1-Hislerini Gerçek Sanmak
Evet yanlış düşünce kalıpları serimizin ilk yazısına başlıyoruz. 1. konumuz şu olsun; hislerini gerçek sanmak ve bunun gerçekten gerçekleşeceğini inanmak birinci hatamız. Birazdan detaylandıracağım, hiç merak etmeyin. İkinci hatamız da bir şey var ki hissediyorum demek. Şimdi düşünce kalıplarımızdan seçebileceğiniz, ayıklayabileceğiniz, bize iyi gelecek düşünceyi seçmek mümkün. Eğer bu mümkünse kötüyü de tespit edip ayıklamak mümkün.
O zaman şuradan başlayalım; bir şey hissettiğimizde bunu doğru bir his olduğunu düşünmek, "ben hislerimde yanılmam, bak göreceksin kesin öyle çıkacak, eğer böyle olmasaydı ben böyle hisseder miydim?" demek bizi yanlışa götürür, ilişkilerimizi zedeler, yanlış kararlar almamıza haliyle yanlış sonuçlara da varmamıza sebep olur. Hislerimizin "ben böyle hissediyorsam göreceksin bak kesin çıkacak" tarafında da bizi şu zarar bekler.
Evet bir süre sonra kendini gerçekleştirerek kehanete dönüşür bu his ya da karşı taraftan hissinin gerçekleşeceğine olan inancımızdan mütevellit sürekli o negatif hisle ilgili bir beklenti içinde olacağımız için sürekli karşı tarafın açığını arıyor, kolluyor olacağız. Bu zaten başlı başına yanlış ve bizi zarara götürecek eylemlerden biri. Hisler her zaman gerçek çıkmaz, hislerimizin oluşması bilinçaltımızdaki kayıtlar, o anda fiziksel durumumuz travmalarımız, yaşımız, cinsiyetimiz, kültürümüz ve daha birçok etkenin birleşmesiyle oluşacağı için hisler de tamamen bizim üretimimiz olduğu için bunun ne doğru olduğu garantidir ne de gerçekleşeceği garantidir.
Kendimize sahte melek ya da Mehdi muamelesi yapmayı bırakıp "ben temiz kalpliyim içime doğar, ben temiz kalpliyim hissettiğim önüme düşer, ben bundan böyle bir şey hissediyorsam bu kesin olur" gibi her hissi çok fazla ciddiye almak, herkesin senin gerçekten hayatınızı etkileyecek şeylere sebep olacağına inanmak büyük bir zihinsel yanlış, düşünce kalıbıdır.
O yüzden özellikle önemli konularda hisleri baz alarak bir eylem planı oluşturmak, bir adım atmaya karar vermeden önce altyapısını zeminini bu hislerin gerçekliğini mutlaka kontrol etmenizi tavsiye ederim. Hislerinize güvenerek yapacağınız kırıcı konuşmalardan, imalardan, suçlamalardan, takiplerden, ilişkilerinizde güven bunalımı yaratacak hareketlerden acele etmeden, sağduyuyla, sakinlikle uzak durmanızı, önce gözlemlemenizi sonra teyit etmenizi yine şiddetle tavsiye ederim. Unutmayın ki hisler de bizim üretimimiz olduğu için biz hata yapabiliyorsak hisler de hatalı olabilir. Savunma mekanizmamızın bu hislere inanmayı tercih edeceğini sakın unutmayın.
Yani kendi kalenize gol atmayın, sevgilerimle...