak internet üzerindeki faaliyetlerinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi karanlık webde arar ve herhangi bir sızıntı veya kötüye kullanım durumunda kullanıcı bilgilendirir. Modern kullanıcı dostu basit arayüze sahiptir. Dashlane’de AES-256 bit şifreleme algoritmasını kullanarak güvenliğinizi üst seviyede tutar.

LastPass

LastPass, kullanıcıların şifrelerini ve diğer hassas bilgilerini güvenli bir şekilde yönetmesini sağlayan bir şifre yönetim uygulamasıdır. Basit arayüzü ve güçlü güvenlik özellikleriyle geniş platform desteğiyle dikkat çeker. Diğer uygulamar gibi çapraz platformlara destek sunarak Windows, macOS, Linux, iOS ve Android gibi çeşitli platformlarda çalışarak Crome, Firefox ve Edge gibi popüler programlar için uzantıları mevcuttur. Çoğu şifre yönetim uygulaması gibi şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklar ve web site girişlerinde otomatik olarak giriş yapmanıza olanak tanır. Diğer şifre yönetim uygulamarından farkı ise, acil durumlarda belirlediğiniz kişilere hesaplarınızın erişim sağlama özelliğidir. AES-256 bit şifreleme algoritmasını kullanır. Neden LastPass’ı kullanmalıyım derseniz, kullanıcı dostu arayüzüyle şifrelerinizi yönetmek oldukça kolaydır. Yüksek güvenlik standartları, sıfır bilgi politikasıyla güçlü şifreleme ile verilerinizin güvenliğini sağlar. Kapsamlı özellikleri sayesinde kredi kartı saklama, acil durum erişimi ve güvenlik raporları gibi geniş özelliklere sahiptir. Hem bireysel, hem aileler hem de işletmeler için planları vardır.

Şifre yönetim uygulamaları dijital güvenliğinizi arttırmak ve günlük şifre yönetimini kolaylaştırmak için etkili araçlardır. Günlük hayatta şifrelerinizi nasıl yönetiyorsunuz ve bu yöntemlerin güvenli olduğuna dair nasıl bir güvenceye sahipsiniz?

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.