güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaratıcı Dramada Tartışma-Değerlendirme

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2024 08:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 08:47

Eğitimde yaratıcı drama çalışmaları sonunda mutlaka bir tartışma ve değerlendirme yapılır.

Tartışmada, açık uçlu sorular sorulur ve tek bir doğru cevaba gidilmez. Tartışma oynanan oyunun gereğine göre uzun veya kısa olabilir. Tartışmanın amacı, oynanan problemi tanırnak, çözümü öğrenmek ve diğer çözüm yollarını keşfetmektir. Burada eleştiriler kişiye değil role yapılır.

Çocuk yazılı ve sözlü olarak kendini ifade etmeyi öğrenmeden önce, bildiklerini hareketleri ile göstermektedir. Sınıftaki dramatik oyun da, çocuğa düşündüklerini gösteri yolu ile ortaya koyma fırsatını sağlamaktadır.

Burada vücut oyuncunun aletidir ve oynanan oyunlarla çocuk kendini, vücudunu tanıyacak ve kullanmayı öğrenecektir.

Tüm bunlar gözönüne alınarak yapılan drama uygulamalarıncia çocukların hepsine oynama fırsatı verilmeli ve oyun sonunda tüm grubun konu hakkında konuşması sağlanmalıdır.

4.Rahatlama

Oynanan oyun hakkında tartışma yapılıp, gerekli katkıların yapılmasından sonra, ışıklar kapatılıp sessiz olarak ya da sakin bir müzik eşliğinde, gözler kapalı olarak çocukların yatıp dinlenmesi sağlanır.

Ortalama 5 dakika sürer. Işıklar yakılarak dramaya son verilir. Rahatlama çalışmasının her zaman yapılması gerekmez. Burada amaç; çocuğu rahatlatmak ve olayın tamamlandığını hissettirmektir.

Drama Yapılacak Ortamın Hazırlanması

Dramatik oyunlar, sınıf, kütüphane, müzik odası, bahçe, hol, yemekhane gibi yerlerde oynanabilir. Seçilen uygulama alanındaki uyarıcının mümkün olduğunca az olmasına dikkat edilmelidir.

Zemin; parke ya da halı kaplı olmalıdır. O günkü faaliyetlerle ilgili tüm materyaller bir köşede hazır bulundurulmalıdır. (Kâğıt, kalem, resim, teyp, kaset, v.b. gibi.)

Kalabalık sınıflarda dikkati toparlamak için tef, davul gibi müzik aletleri kullanılabilir.

Çalışmaya katılanlar rahat kıyafetler giymeli, ayakkabı yerine, yumuşak lastik ayakkabı ya da çorap ile çalışma yapılmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.